Tusványos és a siculus legend

Tusványos a legkomolyabb fesztivál és a leglazább szabadegyetem a Kárpát-medencében. A rendezvénnyel kapcsolatban magasak az elvárások, több tízezer vendég várható"…
A rendezvény idei mottója "A biztos pont". A hosszú vita után választott mottó arra utal, hogy "egy recsegő-ropogó világban" nagyon fontos a politika számára is, hogy megtalálja azt a biztos pontot, amelyből "ki lehet fordítani a megoldást".

Németh Zsolt Tusványosról – 888.hu

Legendás helyszíneknek legendái is vannak. A rendszerváltás hajnalán, ami a múlt században, sőt a múlt évezredben volt, néhány addig csak turistaúton és nem ritkán a román kommunista diktatúra tortúráin átesett Erdély-járó fiatal, akinek vagy családi kötődései voltak, vagy a hagyomány iránti érdeklődése oda vitte, úgy gondolta, hogy együtt lehetne lenni erdélyi fiatalokkal úgy, hogy kicsit buliznak, kicsit beszélgetnek, kicsit szabadok is lesznek. Erre a hőskorra csak a résztvevők emlékeznek, hiszen ez akkor legfeljebb a félelmet levetkezni nem tudó román nacionalizmust izgatta.

Találkozásaink

A mi református egyházunknak szükségét kell éreznie, hogy éppen ma és mostani körülmények között, egy új évezred küszöbén tegyen bizonyságot a székelyföldi és az erdélyi nagy nyilvánosság előtt győzedelmes hitéről. Hogy láthatóvá váljanak Istennek nagyságos dolgai rajtunk, Istenünknek engedelmes szolgáin.

Egy találkozó üzenete - reformatus.hu

Nemsokára találkozni fognak újra a reformátusok. Ebben az évben ünnepségsorozat vonult végig a Kárpát-medencei magyar reformátusságon Felvidéktől az anyaországon át Erdélyig. Három országban jómagam is részt vettem ilyen közösségi alkalmon, mindegyik másként volt felemelő.

A csapat

A két csapat tizennegyedszer találkozik egymással a BL-ben, ezzel ez a leggyakoribb párharc a sorozatban.

Bajnokok Ligája elődöntő - sportgéza

 

Tegnap este játszotta a BL elődöntő párharcát a világ legnagyobb költségvetésű csapata, a Real Madrid és a bajorok régi csillaga, a Bayern München. A spanyol királyi gárda csak az utolsó tíz hónapban egy milliárd eurót költött játékosokra, a német klub költségvetése töredéke csupán ennek. Az egyik világsztár játékosokkal büszkélkedhet, a másik hazai nevelésű fiuk mellett kevésbé kapós játékosokat tud megszerezni. S mégis ez a csapat is tud sikereket elérni. Megnyerte a tegnapi elődöntőt is idegenben. Tizenegyesekkel.

Többségi kisebbség

Több fontos kérdés is szóba került a Generális konvent Elnökségének két napos, berekfürdői tanácskozásán. A témák között szerepelt többek között a közös költségvetés, a Generális Konvent körmendi-szombathelyi plenáris ülése - melynek záró istentisztelet egyben egyházkerületünk ünnepi, hálaadó istentisztelete is lesz - és a tanácskozás vendégei voltak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház két szlovák ajkú egyházmegyéjének képviselői.

Berekfürdőn tanácskozott a Generális Konvent Elnöksége - refdunantul.hu

Amikor 2009. május 22-én a debreceni Nagytemplomban ünnepélyesen aláírták a Kárpát-medencei egyházak közös nyilatkozatát, amelyben kinyilvánítják hitbeli összetartozásukat, a Szlovákia Református Keresztyén Egyház (SzRKE) küldöttei bár jelen voltak, nem írták alá. Nem akarták rontani az otthoni amúgy is feszültséggel terhelt egy egyházszervezetben élő, de két nyelven beszélő egyházrészek viszonyát. Ugyanakkor Koncsol László nyugalmazott főgondnok egyértelműen jelezte ünnepi beszédében a 85-88 százalékban magyar anyanyelvű felvidéki reformátusság vágyát az együvé tartozásra.