Jót tenni valakivel

Gyerekek megunt játékbabái a csepeli Olajág Idősotthon legkedvesebb kellékei. A demenciával küzdő emberek életében ezek a játékok rendkívül fontos szerepet töltenek be: sokan csak a babákon keresztül tudják megosztani érzéseiket a külvilággal, nekik mesélik el, ha fáj valami, ha szükségük van valamire. Közben pedig olyan szeretettel gondoskodnak róluk, mint egykor a saját gyerekeikről.

Megunt játékbabák tesznek csodát a demens betegekkel Csepelen - nlc.hu

Egy csepeli idősotthon demenciával küzdő lakói játék babákat és különböző plüssöket kaptak ajándékba. „A demenciával küzdő emberek életében ezek a játékok rendkívül fontos szerepet töltenek be: sokan csak a babákon keresztül tudják megosztani érzéseiket a külvilággal, nekik mesélik el, ha fáj valami, ha szükségük van valamire. Közben pedig olyan szeretettel gondoskodnak róluk, mint egykor a saját gyerekeikről.” – olvasható az nlc.hu facebook oldalán egy rövid összefoglaló ugyanerről a hírről.

Keresni, meghallani, engedelmeskedni

Ahogy másnap reggel kételyekkel viaskodva azon gondolkodtam, ki jönne el ma egy imanapra, és miben áll Krisztus munkája, a megújulás, akkor megnéztem, mi a napi Ige annál az idei dátumnál, amit az imádság közben kaptam. Kinyitottam, és Hóseás könyve 8. fejezetének első mondata volt: Kürtöt a szádhoz! Ez olyan erővel hasított belém, hogy tudtam: ez már nem rólam szól, nem arról, mit gondolok én vagy más, vagy hányan jönnek el, hanem hogy engedelmes vagyok-e Istennek, és megteszem-e, amire hívott.

Kié a szívünk? - parokia.hu

Az advent előtti szombatra Lovas András lelkipásztor közös imádságra és böjtre hívja a Budapesten és környékén szolgáló lelkészeket és gyülekezeti tagokat. Őszintén örülhetünk, ha ilyen eseményről is hírt kapunk. Ha nemcsak azok a hírek érnek utol bennünket, amelyek arról szólnak, hogy hol milyen borzalom történt, hogy mi minden zajlik a világban körülöttünk, amely félelemmel és aggodalommal tölthet el bennünket. De az egyházi hírek között is felüdítő olyasmiről olvasni, ami elsősorban nem arról szól, hogy miben jutottunk előre, milyen látható eredménye van egy-egy ember vagy közösség munkájának, erőfeszítésének, hol fogalmazódott meg egy különleges ötlet, született meg egy kiváló program terve.

TikTok - bumm!

A közösségi oldalak és fejlesztők már évek óta küzdenek a platformjaikon terjedő online propaganda ellen, főleg az Iszlám Állammal (ISIS) szemben nagy a harc. A Wall Street Journal nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorszervezet már a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok nevű videószolgáltatáson keresztül is aktívan tevékenykedik. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a TikTok tavaly a harmadik legtöbbször telepített alkalmazás volt az amerikai felhasználók közt.

Új irányból támad a terroristák propagandája - 24.hu

Úgy emlékszem, az elmúlt tanév utolsó hónapjaiban, a hittan órák közötti szünetben, az iskola aulájában láttam néhány felsős lányt, akik telefonjukat kicsit eltartva maguktól, táncoltak és énekeltek – volna -, de csak tátogtak, hang nélkül. Biztosan egy újabb őrület, gondoltam magamban. Majd lecseng ez is, mint az összes többi. Nem kell vele foglalkozni. Bár nem nagyon értettem, mi értelme van annak, amit csinálnak, de rájuk hagytam. Hozzám hasonlóan legyint még nagyon sok szülő, nagyszülő, felnőtt, amikor azt látja, mivel is tölti idejét a fiatalabb generáció.

Amit meg lehet változtatni és amit nem

A választások éjszakáján még a nem kívánt terhességek megszakításához való hozzáférést hangsúlyozta Karácsony Gergely, ma már inkább a megelőzést emelné ki.

