Hit, haza, család, becsület

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Házasság hetén a házasság hetén, az V. kerületi házasságkötő-teremben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: az elmúlt harminc évben nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a családvállalást elősegítsék a fiatalok számára.

Beszélt arról is, hogy kutatások szerint a magyarok 75 százaléka nem tartja elavultnak a házasságot, 10-ből 9 ember pedig javasolja is azt.
Ez azt mutatja, hogy a magyarok házasságpártiak, és hisznek a házasság intézményében – vélekedett.

Reneszánszát éli a házasságkötés hazánkban – vasarnap.hu

Vasárnap kezdődött a házasság hete. Határon innen és túl száz településen, háromszáz programmal várták a házaspárokat. Előadások, különféle feladatok, programok színesítik/színesítették az érdeklődök mindennapjait február 2. hetében. Évről évre egyre nagyobb érdeklődést kap ez az országhatáron átívelő, a házasság intézményét központba állító programsorozat. 

Holtodiglan holtomiglan

Vasárnap kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl 100 településen több mint 200 programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölték a szervezők a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora elmondta: a Magyarországon 12. alkalommal szervezett rendezvénysorozathoz bárki csatlakozhat újabb programmal a www.hazassaghete.hu oldalon.
Székely János szombathelyi megyés püspök arról beszélt, hogy a házasságkötés szertartásán is elhangzó mondat Jézustól, mely így szól: „amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza”, sokkal inkább örömhír, mint tilalom.
Jézus arra tanít, hogy létezik a teljes önátadás, lehet feltétel nélkül szeretni, és ezt a szeretetet megkapni valakitől – mondta a katolikus főpásztor.
Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke azt mondta: a házasság Isten ajándéka, és mindig akkor fut zátonyra, amikor az Isten nélkül, ember egymaga akarja irányítani.

Vasárnap kezdődik a házasság hete - mandiner.hu

Én meddek... te meddesz... mi meddők

A meddőség lassan népbetegség: hazánkban minden ötödik pár meddő, azaz természetes úton egy éven belül nem fogan meg a hőn áhított kisbaba. A gyermekáldásra hiába várók bármit megtennének a sikerért, ám egy kézenfekvő, vizsgálatokkal alátámasztott, mellékhatás-mentes módszer sokaknak mégsem jut az eszébe.

Gyógyvízzel gyógyítható a meddőség? - csaladhalo.hu

Házasság hete, karácsonyi ajándékozás, anyák napja, gyermeknap, családos tábor... sokáig folytathatnánk, hogy mi mindennel kapcsolatban jut eszembe, vagy inkább úgy mondom: jut szívembe-lelkembe-eszembe a NINCS. Nálunk nincs rendetlenség a gyerekszobában, mert nincs gyerekszoba; nincs esti mese, mert nincs, ki hallgassa, nincs farsangi jelmezkészítés, mert nincs, aki felvegye. Ebben az igazi nincstelen világban nem vigasztal, hogy nemcsak nekünk nincs. Mert ez a mi házasságunknak története, a mi házasságunknak szomorú valósága. Statisztikailag csupán egy szám - mi vagyunk a minden ötödik... -, egy adatsor, egy parányi pont, de a hétköznapi és főleg ünnepi világban fájdalmas teher. Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy ezzel a bloggal szeretném nyilvánosan kisírdogálni magamból a fájdalmat, nézzük a cikket! Amúgy sem gondolom, hogy jelen eset(em)ben hasznos lenne Karinthy azon ötlete, hogy "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek"...

A házasságról nem rózsaszínben

Rowling elismerte: Hermione és Ron románcának nem sok köze volt irodalmi megfontolásokhoz, egyszerűen annyi történt, hogy ő eredetileg így gondolta ki a történet e szálát, amely mellett aztán ki is tartott. Ennek személyes okai vannak: ő vágyott erre, és e saját kívánságának tett eleget - magyarázza a szerző. J.K. Rowling hozzátette: kissé messzebbről nézve most már neki is jobb rálátása van a dologra, és úgy véli, hogy Hermione és Ron végül "párkapcsolati tanácsadónál" kötött volna ki.

