Adj áldást, Robot úr!

Wittenbergben, amit Luthervárosnak neveznek, van egy gép, amely embereket áld meg… Fabian Vogt azt a feladatot kapta közel egy évvel ezelőtt, ami úgy hangzott: A Wittenberg Lutherstadtban rendezendő reformációi világkiállításra gondolj ki valami játékosat, akár provokatív is lehet…Egy robotot építtetett, ami emebereket áld meg. Ez olyan projektnek tűnt, amivel ráérzett az idő ütőerére.

Blaszfémia vagy Isten teremtménye? - spiegel.de

Fabian Vogt evangélikus lelkész a Hessen Nassau-i egyház kommunikációs projektjeinek felelőse. A reformáció évében azt a feladatot kapta egyházától, hogy valami újat, meghökkentőt és provokatívat vigyen a Luther városának tekintett Wittenbergbe, ahol a félévezredes jubileumra készültek. Fabian Vogt lelkész, de hivatásos viccmester is, ezért komolyan vette feladatát. A kor ütőerén tartva a kezét, egy robotot rendelt, amely megáldja a Luther városába érkezőket. A megbízói és munkatársai is ingatták a fejüket, de épp ez volt ami megerősítette őt, hogy jó úton jár.

Uborkaszezon

Én is lelkes híve vagyok az eklektikának, de egy egészséges határt kell meghúznunk, hogy mennyi dekoráció szükséges egy adott helyiségbe. Itt is érvényes az az általános mondás, hogy a kevesebb néha több.

Ha már szoba- index.hu

Néha váratlanul szakad nyakunkba a nyár. No, nem úgy, hogy havazna vagy elűzné a tengerhez vágyókat álmaiktól, hanem gazdagságában lepi meg azokat, akik néhány héttel korábban nem restelltek kertjükben a föld forgatására erőt pocsékolni. Amikor a kertben vagyok mindig különös érzés fog el. Különös és semmihez sem hasonlítható.

Mától a magyar föld

Alapvetően a világ majd minden országa próbál törekedni arra, hogy termőföldje saját állampolgárainak kezében maradjon, mert a termőföld is erőforrásnak számít.

Kié a föld? – origo.hu

A magyar föld nem volt mindig a magyaroké. Tulajdonjogilag még úgy ahogy, míg nem jött a török, akinek a föld alig, annak kincse, azaz termése annál inkább kellett. Előtte a földesúrnak, utána pedig a Habsburgnak, aki az országot úgy tekintette jussának, hogy más népeket telepített rája. A magyar ezt is kiheverte, szorgos sváb kezek és tót talpak alatt vált áldássá a föld, akik nyelvet alig, szívet pedig komótosan váltva magyarrá lettek lassan. De a föld kevésnek bizonyult. Keveseknek jutott sok belőle, sokaknak pedig semmi.

A csendből születő hangok

Szentestére elcsendesül a világ. Míg az advent a reményteli várakozás ideje, a Szenteste maga a beteljesült csoda, a Megváltó születésnapja. Hagyományosan ezen a napon állítjuk fel a karácsonyfát, és ezen az estén ajándékozzuk meg szeretteinket.

Karácsonyi emlékek, emlékezetes karácsonyok - kulcsmagazin.hu

A karácsonyban az a csodálatos, hogy egyszerre tud teljesen egyetemes és teljesen személyes lenni. Egyszerre örömhír az egész világnak a szerető Isten testetöltése és egyszerre egészen mélyen intim a nekünk, a bennünk való megszületés. Ezért is lehet mindenkinek személyes története a karácsonyról. 

Az élet kenyere

A régi magyar háztartásban a kenyér olyan létfontosságú volt, hogy a háziasszony legféltettebb kincsének a kovász számított. A legtöbb háztartási babona, hiedelem és tilalom ehhez kötődik: ha a konyhát átok éri, az a kovászon csattan, a kenyér szent, a kenyér a konyha alapja. Készítője jobb, ha nem terhes, nem menstruál, nem kezdhet a munkába akármikor, csak meghatározott napokon, és vigyáz, hogyan rendezi a kötényét, mert ha a kovász rossz lesz, a kenyér is elromolhat, akkor pedig nincs élet.

Mindennapi kenyerünk - origo

Nem tudom, hogy létezik-e a vér szava? Nem tudom, de azt igen, hogy ilyenkor aratás táján a mezőket vizslatom autózás közben és szívem különösen dobban, amikor kombájnokat látok aranyló kalásztengerben. Önkéntelen veszem el lábamat a gázpedálról, néha meg is állok. Gyönyörködöm. Illata van a forró júliusi mezőnek. De nemcsak látvány ez, sokkal több, az élet reménysége a szemem előtt. A mindennapi kenyér ígérete.