Javított töredékek

Emlékszik még, hogy mivel kereste meg az állambiztonság? Mit ajánlottak?

Kérdés LL-hez a beépítésről – kotoszo.blog.hu

Többnyire heti rendszerességgel benézek a Fő térhez közeli egyetlen megmaradt belvárosi könyvesboltba. Mindig akad valami érdekes, amit vagy megveszek, vagy csak meglapozok. Legutóbb szokatlan példányokba botlottam, némelyek lapjai már megsárgultak valahol egy raktár mélyén. Kezembe veszem, lapozom. Filosz érdeklődésem nem tudom levetni, nézem a kiadás évét, a példányszámot, a kiadás betűben feltüntetett sorozatszámát. Esterházy Péter: Javított kiadás – melléklet a Harmonia caelestishez – 2002-es kiadás.
Még a nagyoknak is vannak eladatlan példányai.

Régi új kérdéseink

Tőkés László keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint „nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna”, a szegedi Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek minden bizonnyal Csűrytől származnak.

Ki ki volt? –mandiner.hu

Jó negyedszázada annak, hogy az egyházak, így vagy úgy de nekifutottak a kommunizmus idején történtek feldolgozásának. Egyesek messzebbre jutottak, mások megrekedtek. Voltak, akik dokumentumokat tettek közzé, mások zároltak mindent mondván, hogy míg nincs az egészre rálátás, addig nincs nyilvánosság sem.
Kétségtelen tény, hogy nyomja az egyházat legalább annyira, mint a társadalom egészét a múlttal való szembenézés hiánya.

Tartótiszt arccal

Először szólal meg arcát is vállalva volt III/III-as tiszt a vásznon Varga Ágota tegnap bemutatott A tartótiszt című dokumentumfilmjében. A tartótiszteket, a részben áldozatként is láttatható ügynökökkel szembeállítva a mai közbeszéd az állambiztonsági konspirációk valós felelőseiként szokta megjeleníteni. A közgondolkodás szerint fontos tulajdonságuk, hogy láthatatlanok és elszámoltathatatlanok, ezzel is alátámasztva az elmaradt rendszerváltás mítoszát és a valós történelmi igazságtétel lehetetlenségét.

A tartótiszt banalitása - index

Még nem láttam a filmet*, de első adandó alkalommal meg fogom nézni. Azt a filmet, amelyikben először sikerül kamera elé állítani egy hús-vér embert arról az oldalról, amelyikről majdnem semmit sem tudunk az egyház és állam, a hatalom és beszervezettek viszonyában.