Genius loci

Szentmártoni János: Aki itt él, aki idelátogat, azt megfogja a táj titokzatos varázsa, és maga is költővé válik egy kicsit, vagy valóságosan is.
Kemenesalján egy kicsit mindenki költővé válik – A 240 éve született Berzsenyi Dánielre emlékeztek Egyházashetyén – Vas Népe

Nagy zsenik születési helye szellemileg gazdagabbnak tűnik, mint egy-egy jelentéktelennek tartott település, amiről „semmi” nem mondható el. A zseniális szülött fénye visszasugárzik szülőhelyére, lakhelyére, azokra a fontos földrajzi pontokra, amik élete színterei voltak. De vajon mennyire határozza meg maga a földrajzi hely, a táj, hogy beleszülethessen és ki is nőhessen onnan a nagy művész, vagy a nagy tudós? Beszélhetünk-e ebben az értelemben genius lociról, a hely szelleméről?

Bér helyett bürök


A Hetyei Daloskör a szabadságról, a tavaszról énekel, viszi a szél a kottalapokat - gyönyörű, fényes, meleg tavaszi idő van mindig a Berzsenyi-napokon. 

Merklin Tímea: Berzsenyi-ünnep az egyházashetyei szülőháznál - Vas Népe 

A zöld lugasban még búg a gerlice, amikor májusban Hetyén megemlékeznek Rólad, drága bátyámuram, Dani uraság. Heves, friss szél kap bele a vadgesztenye míves virágzatába, s hull az öreg fákról a szirom, mint valami illatos, buja eső. A születésnapodat ünneplik a kanyargós falusi utcán, nyitva szülőházadnak ajtaja, a sötét folyosó hűs szobákat rejt, csöndes elvonulások emlékét őrzi, ahol még olvasni és gondolkodni lehetett. Az utcán a szél megtréfálja a helyi énekesek szívből jövő lelkes műsorszámait, úgy szedi szét elválló szólamokra a harmóniát, mint ahogy a gesztenyevirág bugáját tépázza apró virágokra, kerek szirmokra. De mindez, a szél, a zene, a szó visszaidézi a te álmodat egy Kemenesaljáról, ahol a Zephyr lengedez, s ahol a kékellő halmokon klasszikus görög mondák elevenednek meg.