Pazarló felelősség

A világ élelmiszertermelésének harminc százalékát nem fogyasztják el. Európai uniós szinten évente 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezer tonnát a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszerkereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

Pazarlás – transzindex.hu

Miközben a napi hírek menekültekről, éhezőkről és nagyszámú csecsemőhalálról szólnak, alig kerülnek címlapra azok a számok, amelyek a világ gazdagabbik felének pazarló életmódjáról adnak hírt. Manapság divatosak a gasztroműsorok, sőt a legmenőbb blogok, illetve elektronikus felületek is ebből a műfajból kerülnek ki. Ezzel párhuzamosan futnak a vendéglátóhelyek tesztjei, bukásai, bukásának okait leleplező show-köntösbe csomagolt kertévék tálalásai, merthogy a bukás okait a minőségben, tálalásban, illetve a környezetben vélik megtalálni az újkor senki által ki nem nevezett gasztro-gurui.

Ember és gép

Az LG ehhez képest egy ruhagondozó rendszert gondolt tovább. Hogy nem tudja mi az? Mi se tudtuk, amíg nem olvastuk el, mit kellene gondolnunk ennek a kifejezésnek a hallatán. Nos, az LG Styler egy szekrényszerű doboz, ami a ruhákat tisztítószer nélkül frissíti fel, így a nehezen karbantartható ruhadarabokat, például öltönyöket, kabátokat és pulóvereket sem kell olyan gyakran a tisztítóba hurcolni. A szagtalanítás gőz segítségével történik, sőt két illatvilág közül lehet választani.

Gépek, amik megkönnyítik az életet – dívány. hu

Minden kornak meg van a maga vágyálma. Valaha repülni szerettek volna emberek, s ma repülnek, azaz mégsem, hanem repítik őket. Valaha nagy távolságokat akartak legyőzni, hét mérföldes csizmával vagy táltos paripával tették ezt a mesék hősei, ma pedig nagysebességű autók és vonatok korát éljük. Valaha gondolatban kalandozták be a földet és a földön túli világot a régiek, világfát növesztettek és kondásfiúkat küldtek fel kisbaltával megtalálni az elveszett földi boldogságot

Mégiscsak

Mint arról a Blikk beszámolt, Bárdos Andrást és családját július eleje óta nem látta senki idehaza. A Blikk kiderítette, hogy külföldre utaztak, a szerkesztőségünkbe eljutott hírek pedig arról is szóltak, hogy a sztárpár Amerikába ment, ahol a magyarországiaknál jobb lehetőségekre számíthatnak.


"A rendszerváltás óta lényegében egyetlen fontos problémát sem sikerült megoldanunk. Sem a szegénységet, sem a cigánykérdést, sem az egészségügy, sem az oktatás problémáit. Megértem azokat, akik máshol keresik a boldogságot."

Bárdos András: celofánembereket szerepeltet az RTL Klub - blikk.hu

 

Valamilyen félrekattintással sikerült megnyitnom ezt a Blikk nevű internetes formációt, és láss csodát, a végtelenül bugyuta és primitív híradások mellett beleütközöm egy önmagában elgondolkodtató kérdésbe, nyilvánvalóan bulváros köntösbe bújtatva: valóban nem sikerült semmit sem megoldanunk az elmúlt huszonöt évben? Akkor mégis, mit csináltunk?

"Ártatlan" áldozatok

Félrevezető egy iowai tanár szerint a Super Size Me című dokumentumfilm konklúziója: ő megismételte a híres-hírhedt kísérletet, és nemcsak, hogy lefogyott, de még a koleszterinszintje is helyrerázódott három hónap alatt.

Fogyott és csökkent a koleszterinje a gyorséttermi evésektől - index.hu

 

Annak idején én is láttam a Super Size Me című filmet, melyben egy úriember azt próbálta az önmagán elvégzett kísérlet alapján bizonyítani, hogy mennyire egészségtelen a gyorséttermi étkezés. Fúj McDonald’s! Be kell őket perelni, mert ők a felelősek a sok elhízott emberért.  Mit ne mondjak, elég meggyőzőnek tűnt az egész, még ráerősített a filmre az a sok cikk is, mely ecseteli a gyorséttermi ételek egészségtelenségét.

