Az ólomkatona hadifogsága

A franciák állítólag rákaptak Camus A pestis című regényére a koronavírus miatt, rengeteget adtak el belőle a betegség európai megjelenése óta. Ebből is látszik, hogy igényünk van az irodalom nyújtotta lelki felkészülésre járványveszély idején. Egy idő után úgyis unalmassá válik az üzenőfalak, hírfolyamok görgetése a félvesztegzár ideje alatt. Az ember szeret legalább fél agyféltekével kifarolni a valóságból. Ehhez nyújtunk segítséget.

Mit olvassunk koronavírus-járvány idején? - kepmas.hu

Az egyik kedvenc könyvem, Lászlóffy Aladártól, s én ezt szeretném ajánlani mindenkinek olvasásra, a koronavírus idejére... Már a cím is kifejező, sokat mondó, tökéletesen ráillik erre a helyzetre. Egyrészt háborús időket juttat eszünkbe, ahogy ennek a világjárványnak a megélése is – ezt főleg idősebb embertársaink mondják – a világháborús (hadi)állapot emlékeinek a felidézéseivel jár együtt. Aztán benne van a címben a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság, mindenek előtt a bezártság állapota. Végül az ólomkatona, mint egy időtlen játék-szimbólum, paradox módon, magába foglalja a kegyetlen, halálos valóságból való kitörés, megszabadulás vágyát: vissza a játék békés világába, a biztonságot adó gyermekkorba! Na de lapozzunk csak bele a könyvbe..!

Vasárnap hajnal a templomban

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.
Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok! (Péter első levele 4. fejezet 7. vers)
Kérjük, hogy további intézkedésig szüneteltessenek minden egyházi alkalmat: istentisztelet, áhítatot, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmációelőkészítést, ifjúsági alkalmat, baba-mama kört, egyházi testületi üléseket (egyházmegyei tanács, közgyűlés, zsinati tanács, zsinat, presbiteri ülés), a gyülekezetekben esedékes canonica vizitációkat, presbiteri szövetségi és nőszövetségi alkalmakat, konferenciákat, továbbképzéseket, tanfolyamokat és egyéb csoportos foglalkozást, közösségi alkalmat.

Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat - refdunatnul.hu

Hajnal van. Még sötét. A templomban vagyok. Ülök jobb oldalon a 7. sorban, úgy középtájon... Próbálok szívemben elcsendesedni. Imádkozni. Nem megy... Szemem ki-kinyílik, szívem be-becsukódik, gondolataim el-elkalandoznak... Mintha nem is templomban, hanem egy érzelmi-lelki hullámvasúton ülnék. Sötét alagút jön, nem látni semmit, lefelé megyünk... Próbálok feljönni, vissza a templomba, hegyezni a fülem, hogy szólnak-e már a harangok, csikordul-e már az ajtó, hallom-e már a lépéseket... De nem jönnek... Nem jön senki...

A hírek hatalmáról...

A koronavírus debreceni megjelenése kapcsán rendkívüli sajtótájékoztatott tartott Debrecen Város Önkormányzata, a DKV Zrt., valamint az Inter Tan-Ker Zrt. (…) – Bízunk benne, hogy ezt a járványügyi helyzetet rövidesen le tudjuk zárni áldozatok nélkül. Nagyon vékony a jég a tájékoztatás kapcsán, hiteles és tartalmas, előremutató tájékoztatást kell adni, de egyben nem szabad pánikot kelteni. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügy szakemberei tökéletesen ellátják a feladataikat, Debrecen városa rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ha baj van, akkor azt tudjuk mozgósítani. Mindenben követjük az Operatív Törzs utasításait, kéréseit. - hangsúlyozta Papp László polgármester a péntek délutáni sajtótájékoztatón.

Pánikkeltés helyett tájékoztatás - haon.hu

Nők a szabadság(harc)ban

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. (...) Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

Nemzetközi nőnap - wikipedia.org
 

Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.

