Nyest, bagoly és egyéb furcsaságok

Bevallom, sok mindennel számoltunk, amikor családi házba költöztünk. Tudtuk, hogy a kert mindig ad munkát: a fűnyírás, lombsöprés, gazolás a hétvégéink visszatérő programja lett, de ezt egy cseppet sem bánjuk. Lelkesen metszünk, locsolunk, madarat etetünk, gereblyézünk, és büszkék vagyunk legújabb szerzeményünkre, a komposztládára. Ha nagyon spirituális akarnék lenni – és ez most annyira trendi –, akkor azt mondanám, érezzük a Földanya gyógyító varázserejét, a talajban szunnyadó erőket, testünket-lelkünket átjárja a friss, balzsamos levegő, megtisztít, energetizál, újjászületünk, gyakorlatilag zöld az auránk. Szóval közel kerültünk a természethez. És egy szélviharos, esővel és kettős frontokkal tarkított késő őszi estén a természet is közeledett felénk. Vad bulit csapott a padláson, rohangált körbe-körbe, elszántan száguldozott a tetőgerendák között.

Ketrecharc a kertvárosban: lakótársam egy nyest! - kepmas.hu

Roppant mód tanulságos és mulatságos Csorba Edit írása a kertvárosba költözés árnyoldalairól, nos, mi is átéltünk és átélünk hasonlókat, pedig mi nem kertvárosba, hanem faluba költöztünk: sok-sok évvel ezelőtt egy távoli galaxisból tettük át székhelyünket Somogy cseppet sem megközelíthetetlen községébe. Értsd: a teológia kollégiuma és az otthon biztonságos falai közül egyszer csak a falusi élet és lelkipásztori lét kellős közepébe csöppentünk.

Eltünnek a falvak?

Félmillióval csökkenhet a következő másfél évtizedben Tokió lakossága, a japán főváros azonban így is a világ legnépesebb városa marad, idézte az ENSZ most kiadott elemzését a Világazdaság.

A városodás folyamatait vizsgáló dokumentum szerint Tokióban 2030-ban is több mint 37 millióan élnek majd, ezzel megelőzik Delhit. Ma a föld lakosságának 54 százaléka él városokban, arányuk 2050-re eléri az összlakosság kétharmadát, a városlakók létszáma 2,5 milliárddal bővülhet. A legnagyobb városi koncentráció Indiában, Kínában és Nigériában várható.

Eltünt telepűlések - index.hu

Fél évszázad múlva eltűnnek a világ falvai. Legalábbis a jelenlegi „tudós” prognózisok szerint. Mindenki városlakó lesz. Megszűnik az önellátás bármilyen formája. Megszűnnek évezredes közösségek. A falu, mint kisközösség, átlátható szervező erő nem létezik. Kihalnak a helyi gyümölcsösök, a kiskertek, legfeljebb marad valami még a város peremén