Abortusz: „rendkívül félreérthetően” nyilatkozott Karácsony Gergely a Vasárnapnak - mandiner.hu

Karácsony Gergely, Budapest újonnan megválasztott főpolgármestere a választások után röviddel – nem meglepő módon –, nyilatkozott. Egyik nyilatkozatában, amelyben egyrészt kijelentette, hogy ő „életpárti politikát” csinál, a következő mondat is elhangzott: „A magam részéről azt viszont támogatom, hogy a főváros olyan prevenciós programokat vigyen, amelyek a nem kívánt terhességek megszakításához vezetnek.” Egyértelmű – számomra -, hogy többszörös ellentmondás van az elhangzottakban. Mert hogyan is lehet az élet pártján valaki, aki támogatja a nem kívánt terhességek megszakítását? Az abortusz az élet kezdetének drasztikus befejezéséről szól. Hogyan lehetne ez része bármiféle törekvésnek, ami az életet élni engedi? Másrészt, megdöbbentő arról hallani, hogy a prevenciónak, vagyis a nem kívánt terhességek megelőzésének egyik módja, eszköze ezen terhességek megszakítása?

Ki áll mellénk?

Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja. Idén tavasszal Vekerdy azt mondta, egész életében a szabadságra törekedett. Mostanában már nem tett mást, mint sétált, olvasott, és elment előadásokat tartani. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – mondta áprilisban.

Meghalt Vekerdy Tamás - hvg.hu

Az elmúlt nap meghatározó, szomorú híre volt, hogy 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás. A sokak által ismert gyermekpszichológus – és ez csak egy azon meghatározások, jellemzések közül, melyet nevéhez kapcsoltak. Mások mást hangsúlyoznak, tartanak fontosnak vele kapcsolatban. A közösségi oldalakat rövid időn belül ellepték az idézetek is, amelyek a megosztók számára valami miatt különösen is meghatározókká váltak.

Gyanútlan szülők és társaik

Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot?

Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek - kepmas.hu

Néha nem árt szembesülni azzal, mennyire naivak vagyunk. Vagy gyanútlanok – ahogyan az annak az írásnak a címében is olvasható, amely ugyan három évvel ezelőtt jelent már meg a kepmas.hu oldalon, de még mindig nagyon aktuális. Főleg azoknak, akik úgy gondolják, kamaszodó gyermekük még az ártatlanság korában él és hosszú távon is sikerülhet megvédeni őt minden káros hatástól és befolyástól. Persze, reménykedhetünk ebben. Bízhatunk abban, hogy a mi családunk más, mint a többi és olyan szeretetteljes, meleg légkörű otthont alakítottunk ki, ahol teljes bizalom uralkodik, nincsenek titkok, minden családtag mindent megoszt egymással, éppen ezért kellemetlen meglepetések sem érhetnek bennünket.

Embermentes nap

„Szerdán egyvalakivel teszek jót: saját magammal – vallotta be a hétvégén Pál Feri katolikus pap és mentálhigiénés szakember a Semmelweis Egyetem Egészség Napok elnevezésű rendezvénysorozatának Mentálhigiénés napján, a kiégésről tartott előadásában. – Azt is szoktam mondani, hogy szerdánként embermentes napot tartok. Nem azért, mert egy önző dög lettem, hanem mert hetvenöt éves koromig, amíg nyugdíjba nem megyek, szeretném jól csinálni a munkámat.”

Pál Feri: „Szerdánként embermentes napot tartok” - nlc.hu

Ez az érdekes kifejezés Pál Feri atya előadásán hangzott el, amelyet a kiégésről tartott a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés napján. Nem mást takar ez a két szó, mint hogy a szakember nagyon fontosnak tartja, hogy a hét egyik napját – az ő esetében – a szerdát, önmaga számára tartsa fent. Ilyenkor idejét és energiáját nem hivatásának gyakorlására, a hozzá forduló emberek segítésére szeretné fordítani, hanem saját magára. Nem önzésből, éppen ellenkezőleg: azért, hogy a többi napon a lehető legteljesebben végezze feladatait.

