Ipszilon

Egy korosztály, akik gyülekezeteink holtterében vannak, néha látjuk, néha pedig szem elől tévesztjük őket. Beszélünk róluk, de bizonytalanok vagyunk, hogyan beszéljünk velük. Hogyan viszonyuljunk a híres Y generációhoz, azaz a mai egyetemista és fiatal felnőtt korosztályhoz? A mai magyar valóság a kivándorlással és a fogyó falvakkal, a pezsgő egyetemi városokkal sajátos képet fest erről a korosztályról. Hogyan élik ők meg a hitüket, és mi az, amit várnak ma az egyházaktól az Y generációsok?

Mit vár az Y generáció Istentől? - kotoszo.blog.hu

 

 

Tetszik a cím, bár lehet, hogy rögtön leragadok annak első két szavánál: mit vár. Mit várunk mi, mit várok én, egész pontosan: mik az elvárásaim. Mit várok el Istentől, az egyháztól, a szüleimtől, az iskolától, a politikától, az élettől, a barátnőmtől, a férjemtől. Ha az elvárásaim (néha: követeléseim) nem teljesülnek, fogom magam, és sarkon fordulok, hiszen jobb dolgom is van annál, hogy számomra érthetetlen és lényegtelen dolgokkal foglalkozzak.  Ráadásul lusta vagyok családot alapítani, és képtelen vagyok felelősséget vállalni. Vajon tényleg ilyen az ún. Y generáció? 

Beleestem a tévébe!

Reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza.
Reklámmentessé válik az M2 a gyermekműsor-sávban - Híradó.hu

Ha papa és mama eljött hozzánk néhány napos látogatásra, és mama retiküljéből kikerült az elmaradhatatlan Sport-szelet (igen, a régi, a retró, aminek az oldalán nincs csokiburkolat), papa rögtön lekapcsoltatta velünk a tévét. „Most nincs tévézés!”, mondta, mert pártriárkai igényei voltak, és úgy vélte, illetlen, ha mi gyerekek tévézünk, mikor ő beszélne. Beszélgetés végül sosem alakult ki igazán vele, szerintem élete végéig meggyőződése volt, hogy elkényeztetett lánykák vagyunk, akiket semmi se érdekel. Kivéve a tévét…?

Ha öreg leszel, ki fogja majd a kezed?

 Az idősek helyzetéről szólva Orbán Viktor elmondta, az egyik legnagyobb veszélynek az idősek és a fiatalok szembefordítását tartja. A kormány célja egy olyan egészséges magyar társadalom – folytatta –, amelyben a generációk nem szemben állnak egymással, hanem sokkal inkább egymás vállán állnak, egy közösséget alkotnak. Idézte azt az alkotmányos passzust, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, majd hozzátette, hogy ez az "erkölcsi parancs" még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről szerinte érdemes lenne tárgyalni a jövőben.

Generációk egymásrautaltsága – hvg.hu

Kevés ember van, aki évtizedekkel előre gondolkozik, hogy mi is lesz vele majd, ha egyszer kilép a munka világából. De politikus se sok, aki hivatali idején túlra tekint, és valamifajta általa képviselt értékelvűség mentén egy döntést hosszútávra végig mer gondolni.

Tényleg, mit is mond a róka?

Az A-Ha 28 évvel ezelőtti száma, a Take on Me óta a legnagyobb norvég sikerszám az Egyesült Államokban és Nagy-Birtanniában a What Does The Fox Say? című You Tube-videó, amely elérte a 208 millió nézőt.

Mi a Róka? – Mirror.co.uk

Nagyanyám azzal szórakoztatta születésem táján a családot, hogy a napi hírekből felolvasott a Beatles-ről. A Be-at-le-a-s-ról, a li-ver-le-pól-i fiatalemberekről. Nem értette ezt az új kultúrát, egy számára teljesen elérhetetlen nyelvvel, egy élvezhetetlen zenei hatással. Ő Karádyt és a magyar nótát szerette. Nem értette, hogy ami számára annak idején élményt és a szabadság egy különös forgószelét jelentette, azt gyermekei számára egy más zenei hangzás, egy más üzenet jelenti. Nem akarta elfogadni, hogy gyermekei lázadása egyben az az önállóság felé vezető út része.