Hol voltál?

Az idén tragikus fiatalon elhunyt Borbély Szilárd egyik verséből vett idézettel, „a törés a szavakban van" címmel kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban jövő kedden, november 25-én este 6 órakor, amelynek tárgya a holokauszt-emlékezet és a szépirodalom kapcsolata.

Kiállítás nyílik a holokauszt irodalmi emlékezetéről – nol

Amikor Ilonát leszállították a teherautóról, hiába várta a félelmet. Tíz órája várta a félelmet, és mégsem jött. Mint Radnóti, amikor egy téli napon azt írta: „félek? Nem is félek talán.” Ilona nem gondolt már arra az egyenruhás fiatalemberre, akit megszeretett, a gettó, a deportálás elfeledtette vele a friss szerelmet. Csak egyet kívánt, hogy egyedül lehessen és imádkozhasson.

Ügynek ügy az ügynökügy

Szkeptikusak a történészek a napokban beharangozott Nemzeti Emlékezet Bizottságával kapcsolatban. Az ügynöklisták feltárását jelenleg ugyanis a személyiségi jogra vonatkozó törvények is akadályozzák, de ezek módosításáról egyelőre nincs szó.

Az ügynökmúltról újra - hvg

Bár nem ezekkel a szavakkal, de a régi falusi világban úgy tartották, hogy amelyik kutya nem tudja kiöklendezni, ami bántja a gyomrát, bele fog dögleni. Hasonló módon vagyunk mi is a múlt feldolgozásával, megülte a gyomrot, az egész társadalomét immár azon a szinten, amelyen ha bele nem is pusztul, de szenved, szenved és szenved, ki tudja meddig. Esélytelenné váltunk egy nemzedéknyi időre a múlttal való szembenézésre?