Ünnep - télben

Katasztrófahelyzet alakult ki az országban, a belügyminiszter riadót rendelt el. Az ítéletidő miatt elmarad az összes állami ünnepség március 15-én, nem tartja meg rendezvényét Budapesten a Jobbik sem, reggelre pedig az Együtt 2014 is lemondta a programját, és az LMP sem biciklizik Petőfire emlékezve. A hó miatt nyolc megyében van piros riasztás. Az M1-es autópálya megbénult, ezrek éjszakáztak az autópályán. Sok települést elzárt a külvilágtól a hó, több száz településen nincs áram, méteres hótorlaszokat emel a szél országszerte.

   elmarad március 15- origo.hu 

 

Szeretem ezt az ünnepet. Tavasz van, többnyire jó idő, mi pedig ilyenkor mindig kirándulunk valahová. Pár évvel ezelőtt Tihanyba mentünk, a Balaton partján ebédeltünk mintegy húsz fokban, verőfényes napsütésben. Tudjátok, ha az út szélén megállunk az autóval, akkor simán le lehet ülni a part mentén felállított kis asztalkákhoz, és lehet gyönyörködni a szikrázó napsütésben és a csodálatos balatoni panorámában. Idén is hasonlót terveztünk.  Nekem március tizenöt jelenti a tavasz kezdetét: már nem lehet visszafordulni, a parókia udvarán nyiladoznak a tavaszi virágok, ha esetleg zordabbra is fordul az időjárás, innen már csak előre vezet az út. 

Haza

Magyarországon, a 90-es évektől, a rendszerváltás után a magyar nemzet már szabadon ünnepelhetett, emlékezhetett az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra. Az alkalmi ünnepségeken a Himnuszt meg a Szózatot énekelték, s a mindenkori hatalom képviselőinek szónoklatai után az ünneplők az alkalomhoz illő verses-zenés műsorban gyönyörködhettek. A középiskolában mi is minden évben emlékeztünk, meghallgattuk Petőfi Nemzeti dalát, de akkor, partizánfilmeken fölnevelkedett tizenévesekként még nem igazán értettük 1848 üzenetét.
Március 15-e jelkép, a magyar nemzet szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Petőfiék hittek abban, hogy a közelgő tavasszal, a természet megújulásával együtt megújul a magyar nemzet is. 

Magyar virtus -  http://hetnap.rs

 

Az 1848-49-as forradalom és szabadságharc nemcsak a magyar nemzeti önazonosság különleges meghatározó eleme, hanem a szomszéd népek identitásáé is. A közös szabadság belső parancsa még akkor is ott élt magyarok, románok, szerbek, horvátok forradalmában, ha a szabadságharc végnapjaiban született, és így későn törvénybe emelt nemzetiségpolitika a szabadságharc legsúlyosabb kérdései közé tartozik. A közös szabadság eszméje, gondolata nemcsak lelkesítő szófordulat volt, hanem tettekben megjelenő  bátor helyállás. A szabadságharc ismeretlen honvédjai, és mitikus, emblematikus alakjai, - csak néhányat kiemelve - Kossuth, Stratimirovic (aki magyar kokárdával jelent meg az újvidéki szerb gyűlésen), Leiningen-Westenburg Károly vagy Perczel Mór helytállása  kifejezte, hogy a magyarság szolgálata kéz a kézben jár az ember(iség) szolgálatával.