Kövezés

Állatkínzás miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre. A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és elfogták a feltételezett elkövetőt. A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.

Elfogták az állatkerti teknőst megölő nőt - index.hu

 

A megkövezés népszerű kivégzési forma volt a bibliai korban, olvasunk is róla több helyen a Szentírásban, legismertebb sztori talán a házasságtörő asszony „majdnem-megkövezése”. Bizonyára ma is alkalmaznánk, ha nem lennénk amolyan képmutató felvilágosult, kifinomult úri népség, s a Büntető Törvénykönyv nem büntetné. Mondjuk, ennek ellenére virtuálisan vagy verbálisan kövezünk ám, napi rendszerességgel lesújtunk, jogos, vagy annak vélt felháborodásunkat, frusztrációnkat, sebzettségünket ilyen módon levezetve.

Véres hét

Legalább 25 ember meghalt, és 60 megsebesült egy kopt keresztény templomnál történt robbanásban Egyiptom északi részén vasárnap délelőtt - írja a CNN. A támadás után néhány órával újabb, legalább 11 halálos áldozatot követelő merénylet történt az országban, Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő egy keresztény templomnál - számolt be az MTI. Mindkét merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.
Legalább 35 keresztény meghalt két robbantásban Egyiptomban Virágvasárnap - Index

Szentpétervár, Stockholm, Szíria, Egyiptom. Egy szűk hét látványos merényleteinek, gyilkos támadásainak gyors összefoglalója. Hétfőtől vasárnapig gázolás, bomba, szétszaggatott emberek, gyerekek. Rengeteg halál. Ami közös bennük: mindenütt egy olyan barbár gyilkos indulat áll a háttérben, amely számára mindegy, hogy kit öl. A lényeg a mérhetetlen pusztítás és iszonyat, a félelemkeltés, az emberi bizalom és békesség teljes megsemmisítése.

Hallgatás másnapig

A müncheni Olimpia Bevásárló Központnál pénteken lövések hallatszottak. Az elkövető kilenc embert megölt, majd magával is végzett. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen. A többszörös lövöldöző egy 18 éves német-iráni fiatalember, a tudósítások szerint egyedül cselekedett…(szombat) 8:30 óra: Angela Merkel kancellár még mindig nem szólalt meg a Münchenben történtek kapcsán. Peter Altmeier kancelláriaminiszter utalt arra, hogy a kancellárasszony „folyamatosan” tájékozódik.

Gyorsreagálás a müncheni merényletre – focus.de

Pillanatfelvétel egy eseményről. És egy politikusról, akit a világ legbefolyásosabb asszonyának választottak többször is egymás után.
Valami történt. Megtörtént a beharangozott, de mindig elodázott esemény.

Veszélyeztetettek

Az éjszaka folyamán brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a cibakházi plébánost, nyugalmazott esperest, akit szerdára virradóra a plébánia pincéjében találtak meg – olvasható a Szoljon.hu oldalon. 

Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a cibakházi plébánost - www.mno.hu

A 72 éves Szarvas Andrást szerda délelőtt holtan találták otthonában, az eddigi adatok szerint bűncselekmény áldozata lett.  

Pincéjében, összeverve leltek rá a cibakházi plébánosra - www.velvet.hu

Amikor tizenöt évvel ezelőtt az épülő parókiára költöztünk, az épületet még közel egy évig nem vette körbe kerítés, s a térré néző, padlóig üveg konyhaajtó bárkit kísértésbe ejthetett volna; ide gyerekjáték betörni. Hála Istennek, nem történt ilyen  éjszakai behatolás. Sőt, néhányszor az a kulcsmondat is elhangzott a keresztyén gyülekezet részéről, hogy „szent ez a hely, biztos védelem alatt áll”. Nemcsak mások, de időnként én is mondogattam magamnak: „Nincs mitől félned”.
A posztmodern kor társadalmi deficitje az élet Isten-erős bástyáit is pusztítja, erodálja. Eltűnőben vannak azok a társadalmi védőhálók, s egyre jobban düledeznek azok a nemzedékeken át tanult „magatartásformák”, amelyek alapvető kommunikációs szabályokat, automatizmussá vált szokásokat, és társas kapcsolati normákat építettek (mélyítettek) belénk. 

Kő és hullámok

A család kérését is tolmácsolom, amikor arra kérem a civil és a politikai szervezeteket, hogy se a lányunk nevét, se a személyes tragédiáját ne használják fel uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül.
Köszönöm.

Bándy Edit Facebook oldala

Ha egy nagyobb kő esik bele egy tóba, tudjuk jól, körkörös hullámokat vet az addig nyugodt felületen. A kő már régen elsüllyedt, de a hullámok még látszanak, hatnak.

Az egész ország ismeri a tragikus történetet. Eltűnt egy pécsi pszichológus, Bándy Kata - a kő belezuhant a tóba. Elindultak az első hullámok - a család, a barátok segítséget kértek a kereséshez, a Facebookon keresztül egyre több helyre jutott el a hír, a fénykép, hátha sikerül megtalálni. Először az online tömeg ismerte meg, majd kilépett a hálón kívülre a történet. De a kő elsüllyedt, csak a holttestét találták meg, nem sokra rá pedig a gyanúsítottat is, egy rovott múltú és jelenű férfit, akinek börtönben lett volna a helye, keresték is, hogy bevigyék. A hullámok pedig csak futottak tovább.