ELMARAD A MÁRCIUS 15-I KÖZPONTI ÜNNEPSÉG - travelo.hu

Imádság migráció és koronavírus idején

Bonyolultnak és veszélyesnek nevezte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Balkánon kialakult helyzetet, miután több tízezer migráns lépte át Európa felé a török határt.
Bakondi György az M1 aktuális csatornán vasárnap este azt mondta: a török határnyitás óta már mintegy 80 ezren léptek ki Törökországból, miközben eddig mintegy 100 ezer migráns lehetett a balkáni útvonalon.
Ráadásul a migránsok egy része Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, ahol a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja van – tette hozzá. Utalt arra, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába, miután – mint mondta – összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között.

Bakondi: összefüggés van a koronavírus és a migráció között - hirklikk.hu

Lehet félni és másokban félelmet kelteni... Lehet izgatottan lesni a hírportálokat, pánikszerűen vásárolni és bespájzolni alapvető élelmiszereket, nem utazni, rendezvényekre nem menni, kezet nem fogni... Lehet tehetetlenül és apatikusan hallgatni munkahelyen, ismerősök és ismeretlenek között, megadva magunkat sorsnak, meg hogy úgy sem tudunk mit csinálni és lesz, ami lesz... És lehet imádkozni is..!

Itt élned, halnod kell...(?)

Kánya Kinga olyan szülők veszteségét kutatja, akiknek külföldön élnek a gyermekei. Ki akarja ugyanis deríteni, hogy a téma „csak” aktuális, vagy valóban igényel gyászmunkát, és ha igen, hol vannak a veszteségpontok, lehet-e gyászfeldolgozói módszertant felfűzni rá. Kérdőívére kb. 100 fő válaszolt, 40–70 év közöttiek. A nem reprezentatív felmérésből kiderült: a távolra költözés indoka fele-fele részben munkavállalás (jellemzően a 20–45 évesek körében), illetve tanulás (a 18–25 éveseknél). A motivációk között gyakori volt az anyagi megerősödés vágya, a kiábrándultság az itthoni lehetőségek és légkör miatt, de szerepelt köztük a más szemléletmód és új lehetőségek megismerése, nyelvtanulás, szerelem, kalandvágy, testvérek követése, boldogságkeresés.

Külföldre szakadt a gyerekem! – Távolságban megélt veszteségek - kepmas.hu

Biblia show, árnyak és fények

Május 24-én debütál Kováts Kriszta új lemeze Biblia show címmel a Capa Központban, a Zsidó Művészeti Napok keretében. A többféle stílust felvonultató dalok bibliai témákra épülnek. (…)
– A show szót Fábri Péter dobta be, és mi azonnal lecsaptunk rá, mert utal a lemezen szereplő 16 dal stílus- és hangulatgazdagságára (jazz, blues és zsidó motívumok szövik át a szerzeményeket), és egy címnél az sem baj, ha provokatív. A témák (Noé bárkája, a bábeli torony építése, a fáraó álma vagy a betlehemi csillag története) ismerősek lesznek, hiszen ezek az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei, de igyekszünk úgy összeállítani a koncertet, hogy az mindenki számára élvezhető legyen, mindenki találjon kapcsolódási pontot.

Kováts Kriszta: „Mindennek ideje van” - kepmas.hu

Biblia show... Persze, én is rögtön felkaptam a fejem... S már reflex-szerűen elő is bújt belőlem a kisördög, vagy mondjuk így, a kritikusabb, gyanakvóbb énem... A mai modern alkotó ember már megint miféle árnyékot készül vetni a Szentírásra..? De aztán, anélkül, hogy ismerném ezeket a dalokat – nem is ismerhetem, hiszen majd csak május 24-én jelennek meg – , végiggondolva lehetséges „hatástörténetüket”, hamar meg is nyugodtam... Mintha bekapcsolták volna a reflektorokat, felgyúltak a fények... Kezdődjék a (Biblia) show..!

