Bűnös ártatlanok

Tiltakozásul a cseh köztársasági elnök által újévkor meghirdetett szokatlanul széles körű közkegyelem ellen számos csehországi önkormányzat és iskola eltávolította Václav Klaus portréját a hivatalokból és az osztályokból – közölte az iDnes cseh hírportál hétfőn.

Portrélevétellel tiltakoznak a csehekmno.hu/kulfold

Václav Klaus felejthetetlen búcsút vesz a cseh emberektől, amikor tíz év után úgy válik meg államfői mandatumától, hogy több mint 7000 fogvatartottnak hirdetett kegyelmet. Azok számára egészen bizonytosan felejthetetlen elnök marad Václav Klaus, akik az amnesztia részesei. De nemcsak róluk van itt szó. Kiderült, sőt hangos véleménynyilvánításba kezdtek a csehek, hogy ők, a tisztességes állampolgárok nem kérnek a közkegyelemből. A döntés nyomán már több mint 600 csehországi polgármester távolíttatta el hivatalából az államfő portréját. 

Mi vagyunk Európa örményei

„A támadás utáni lelkiállapotát hat éve kellett volna vizsgálni, ma már erre csak az őt akkor kezelő pszichiáterek leletei adnak módot. Ehhez semmiképp nem szükséges védencem ambuláns vagy intézeti kivizsgálása, főképp azért nem, mert a gyermekeitől való elszakítása újabb traumát idézne elő nála” – érvel Roman Kvasnica, aki szerint a pszichiátriai intézetben nyomást gyakorolnának védencére.

Meg akarják törni a pszichiátrián Hedviget – Új Szó

Miközben Magyarország egy diplomáciai szarvashiba miatt az örmények gyűlöletének tárgyává vált, egyre sűrűsödnek a felhők a határainkon kívül élő – kitartó – magyarok felett. Már nem elég a fenyegetés, a pszichológiai nyomás olyan eszközöket használ, ami régi, önkényuralmi időket idéz fel. Börtönbüntetés és elmegyógyintézeti kivizsgálás. Ha bekerülsz a gépezetbe, megtörsz, vagy meghalsz.

Szombaton, az Igazság Napján  Sepsiszentgyörgyön huszonötezren tüntettek a Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen, az ingatlanon, és a szellemi erőn kívül nem babra megy itt a játék. A korábbi restitúciós bizottság két magyar tagját három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az elsőfokú bíróság. Bűnük az, hogy jogosnak ítélték meg a református Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak.

A lemerült igazságtétel

Húsz év után újra összeült Pető Iván egykori SZDSZ-es és Kónya Imre egykori MDF-es politikus, hogy újrajátsszák a rendszerváltás utáni leghíresebb politikai vitát: meg kell-e keresni és büntetni a szocializmus bűnöseit és lehet-e kárpótolni azokat, akik sérelmet szenvedtek?

Vita az igazságtételről-origo

Húsz év után újrajátszották a rendszerváltás emblematikus vitáját az igazságtételről. Két azóta a történelem süllyesztőjébe tűnt politikai párt két szintén felejtésbe vesző alakja tért vissza, hogy belelépjen még egyszer ugyanabba a folyóba, amely húsz év óta úgy hömpölygött tova, hogy itt hagyta minden szennyes üledékét.