Biztonságos távolság

Az Amnesty International  egy civil szervezet, mely világszerte az emberi jogokért küzd több mint 3 millió tagjával és támogatójával. A szervezet célja, hogy „kutatásokat végezzen és cselekvésre ösztönözzön annak érdekében, hogy megakadályozza és megszüntesse az emberjogi visszaéléseket, és igazságot vívjon ki azoknak, akiknek a jogai csorbultak”. 

Nem itt, de most történik! – figyelmeztetnek az Amnesty International körülbelül egy hónapja elhelyezett plakátjai Zürich utcáin.

Sokkoló kampány az Amnesty Internationaltől - "Nem itt, de most történik!" - erdekesvilag.hu

Nagyon elgondolkodtatónak találtam azt a plakátsorozatot, melyet az Amnesty International Zürichben rakott ki az utcákra. Csak képernyőn keresztül szemlélve is hihetetlen hatása van ezeknek a plakátoknak. „Nem itt történik, de most történik!” – világosítja fel az éppen kíváncsiskodó, elmélázó, meglepődő vagy éppen megrémülő szemlélődőket a felirat. Akik beléjük botlanak, akik megnézik őket, akarva akaratlanul egy horizonttágításon mennek keresztül. Váratlanul közel kerülnek olyan arcokhoz, cselekedetekhez, helyzetekhez, melyek a járókelőktől térben nagyon távol esnek.

Pokolba vivő jószándék

A bostoni merénylők anyja a vallással szerette volna megmenteni a fiait az alkohol, a drogok és a nők csapdájából, a radikalizálódásukat azonban már nem tudta megakadályozni. A merénylet hátterében egy szétesett család, gyerekkori traumák, beilleszkedési zavarok és feltartóztathatatlan fanatizmus rajzolódik ki.

 

Anyjuk hajszolta vallási fanatizmusba a gyilkos fiúkat - origo.hu

A rendőrség szerint az agárdi szülők alternatív életmódot folytattak, amihez mások asszisztáltak. Vizsgálják, milyen internetes oldalakat látogattak, kikkel beszéltek, és volt-e valaki, aki útmutatást adott nekik a gyermekük éheztetésével kapcsolatban.


Keresik a gyereküket éheztető szülők segítőit - origo.hu

Mi az, ami összeköti a két cikket? Mindkét híradásban döbbenetes eseményekről értesültünk, melyek további hullámokat vetnek. Mindkét helyzet előtt szinte értetlenül állunk. Hogy történhet ilyen a felvilágosult XXI. században? Hogy történhet, hogy egy villában éhen hal a szülei asszisztálásával egy kisgyerek? Hogy történhet, hogy egy békés futóversenyen egyszer csak emberéleteket követelő robbantás tanúi lehetünk? Valahol mindkét esemény kapcsán előjön három szó: szülő – gyermek – tragédia. Talán a negyedik is odakívánkozik: áldozat/áldozatok.

Bizalmi tőke

Pénz az van a rendszerben, a befektetők mégsem adnak hitelt egymásnak, ami megbénítja a teljes pénzügyi rendszert és romba dönti a gazdaságokat. Olyan ez, mintha elszorítunk egy ütőeret. Vér attól még van, a közvetítő rendszer azonban megbénul, ami igen súlyos következményekkel jár. Pénz van, likviditás nincs...

A kulcs ebben a kérdésben a hit és a bizalom. Ha a gazdasági szereplők megbíznak egymásban, és hisznek abban, hogy kölcsön adott pénzüket visszakapják, akkor odaadják a kuporgatott pénzüket. A rendszerbe bekerülő pénz beruházásokat finanszíroz, munkahelyeket teremt, adóbevételt generál. És mindez miért? A folyamat önbeteljesítő, ha a gazdaság egyes szereplői hisznek és bíznak a szebb jövőben, akkor előbújnak a bunkerból, és a fellendülés valóban be is következik.

