Foszló emlékezet

„Itt kezdődött” – mondja Szűcs Zoltán nyugalmazott amerikai református püspök, amikor rákanyarodunk a Ráday utca 28. kapubejárójára. Azért jöttünk el vele az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján egykori alma materébe, hogy együtt idézzük fel, mi is történt. Miután kiszállunk az autóból, nem mulasztja el, hogy köszöntse a portást. Jól ismerik egymást, hiszen Szűcs Zoltán a rendszerváltást követően a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán is tanított. „Tényleg jó magát látni” – mondja a püspök a portásnak, aki hasonlóképp örül a rég nem látott professzornak.

Emlékek nyomában – reformatus.hu

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Levéltárának 8. számú kiadványaként jelent meg az a kötet*, amelyik a Budapesti Református Teológiai Akadémia hallgatóinak 1956 eseményeiben való részvételének igyekszik emléket állítani. A kötetet szerkesztői a levéltár igazgatója, Dr. Horváth Erzsébet egyháztörténész és Komlósi Péter esperes, egykori részvevő. Az egyik szakkutató, a másik szemtanú. A szándék nemes, a kivitelezés nem teljes.

Lelkipásztorok sikere és öröme

Lelkipásztori örömeink és sikereink - Dunántúli Református Lelkészegyesület konferenciája 2015. március.

Lelkipásztorok önmagukról - refdunantul.hu

Móron találkozott a dunántúli lelkészegyesület szervezésében az a közösség, amelyik fontosnak tartja az önreflexió tudatának fenntartását. Eléggé behatárolható csapatról van szó, akik évente kétszer a több mint száz éve életre hívott lelkészegyesületi formát és szellemiséget igyekeznek átmenteni úgy, hogy a kor kihívásaira is választ keresnek. Nem valamifajta szakszervezetis játékot játszanak, hanem a tagdíj által önfenntartónak bizonyult fórumokon véleményt nyilvánítanak közegyházi kérdésekben ugyanúgy, mint az egyházat, s benne a lelkipásztort, mint emblematikus személyt érintő kérdéseket illetően. Ez utóbbi különösen is fontos, hisz nincs a lelkipásztoroknak olyan közösségi fóruma, amely az egyház egészére tekintettel tudna releváns válaszokat adni abban a vonatkozásban, amely a szolgálat értelmét, netán sikerét érinti.

Pannonitásaink

 „…csak a dunántúli lelkületű, érzületű magyarban merülhetnek föl ilyen kérdések. Ő az a bánatos ikerarc. Benne támad egyszerre a hiányérzet és a csodálkozás a költői alkatában rejlő különbség szerint.”

A pannon költészet mandulafája - Somogy

Sokan sokféleképp kutatták, vajon létezik-e egyáltalán pannon irodalom. Aki lelki rokonságot érez dunántúli költő- és írótársai iránt, az állítja, igenis van sajátosan e táj ihlette irodalom. Igenis, a dunántúli ember más, s a dolgokhoz való hozzáállása meghatározza művét is.

Hiány-pótló

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is július első három hetében lesznek az egyházkerületi nyári konferenciák Balatonfenyvesen. Július 1 - 6 között a konfirmált fiatalok, július 8 - 13 között a hittanos gyerekek, július 15 - 20 között a családok tölthetnek el néhány napot a Balaton-parti konferenciatelepen. A tovább mögött táborok hangulatát szeretnénk felidézni tavalyi videókkal és beszámolókkal.

 

Családos Hét Balatonfenyvesen

 

A Dunántúli Református Egyházkerületben az elmúlt néhány évben rengeteg jó és fontos lépés történt. Lett profi weblapunk, a Dunántúli Református Lap új köntöst kapott, prédikációs kötetek, és egyéb kiadványok jelentek meg, sőt, a misszió területén is apró, ám annál fontosabb lépések történtek. Ez utóbbihoz tartozik, hogy jelentős kerületi támogatással gyermek, ifjúsági és családos héten pihenhetnek, regenerálódhatnak a résztvevők. 
Feleségemmel harmadik éve, tehát megszületése óta koordináljuk a Családos Hetet. Mindenki gondolhatja, mekkora feladat kétszáz embernek az idejét, kikapcsolódását, feltöltődését megszervezni, mégis, a fizikai fáradtságra és a szellemi kimerültségre való hivatkozás helyett hadd jelezzem: immár harmadik esztendeje mi ezen a héten regenerálódunk. Miért?

Négyszáz éves a dunántúli reformátusság

A mai hálaadó istentisztelettel a jubileumi év egyik központi rendezvényéhez érkezett a Dunántúli Református Egyházkerület… Az istentisztelet emlékmenettel kezdődik, melyet követően a körmendi sportcsarnokban kerül sor az ünnepi liturgiára.

Négyszáz éves jubileum - reformatus.hu