Rowling szerint hiba volt Ron és Hermione románca – Könyves Blog

Két kisfiú és egy kislány, akik életreszóló barátságot kötnek: ugyan mi más jöhetne ki ebből a későbbiekben, mint egy házasság? A regények jól ismert fordulata ez, még ha az életben többnyire nem találjuk a párhuzamot. J. K. Rowling eredeti terve az volt, hogy a három barát közül a rendkívül okos, olvasott, és meglehetősen idegesítő Hermione Granger lesz majd a butácska, de hűséges Ron Weasley párja. Ehhez minden alap megvolt, hiszen a két gyerek folyamatosan egymással civakodtak és versengtek. A dolog valóban kezdett életszerű lenni. Ám azért volt itt egy kis sóvárgás, hiszen Ron csak nem lett csinos fiú, míg Hermione egyre vagányabb és szebb lett, Harry Potter pedig annak a magányos hősnek típusát kezdte felvenni, akiért döglenek a nők, mert úgy gondolják, csak ők menthetik meg a begubózástól. Tudjuk, hogy fiatal korban sok minden lehetséges, és a „románcok” szinte véletlenül alakulnak ki. A Harry Potter utolsó kötete azonban nem bízza a véletlenre a dolgot. Egy epilógus került az egész történet végére, amiből kiderül, ki kivel házasodott, kinek milyen gyereke lett.

Rendhagyó házasság

A darab a 8-as javaslat (Proposition 8) néven elhíresült népszavazás apropóján született - ez volt az a javaslat, ami betiltotta a melegházasságokat Kaliforniában. A szerző a javaslatot megtámadó, és azt alkotményellenessé nyilvánító tárgyalás záróbeszédeiből kiindulva írta meg egyfelvonásos darabját, amit egyszer adnak csak elő, és minden bevételét a melegjogi szervezeteknek juttatják el. A melegházasságok egyelőre még törvényileg tiltottak az államban, de az ügy már a Legfelsőbb Bíróság előtt van.

George Clooney a színpadon kampányol  a melegek jogaiért - index.hu

Amerika messze van. A megvalósítható álmok hazája számunkra az új élet szempontjából nehezen elérhető. Nem lehet csak úgy kivándorolni, mint déd- és nagyapáinknak. Amerika úgy is elérhetetlen, hogy az ott képviselt, megélt szabadság számunkra (még?) elfogadhatatlan. Például a melegek házasságával kapcsolatban.

Az árnyékos oldalról

(Fabiny Tamás) emlékeztetett arra, hogy a házasság hetén "az egyedül maradottakra is gondolnunk kell, az ő életük is értékes", nekik viszont törekedniük kell arra, hogy lehetőség szerint legyen társuk, mert "a férfi és a nő együtt lehet egységes egész".

Házasság hete - a társadalomért a család tud felelni igazán 
- Csornai Hírhatár

Soós Szilárd szerdán itt a Reposzton világosan leírta, hogy házasságban élni jó. Ajándék és lehetőség a szeretetben összekötött élet, örömeivel és küzdelmeivel, távlataival és kríziseivel együtt is, ezért kell kellő figyelmet fordítani rá, ezért kell segíteni, erősíteni, támogatni a házasságra készülőket, a már házasokat. Azért is jó a Házasság hete programsorozat, mert segít megértenünk, hogy a házasság különleges kapcsolat.
Én most mégis kiegészíteném az alapmondatot. Házasságban élni jó - ha az nem egy földi pokol. Mert lehet az is. Túl sokszor történik meg, hogy ez az ajándék eltorzul, az egymást építő és segítő teljes lelki és testi közösség életnyomorító börtönné válik. Ezzel is számolnia kell, foglalkoznia az egyháznak, hiszen gyülekezeteinkben ott vannak azok az emberek, akiknek ki kellett lépni a házasságból, elváltak, és mindezt nem azért tették, mert megunták a másikat, vagy mert nem bírta szabadságra vágyó lelkük a köteléket, hanem lehet, hogy az életük (vagy gyerekeik élete) függött attól, hogy kilépjenek a kapcsolatból.

Az élethez több kell

Őrzők! A szavak nem elegendők!

„Ha gyerek lennél, és szülőt kéne választanod, biztos, hogy házasságba szeretnél megszületni” - jelentette ki Richard Kane, a Házasság hetének megálmodója…

Mentsük meg a házasságot! - reformatus.hu