Elveszett, de megtaláltatott

Ha ott volt a csapatban, akkor máshogy várta a lelátó szigorú népe is a meccset. Ha egy válogatott meccsen láttuk, ahogy tiszta tekintettel, céltudatos, határozott, magabiztos arccal énekelte a Himnuszt, arra gondolhattunk, Zoli, ahogy van, teljes egészében a mi fiúnk. (…) Aki megtalálta a maga belső nyugalmát, nem égette fel magát céltalan önzőséggel, hanem teljes alázattal  azon volt, hogy minden esetben kihozza magából a legtöbbet. (…)
Gera Zoltán a magyar labdarúgás és a Ferencvárosi Torna Club legendás alakja, aki immár hivatalosan is visszavonult. Köszönjük neki, amit eddig adott nekünk és köszönjük, hogy itt marad velünk és átadja a tudását a következő generációknak!

Köszönjük, Gera Zoli - fradi.hu

 

Nem szerettem volna megérni, hogy lekiabáljanak a pályáról. Nem akartam még egy évet bohóckodni a pályán, mert sok embernek csalódást okoztam volna, főleg magamnak.

Gera: Nem szerettem volna megérni, hogy lekiabáljanak a pályáról - m4sport.hu

 

Visszavonult az aktív játéktól a harminckilenc éves Gera Zoltán, az a labdarúgó, akinek pályafutásában visszaköszön mindaz, amire a világ a magyar futballmúlt kapcsán még emlékezik, amiért még mindig oly sokan szeretik ezt a sportágat itthon, minden bukás, dicstelen szereplés, és a futballt körülvevő, cseppet sem pozitív közeg ellenére. 

Itt van Gera, halleluja!

A Ferencvárosi Torna Club és Gera Zoltán mindenben megegyezett egymással, így eldőlt, hogy a 2000 és 2004 között csapatunkban futballozott játékos ismét klubunk futballistája lesz! A 77-szeres magyar válogatott, korábban tíz évig Angliában játszó Gera már több napja Thomas Doll edzéseit látogatja, de mától mindezt a klub igazolt labdarúgójaként teszi!

Gera a miénk - fradi.hu

 

Magyarországon más szemüvegen keresztül nézik a futballt, mint Angliában. Kint nem a hibát keresik a másikban, a klubelnök nem ront be az öltözőbe egy vesztes meccs után, hogy számon kérje a játékosokat, és ha egy fiatal odakerül egy nagy csapathoz, a lehetőséget látják benne, és nem úgy néznek rá, mint aki letett már valamit az asztalra. A világbajnokság apropóján Gera Zoltánnal beszélgettünk a Premier Ligában szerzett évtizedes tapasztalatairól, C. Ronaldóról és Messiről, valamint a nemzetközi futballkultúráról.

Mi kell a jó focihoz? - hetek.hu

 

 

A címben leírt mondatot skandálva köszöntötték Gera Zoltánt évekkel ezelőtt a debreceni szurkolók, gúnyolódva annak „hit”-es hátterén. Nos, ami azt illeti: Gera Zoltán a Hit Gyülekezetének tagja. Megtért drogos, aki Istennek köszönheti, hogy tehetsége nem veszett el, hanem azzá lett, amivé: az utóbbi évtizedek legismertebb, nemzetközi szinten is valóban elismert magyar labdarúgójává, de ami ennél is több, példaképpé, igazi sportemberré. Engem éppen ezért nem érdekel, hogy „hitgyülis”: bár nekem is vannak fenntartásaim a „céggel” kapcsolatban, nem vagyok hajlandó őt ennek alapján megítélni, egyfajta skatulyába zárni. Inkább ezerszer becsülöm, amit elért a maga munkaterületén, becsülöm, hogy megállta a helyét egy kemény és világszínvonalú bajnokságban. Pontosan ezért érdekel az, amit mond, amit lát: vajon mi kell a jó focihoz? Ehhez még tegyük hozzá: vajon amit mond, az csak a focira igaz?