Új évnek régi illúziókkal?

Voltak illúzióim. A gyülekezettel, a lelkésszel, egy-egy emberrel kapcsolatban. Aztán csalódtam.

Illúziók - parokia.hu

Farkas József azt írja, hogy pogány dolog úgy nézni az újév elé, hogy amit majd Isten adni szeretne, azt elfogadjuk, a többit pedig majd megpróbáljuk elviselni. Alázatosnak és kegyesnek hangzik, a maga módján elég racionális hozzáállás is, de kilóg a lóláb. Egyrészt mert elég passzív hozzáállást feltételez a részünkről. Egyik oldalon van az én, aki várom, hogy ez vagy az történjen, a másik oldalon pedig Ő, aki a történéseket elindítja. Kicsit olyan ez, mintha a sors, vagy az új esztendő szavakat cserélnénk le Isten nevére, de az alapgondolat maradna: bárcsak jobban bejönne az új, mint az ó, és jobb dolgok történnének velem.

Három kívánság

Megtalálni a leghatékonyabb ránctalanító krémet - A legújabb öregedésgátló formulák hatékonysága tudományos kutatásokon alapul. Próbálja ki a növényi őssejteket tartalmazó nappali és éjszakai krémeket.

Jókívánság 2014-re – oriflame.com

 

A rituálék nagyon is fontos szerepet játszanak életünkben. Mert kereteket adnak, olykor kényszerítenek bizonyos dolgok megtételére. Az újévhez hozzátartozik valamilyen kívánságlista, már ha vannak céljai az életnek. Ha másért nem, a játékosságért. Sok mindent szeretnék, de „a legújabb öregedésgátló formulák hatékonysága” áltatásával megállni az öregedés útján, azt nem, mert az azt jelentené, hogy kámpec.

Tegnap és ma


Az idő az a rácsodálkozás, amellyel az ember tekint az időre, és a vele kapcsolatos minden dologra, az ember és az idő közötti különleges kapcsolatból ered. Az állatok és a növények az időben élnek és változnak; az ember a természet élő részeként mégis azt érzi, hogy képes uralkodni az idő felett. Képesnek érzi magát erre, mert fel tudja idézni a múlt eseményeit, és képzelőerejét valamint előrelátását emlékeivel összehasonlítva, szinte elő tudja varázsolni a jövőt, vagy legalábbis annak egy lehetséges megvalósulását. Talán azt is mondhatjuk, hogy ez a képessége tette az embert emberré, hiszen így embertársaival céltudatosan, összehangoltan képes munkát végezni. 

Mi az idő? -  filozófia.network.hu

A tegnapi és a mai nap jó ürügy az idővel való szembenézésre, meglátni a mulandó dolgok között az állandót. Lehet, hogy sokaknak épp a naptár jelenti az állandóságot, ahogy sorjáznak benne a hónapok, a napok. Pedig ez sem állandó. Van egy híres sírfelirat, amely szerint egy 1683. májusában született baba még ennek az évnek a februárjában meghalt. Ez úgy lehetséges, hogy az 1700-as évekig tavasszal, márciussal kezdődött az új esztendő. De gondolhatunk azokra is, akik 1582. szeptember 2-án lefeküdtek aludni és a naptrárreform következtében szeptember 14-én ébredtek fel. Kre. 153-ban még olyan naptár sem volt, ami 1 évig kitartott volna. Tavasszal, márciusban elhatározták, hogy mikor kezdődik az új év, és akkor elkezdődött. Nem volt Január és Február sem, gondoljunk csak bele, miért is van pl. a 9. hónapunk etimológiájában a 7-es szám?! (Szeptember) Mikor a rómaiak végül is nevet adtak az egyik évből a másikba forduló, köztes időnek, amit csak átmeneti időnek neveztek, Janus istent emelték le a polcról.  A köznyelv is használja, hogy Janus 2 arcú, szobrain egyik arca előre, a másik pedig hátra tekint.