Sokak számára talán meglepő ez a döntés. Talán meg is döbbennek, fel is háborodnak egy kicsit és felteszik a kérdést: hogyan kívánhat magának szabad napot valaki, aki arra tette fel az életét, hogy emberek felé szolgáljon? Magukban hozzá teszik még azt is: bármikor. Vagyis éjjel-nappal, hétfőtől-vasárnapig, megállás és szünet nélkül.

Formához a tartalom

Gyerekhangokkal és élettel telt meg a gyönyörűen felújított lajosmizsei református templom szeptember közepén. Az épület újjászületéséért hálát adó ünnepi istentiszteleten nem csupán a tiszteletreméltó vendégek és idős gyülekezeti tagok jelentek meg, de sok fiatal és kisgyerekes család is, hiszen különleges nap volt ez a helyi református közösség számára. Együtt ünnepelt több generáció, mert a templom egyszerre múlt, jelen és jövő: megújuló ígéret és lehetőség arra, hogy ne csak az épület, de a gyülekezet is megfiatalodjon.

Lehetőség a megfiatalodásra - parokia.hu

Egy – a Dunamelléki Református Egyházkerületben található – templom megújulásáról és az ezt követő hálaadó alkalomról olvasható összefoglaló a parokia.hu oldalon. A következő hónapokban egymást érik majd azok a beszámolók, amelyek az ország egész területén található templomok, gyülekezeti házak és parókiák felújításáról, korszerűsítéséről vagy megépítéséről szólnak. Egy kormányzati döntésnek köszönhetően ugyanis azok a gyülekezetek is lehetőséget kaptak arra, hogy belekezdjenek az épületeiket érintő nagy munkálatokba, akik eddig legfeljebb álmodozhattak arról, milyen jó lenne, ha megszépülhetne szeretett templomuk vagy a közösségi tér, ahol rendszeresen össze jönnek. Több gyülekezet kapott olyan lehetőséget, melynek során régóta dédelgetett terveik valóra válhatnak.

Amire még nincs szó

A folytonosság megmarad, de sok mindenben lesz változás. A budapesti teológia költözéséről, egy korszak lezárultáról, a Csopaki utcai épületről és az átmenet éveiről kérdeztük Bölcsföldi Andrást.

Készen az átmenetre - parokia.hu

Ez a pár szó abban az írásban jelent meg és ragadta meg rögtön a figyelmemet, amelyben a szerző Bölcsföldi Andrással, a budapesti református teológia spirituálisával beszélgetett arról, mit jelent a diákok és az egész intézmény számára az, hogy az idei tanévet már egy új épületben kezdték el.

Biztosan vissza tudunk emlékezni arra a januári estére, amikor tűz ütött ki a Ráday u. 28. alatt található kollégiumban. Élénken élhet bennünk az a döbbenet is, amely az újabb és újabb beszámolókat hallva és olvasva elért bennünket. Néhány órán belül kiderült, hogy a kollégium lakhatatlanná vált. Az átmeneti megoldás után – amikor a hallgatókat különböző más kollégiumok fogadták be -, született meg az a döntés, hogy amíg az új kollégium fel nem épül és az egész épületegyüttes felújítása és átépítése be nem fejeződik, addig – szintén átmenetileg – a város egy másik részén található régi villaépületben folyik majd az oktatás. A teológusok és vallástanár hallgatók pedig – évfolyamok szerinti csoportosításban -, a város különböző részein kapnak szállást.

Kinek van szüksége az evangéliumra?

Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szükség az orvosoknak az evangéliumra.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜK A PSZICHOLÓGUSOKNAK AZ EVANGÉLIUMRA? - 777.blog.hu

A 777.blog.hu oldalon jelent meg egy rövid videó és néhány összefoglaló sor, amelyben Tapolyai Emőke pszichológus arra a kérdésre válaszol, hogy miért van szüksége a pszichológusoknak munkájuk során az evangéliumra? A válasz így hangzik: „A pszichológusok általában sérülésekkel foglalkoznak, ezeknek a gyökere általában kapcsolati sérülésből ered, amely lehet emberi, de akár isteni dimenzió is….. Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szüksége az orvosoknak az evangéliumra.”

 

 

Oldalak