Másokért és Magamért

Felhívást tett közzé a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványa: olyan munkatársakat keresnek, akik szívesen foglalkoznak beteg emberekkel, segítik a kórházak gyógyító-rehabilitáló tevékenységét. Nem ingyen ápolókat toboroznak, hanem olyanokat, akik szabadidejük egy részét beteg embereknek ajándékozzák.

Ezért keresnek önkénteseket a kórházba - ripost.hu

Általános felfogás, hogy az önkéntesség azok elfoglaltsága, akiknek nincs munkájuk vagy már nyugdíjasok (tehát már nincs munkájuk – jobb esetben, mert nem egy nyugdíjas ismerősöm még vállal munkát, de ez egy másik történet), vagy akiknek sok a felesleges idejük. De semmiképp sem fér bele azok idejébe, akik aktívan dolgoznak. Mintha a „jó munkás” embernek nem lenne szabadideje. 

Építők

Öregdiákok segítségéből újult meg a Sárospataki Református Kollégium. Nemcsak a falakat, bútorokat, hanem a taneszközöket is le tudták cserélni. Ma már robotok és 3D-nyomtató is van az iskolában, amellyel világszínvonalú, modern képzést tudnak biztosítani az itt tanulóknak. Az öregdiákok támogatásából hamarosan elkészül a sportcsarnok, és már tervezik az uszodát is. De más terveik is vannak: a sárospataki refi az emigrációba szakadt magyar családok gyermekeit hazahívná tanulni, ezzel beindítva a fordított peregrinációt.

Iskolaépítő öregdiákok - reformatus.hu

Az alapkőletételtől számított egy éven belül készült el a sárospataki református gimnázium új, 3183 négyzetméter alapterületű, Wáberer Sportcsarnoknak nevezett arénája. Az 1,2 milliárd forint értékű beruházást három öregdiák adományából valósították meg. Wáberer György több mint 800 millió forintot biztosított a kivitelezésre, míg a fennmaradó összeget Sándor József és Derczó István vállalkozók állták.

Három öregdiák dobta össze az 1,2 milliárdot a sárospataki gimnázium sportcsarnokára, egyikükről el is nevezték - hvg.hu

 

Pontosan egy éve írtam erről, Sárospatakról, ahol mostanában másként mennek a dolgok, és az iskolaépítő öregdiákokról, Wáberer Györgyről, Sándor Józsefről és Derczó Istvánról, akik komoly összeggel támogatják, építik a pataki Refit. Megújult a gimnázium, a Kossuth Internátus felújítása is a végéhez közeledik, a sportcsarnok pedig, amelynek alapkőletételére pont egy éve került sor, elkészült. Mit mondhatunk minderre? Csak azt, amit minden pataki tud, ismer: féljétek az Istent, és Neki adjatok dicsőséget! (Jelenések könyve, 14:7)

Az önkéntességről munka ünnepén

2015 április 27-én, a holland király születésnapján Dineke Rohaan - a "mi Dinekénk" magasfokú kitűntetésben részesült. A Medál odaítélését hosszas procedúra és vizsgálódás előzte meg. Ezzel ismerték el a 40 éves önzetlen munkáját, melyet  a Kelet-Európában élő emberekért tett. Több szervezetben is dolgozott, a Zwollei Kelet-Európa Bizottságban, a Holland Románia Tanácsban, és nem utolsó sorban a KOEN-ben.

Dineke Rohaant kitüntették - bibliahet.eu

Az emberek olyanok, mint a felettünk lévő égbolt szereplői. Vannak nagy nevek, amit már az óvodások is ismernek: Nap, Hold; vagy például a bolygók közül a Mars, Jupiter, Szaturnusz; a kevésbé ismert nevű bolygók és égi jelenségek mellett helyet kapnak a már csak számmal rendelkező csillagok és a még felfedezésükre várók is. Ahogy mindegyik égbolti szereplő valamilyen szempontból fontos, úgy az emberek is. Isten nem véletlen állított arra a helyre, ahol vagy. Felismerted már azt a többletet, amivel szolgálhatsz és önzetlenül tehetsz másokért?

Fel az ecsetekkel!

