"Gyanús" anyaság

Csak azért, mert régebben a nők szenvedtek a férfiak elnyomásától, most a gyerekeim jóllétét tegyem kockára? Azt a feminizmust, amely kizárólag a dolgozó nőkért száll síkra, nőellenesnek tartom.
„Van abban valami forradalmi, hogy háziasszonynak nevezhetem magamat” – Alina Bronsky írónő – Spiegel.de

Alina Bronsky az egykori Szovjetunióból került Németországba a kilencvenes évek elején zsidó származású édesapja révén.  Regényeiben gyakran visszatérő helyszín szülőföldje, legyen akár a mai orosz állapotokról, akár Csernobilról szó. Irodalmi működését szakmai és olvasói siker kíséri. Ezúttal nem szépirodalommal jelentkezett, hanem egy vitaindító véleménykötettel, amelynek címe rögtön provokatív módon újrafogalmaz egy lejátszottnak tűnt témát. „Az anyák megszűntetése. Kontrollálva, manipulálva és kifosztva – miért nem mehet így tovább”.

Büszkeség az

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek az idei érettségik, mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról.

Érettségi: holnaptól izgulhat minden diák- Hír24

Büszkeség az, amikor megtudod, hogy megkezdte életét. Benned növekszik, s hamarosan érzed, mintha apró pilleszárnyak simogatnának.

Büszkeség az, amikor a hasfalad megemelkedik, mert csuklik és rugdos.

Büszkeség az, amikor megszületik. Rád néz, szeme még opálos fényű, de már az arcodat fürkészi. Aztán életrevalóan, szomjasan szopni kezd.

Büszkeség az, amikor kitolnak a szülőszobából, és a kórház folyosóján gerlék sétálnak. Kíváncsiak rá, mert ő megismételhetetlen.

Férfiként a Nőről

Házasodj. Ha nő vagy, szüljél fiatalon, aztán legyél otthon három évig a gyerekkel. Egy gyerek ne legyen elég, háromig meg se állj. Azokkal is legyél otthon három éves korukig. Aztán se legyenek saját céljaid, már házas vagy, gyereked is van, a te dolgod onnantól csakis a család. Ne legyél karrierista, csak annyit dolgozz, amennyit feltétlenül muszáj. Férjedet tiszteld és támogasd, egészségére vigyázz. Vasárnap boltba ne menj. Gyereked tévé elé ne ültesd. Főzz-süss. Számítógépen csak a magyar netet pásztázd. (...) Ezektől az igazán hagyományos értelemben vett régivágású férfias férfi megmondóemberektől megtudhatja a rajongótábor, hogy mire szabadna akárcsak vágyniuk a nőknek. Nagyon megy nekik a nők helyretétele. Magvas gondolatokat adnak valaki(k) az úgynevezett magyar popsztárok szájába. Az utóbbi hetekben-hónapokban csak úgy árad a célzott jóindulat.

A híres férfi mindent tud a nőkről - 444.hu

 

Lehet, hogy csupa nagybetűvel kellett volna kezdenem, hiszen a NŐ megérdemli, hogy csupa nagybetűvel írjunk, gondolkodjunk, viseltessünk iránta. Sajnálatos, hogy mindezt oly gyakran elfelejtjük: szavakkal, tettekkel oly gyakran megbántjuk, kigúnyoljuk, megalázzuk őket. Mégis, talán nem baj, ha a Nőről, a Nő szerepéről az idézett urakhoz hasonlóan egy másik férfi, aki férj, édesapa, sőt egy meglehetősen régimódinak számítő hivatás gyakorlója, szintén kifejti a véleményét. 

Görbiczes csavar - újratöltve

Görbicz Anita négy napja hozta nyilvánosságra, hogy gyereket vár, ezért kihagyja az idei Európa-bajnokságot, és egy ideig a Győr sem számíthat rá. Ezek után sokakat meglepett, hogy a Bajnokok Ligájában a Viborg elleni, idegenbeli meccsen is ő dobta a Győr heteseit

Ezért vállalja Görbicz a heteseket terhesen is - origo.hu

A sikerekhez könnyen hozzá lehet szokni, a valamikori vágyálom szint könnyen válhat hétköznapi normává. Az Audi ETO női kézilabda csapata egy olyan jól működő gépezet, mely évek óta sikert sikerre halmoz, igazán elkényezteti városunk, de talán mondhatom így, az egész ország kézilabda szerető közönségét.

Születések kés alatt

A nők körében szép számmal akadnak olyanok, akik vagy a szülés idő előtti megindítását, vagy a terhesség vége előtti császármetszés elvégzését kérik orvosuktól, pedig a szakemberek szerint a gyerekek fejlődése nagy veszélynek van kitéve, ha akár csak pár héttel is a terminus előtt születnek.

Kockázatos lehet az idő előtt megindított szülés – mno.hu

Az állami kórházakban 41, a magánklinikákon 60 százalék a császármetszések aránya. A román kismamák valóságos nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy császármetszéssel hozhassák világra a gyermekeiket, és még a neves professzorok sem mernek ellentmondani ezeknek a kéréseknek.

Megdöbbentően sok a császármetszés Romániában – hvg.hu

Abban a pillanatba, amint meghatározatlan félelmeink irányítják életünket, veszélybe kerül az élet maga. Mintha csak a viszonylagos jólét és biztonság éppenhogy megnövelné rettegésünket a veszélyektől, a tragédiáktól, a rossztól és fájdalomtól. Mindenképpen igaz ez arra, amit ma hazánkban gyermekvállalásnak hívnak. Miért is csodálkozunk, hogy egyre kevesebb gyerek születik? Hiszen a legtöbb édesanya és szülő folyamatos aggodalmak között éli át a gyermekáldást.

Mérlegre tett anyaság

Janics Natasa: „Egyre kevésbé bírtam elviselni, hogy nincs mellettem a kislányom. Igen, ezt nem bírtam elviselni. A két érmet nem kell megmagyarázni, de többet vártam magamtól, csak nem tudtam kihozni.”

Nem bírtam elviselni a kislányom távollétét – Sport Géza

Amíg az ember magyar sportolóink megdöbbentő teljesítményeit figyeli, megremeg a meghatottság nagyságuk előtt. Megáll az ember és megdöbben, micsoda munka, erő, tehetség és emberfeletti kitartás kíséri – nem csak érmeseinket – de az összes kijutott élversenyzőt. Janics Natasa minapi csalódottsága ugyanakkor megnyitott egy ablakot, és akaratlanul is bepillanthattunk a sikerek mögött rejlő lemondások fájdalmába.