(PIM)asz apróhirdetések

Néhány napja egy apróhirdetést adtam fel az egyik közösségi oldalon: „Vidéki, 35 év feletti, egy kötettel, számos novellával, esszével és kritikával, sok szépirodalmi ötlettel rendelkező író és újságíró szívesen vállalja visszautasított Térey-ösztöndíjak átvételét. Az ajánlatokat az »Írás úgyis szabad« jeligére várom.” Magyar ember csak humorral viseli el a hazai valóságot.

Újabb árkot ástak, akik visszaadták a Térey-ösztöndíjat - kepmas.hu

Mielőtt esetleg elolvasná a Kedves Olvasó ezt a kis írásomat, javaslom, hogy most tényleg fussa át  az alap-cikket, melyre most ilyen módon is reagálni szeretnék. Azért, mert különben ezt sem fogja megérteni... Írja a szerző, Boldog Zoltán, szerkesztő, tanár, hogy magyar ember csak humorral viseli el a hazai valóságot... Ezzel maximálisan egyet értek, úgyhogy szeretnék is csatlakozni az általa megkezdett témához, hangvételhez és formához. Én is találtam néhány apróhirdetést, ezek közlésével szeretném oldani azt a faramuci, magyaros, tragikomikus helyzetet, amely a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) körül most fennáll...

Wichmann

Wichmann Tamás a január 16-i Év sportolója gálán az MSÚSZ és a MOB életműdíját vehette át. Akkor már nem volt titok, a kilencszeres világbajnok kenus súlyos beteg, amit megosztott a nyilvánossággal is. A Nemzeti Sport a kórházban látogatta meg az ízig-vérig sportembert, aki egy viccet is elmondott. A Magyar lapát című film február 2-án, vasárnap 13.20-kor látható a Duna Tv-n. 

Wichmann Tamás: Azt kívánom, hogy láthassam a tokiói olimpiai döntőket - nemzetisport.hu

Múlt kedden a magyar férfi vízilabda válogatott EB-aranyának örültem, s ma is maradnék a sportnál, a víz mellett, de inkább már a parton... A legendás magyar kenusról szeretnék egy „szubjektív szösszenetet” írni. Akinek eredményei önmagukért beszélnek: kilencszeres világbajnok,  háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst-, egyszeres bronzérmes, s 37x volt magyar bajnok...- többek között. Akinek neve az utóbbi időben többször is felmerült a médiában, legendás kocsmájának, a Szent Jupátnak a bezárása, aztán életműdíja, filmje és sajnos, méltósággal és karakánul viselt halálos betegsége kapcsán is... S akiről nekem két szó, két, egyre aktuálisabb és fontosabb kifejezés jut eszembe: példakép és közösségteremtő ember! És ezzel együtt még két személyes emlék Wichmann Tamásról... Elmesélem...

Pólókirályság!

A magyar férfi vízilabda-válogatott óriási küzdelemmel, 9–9-es döntetlen után szétlövéssel győzte le Spanyolországot, és 21 év után újra Európa-bajnok lett! (…) Az Európa-bajnoki trófea huszonegy év hazatért: a kontinenstornák története Budapesten, magyar aranyéremmel kezdődött 1926-ban, most pedig azzal is folytatódott. (…) FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VÉGEREDMÉNY
EURÓPA-BAJNOK: MAGYARORSZÁG (Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás)

Megnyertük! 21 év után újra Európa-bajnok a magyar vízilabdacsapat - nemzetisport.hu

Igen, póló, s nem vízilabda..! Hiszen már nem tudom, melyik magyar legenda mondta egyszer, hogy a vízilabda az, amelyet kisfiúk, kislányok játszanak színes, felfújható strandlabdával a Balatonban, vidáman, mosolyogva... De a póló az más..! Főleg a magyar..! Annak hagyománya, kultúrája, történelme van..! S ez a történelem most folytatódik a Duna Arénában, amikor újra Európa-bajnok lehet a magyar válogatott! Azon kapom magam, hogy már negyedórával a döntő előtt jegyzetfüzettel a kezemben ülök a tévénézős fotelomban, hogy feljegyezzem mindazt, amit érzek, látok, hallok... Íme:

 

Oldalak