Zuglóban az Erzsébet királyné úti aluljárót harmadjára festették át, a MÁV pedig egy levélben kéri, hogy állítsák vissza azt az eredeti állapotba.

Sérelmezi a MÁV, hogy kifestették egy mocskos aluljáróját - hvg.hu

A híradás így folytatódik: "Zuglóban az Erzsébet királyné útját és a Hungária körutat összekötő gyalogos-biciklis aluljárót a Civil Zugló Egyesület festette ki júliusban az egykori LMP-s, jelenleg az egyesület színeiben induló polgármesterjelölt, Várnai László vezetésével. Várnai most a blogján közzétette a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott levelét,amelyben a MÁV figyelmezteti a jelöltet, hogy az aluljáró a MÁV Zrt. területe, az egyesület pedig nem rendelkezett engedéllyel az átfestésre."  A folytatás pontosít és árnyalja a képet. Sőt, felvet egy fontos kérdést: van egyáltalán olyan ügy, amely értelmezhető vagy értelmezést nyer a politika nélkül, jelesen a helyhatósági választás nélkül? Van arra lehetőség, hogy a politikai kontextusból kiragadva nyerjenek értelmet, főként tartalommal bírjanak az események?

Yvetten innen és túl

"A viharos erejű szél hatalmas károkat okoz megyeszerte. A Cukorgyár közben egy motoros is megsérült, amikor kidőlt egy fa. A katasztrófavédők folyamatosan dolgoznak."

Percről percre: Yvette tombol - kapos.hu

A nevesített természeti csapások közül itt van Yvette felettünk és körülöttünk. Kedvünket, közérzetünket és tetteinket is befolyásolja. Vannak, akik a tervezett szabadtéri programjukat mondták le, vagy szükség szerint jelentősen módosították. Vannak, akik biztosítójukat keresik fel megsérült ingatlanuk miatt.

50 óra szolgálat

„a közösségi szolgálat olyan, a közösség javát szolgáló tevékenység, amely fejleszti a diákok személyes és szociális kompetenciáit, erősíti felelősségérzetüket, csapatmunkára készíti fel őket.” A köznevelési törvény ettől némileg eltérően határozza meg a fogalmat, e szerint a közösségi szolgálat: „szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”

Az önkéntesség, ami kötelező - infopoly.info

 

A középiskolásoknak előírt önkéntes munka terve és jogszabályi háttere az elmúlt két évben kapott hideget, meleget is. Nyár és ősz folyamán újra élénkebb párbeszéd indult meg az ötven órás közösségi szolgálattal kapcsolatban. Milyen jellegű önkéntes munkába kapcsolódhat be egy diák? Ki lehet fogadószervezet? Egyénileg vagy csoportosan kell elvégezni az önkéntes tevékenységet? Vajon hányan fogják elbliccelni a közösségnek szánt kötelező önkéntességet? Valódi motivációt jelent és a társadalmi aktivitást növeli a fiatalok életében, ha idős emberekkel, rászorulókkal, sérültekkel, esetleg hittanos gyermekcsoportokkal kreatív tevékenységben vesznek részt? 

Ráérsz?

A Petőfi Rádió is csatlakozott a „72 óra kompromisszum nélkül" szociális önkéntes akcióhoz, melynek keretében Magyarország fiatalsága összefog, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. A program nyitóeseménye 2012. október 11-én, csütörtökön délután, az budapesti Erzsébet téren indul, majd péntektől országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

72 óra kompromisszum nélkül a Petőfi  Rádióban! - mr2.hu

Te mi szeretnél lenni, gazdag vagy szegény?

 

Gazdag? Helyes, mindenki tudja, hogyan kell: főnyeremény, bővelkedés, nem törődni semmivel, csak ellenni.

Szegény akarsz lenni? Helyes, mindenki tudja, hogyan kell: panaszkodni, hőzöngeni, igazságtalanságokat hangoztatni, megoldásra várni.

 

De ha még nem tudsz választani, gyere önkéntesnek!

Legyél milliárdos, oszd szét a vagyonod a rászorultak között! Legyél koldus, tapasztald meg, mennyi erőt kapsz, ha segítesz! Legyél három napig önkéntes!

 

72 óra kompromisszum nélkül. Minden a tiétek!