Adj kölcsön, vagy neked is véged! - pénzügyi szemle online blog

Lokálpatrióta

2017-ben Győr rendezheti meg az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenyét, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.Az öt év múlva sorra kerülő esemény helyszínéről az Európai Olimpiai Bizottság [EOC] római közgyűlésén döntöttek, miután a tagok meghallgatták Borkai Zsoltnak, az egyedüli pályázó Győr polgármesterének, a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] elnökének prezentációját. A fogadó város szerződését Borkai Zsolt és Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke írták alá.

MOB: Győré az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál - sportsmarketing.hu

Most, hogy lementek az ünnepek, lassan visszazökken az ember a hétköznapokba. Készítjük a múlt év zárszámadásait, jelentéseit, és olykor-olykor rájövünk, hogy voltak dolgok, amik fölött átsiklottunk, nem a helyén kezeltük vagy elfelejtettük őket.

Ahogy mazsoláztam szűkebb pátriám tavalyi eseményeiben, rájöttem, hogy nem mehetek el szó nélkül egy decemberi esemény mellett: Győr megkapta a 2017. évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogát. Erre a tényre egy a Facebookon keringő klipp hívta fel a figyelmemet a napokban.

Szóhelyek

A 2DayFM ausztrál rádió műsorvezetője volt az, aki kollégájával, Michael Christiannal magukat II. Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek kiadva felhívták a VII. Edward kórházat, ahol súlyos rosszullétek miatt napokig ápolták a terhessége korai szakaszában lévő Katalint, és lényegében akadálytalanul jutottak bizalmas orvosi információkhoz a hercegnőről. A két műsorvezető akciójának már akkor hatalmas visszhangja volt, amikor csak az átverés híre jelent meg.

Egy rádiós poén tragédiája - origo.hu

A mediatizált világ keltette versenyben könnyen hígul fel a szó. Ma mindenki bejut valamilyen médiafelületre, ezzel együtt megszűnni látszik a mikrofon, netán a papír másik oldalán állók felelőssége. A könnyed szórakoztatás megenged néhány mondatot, amelyre később rá lehet kenni, hogy részegen volt a keresztényirtásra felhívás, üzenete más, mint szövege. Aztán rázúdul a világra néhány olyan eset, amely átlépi a média ingerküszöbét is a médiában. Ennen farkába harap a kígyó.

Lájk, ha vagy, Kain!

Épp beteg voltam, amikor írtam ezt a pályázatot, és azt vettem észre, hogy a barátaim is sokkal inkább megírják Facebookon, hogy mi volt a suliban, minthogy átugorjanak, bármilyen közel is lakom. Még a szomszédommal is inkább egymásra írunk, és együtt unatkozunk külön-külön a gép előtt.

Eddig és ne tovább - Parókia.hu

A hatóság szerint a férfi két embert, egy férfit és egy nőt gyilkolt meg, de köze lehet a tetthelyen talált idős ember halálához is, aki ellátatlanság következtében hunyt el. A balatonakarattyai nyaralóban április 21-én találta meg a három holttestet a 92 éves mozgássérült, magatehetetlen asszony fia. A rendőrség korábbi közlése szerint a gyilkosságot április első napjaiban követhették el.

Előzetesben a balatonakarattyai gyilkosságok gyanúsítottja - hvg.hu

Van egy igencsak fiatal ismerősöm a facebookon, aki nagyon sokat van fent, legalábbis én valahányszor felnézek, ott találom. Néha csak annyit ír ki állapotfrissítésnek: Lájk, ha vagy… Hogy kinek címzi, nem tudom. Leginkább olyasvalaminek tűnik ez, mint a „Message in the Bottle” Stingnél. Egy magányos üzenet, életjel, válasz után kutatva, nekieresztve az éternek. Van ott valaki? Csak egy like-ot!