Örökbe örökre

A kis Veronika intézetbe került volna, ha Mucsiék nem lépnek közbe. „Nem akartunk már több gyereket, csak hát… Ez családi probléma volt… Arra gondoltunk a kedvesemmel, ha ez a gyermek intézetbe kerül, attól kezdve mi hogyan mehetnénk fel a színpadra adott esetben morális kérdéseket feszegetni. Egyébként is úgy éreztük, ha Veronika intézetbe kerül, azt mi nem éljük túl. Nagyon jó, hogy ő van nekünk” – mondta a színész.

  Először vallott örökbe fogadott gyermekéről Mucsi Zoltán nlcafe.

Az egyházi iskolák fölöttébb szükséges voltáról

Iskolaválasztás előtt a szülők mindenféle szempontokat mérlegelnek, ezeknek egy része olyan elvont, hogy vajon tetszik-e tanítónő a gyereknek, és viszont. Más szempontok pedig nagyon is gyakorlatiak: például hány perc alatt lehet reggelente beérni, vagy indul-e eszperantó tagozatos osztály? És ott van még a fenntartó kérdése is, ami szintén egy fontos gyakorlati tényező. Amikor a lányom négy évvel ezelőtt iskolába ment, a városunkban négy általános iskola volt, közülük kettő önkormányzati, és kettő egyházi fenntartásban. A négy iskolából egy messze van, úgyhogy az eleve kiesett, reálisan tehát egy önkormányzati (azóta állami), egy református és egy katolikus iskola közül választhattunk.
A református iskola mellett döntöttünk, habár utoljára három évvel azelőtt jártunk templomban, akkor is egy unokatestvérem esküvőjén.

Egy református iskoláról – divany.hu

Aki érintett a témában tudja, hogy ezekben a hetekben történik az iskolákban a hittan-erkölcstan újra választásának lehetősége és ugyancsak ezekben a napokban kapják meg az első osztályba íratott gyermekek szülei a felvételről való értesítést. A milyen iskolát válasszunk a gyereknek szülői kérdés több összetevős. Szubjektív, ám kitűnő írás jelent meg egy sztereotipnek nem mondható megoldásról, amelyben, mi tagadás jólesően olvassa az ember, hogy egy egyházi iskola helytállt a kívánalmak tengerében.

Hitelességi kérdés

Beadták felmondásukat pénteken Simicska Lajos médiacégeinek vezetői. A tulajdonos dühösen reagált a történtekre, délután kinevezte a Magyar Nemzet új főszerkesztőjét, ügyvezető igazgatóját, a Hír Tv élére pedig ő maga áll.

Totális médiaháborút hirdetett Simicska – Magyar Hírlap

Évekkel ezelőtt egy női lapban híres embereket megkérdeztek, hogy ki a példaképük. Nagyon megmaradt bennem Kondor Katalin válasza, aki akkor azt nyilatkozta, számára legfontosabb a hitelesség, és ezt Csiha Kálmánban és Cseri Kálmánban találta meg. A hitelesség szó amúgy is kulcsfontosságú itt és most, húsz évvel a rendszerváltás után, amikor végképp elvesztettük naivságunkat, mégsem tudunk átlátni, csupán sejteni tudjuk a manipulálás különböző eszközeit és eredményét. Mert a hitelesség mögött az áll, hogy az ember vagy hisz a másik embernek egyfajta naiv ráhagyatkozással, vagy bizalmatlan. A végső mérleg mégis annak javára dől el, aki nem él vissza a bizalommal, az emberek belé vetett hitével, hanem érzi e bizalom felelősségét, és ennek akar megfelelni. Talán emlékszünk a megrázó szovjet regényre, Polevoj hősére. „Egy igaz ember”, szólt a cím. Minden kor, minden rendszer keresi az „igaz embert”, mert ha mindenkiben meg kell csalatkozni, az ember előbb-utóbb meghasonlik a világgal és önmagával.

Kávé cukorral, Mózes bottal jó

Az egyiptomi kormány betiltotta Ridley Scott filmrendező Exodus: Istenek és királyok című filmjét, mivel az eltorzítja az ország történelmét, valamint a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja, írja az MTI.

Egyiptomban betiltották az új Mózes-filmet - index.hu

Veszprém. Mozi. Keresztszülők és kamasz lány. Exodus. Popcorn és üdítő. Szemüveg fel. A Vörös-tengeri átkelésnél rövid párbeszéd keresztlányommal, aki odaszól: - Nem úgy lesz ám, mint a Bibliában! Mire én: -Már meg sem lepődök! De. Azon, ha olyan lenne.

Biztos-e a biztos?

A volt szlovén kormányfő, Alenka Bratusek az energetikai biztosi poszt helyett valószínűleg semmit sem kap… A francia, a spanyol, a brit és a finn biztosjelölt sem győzte meg a szakbizottságokat.

Nem meggyőzőek az EU biztosjelöltek – origo.hu

Hogy hitelteleníts el egy közösséget? Mit tégy, hogy elidegenedjenek az érdeklődők? Nem kell semmi különleges. Utasítsd el azokat, akik odajöttek, mert dolgozni szeretnének. Hallgass olyan barátok tanácsaira, akik ellenségnek sem utolsók. Ne fogadd el azok közeledését, akik barátkozni szeretnének veled, osztják értékközösségedet. Próbálj mindenáron megfelelni az elvárásoknak.

eprÉSZkedés

...a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális gyümölcsöket árusítók ládáin is szerepeltetni kell a termelő nevét, címét, az áru származását...

Jönnek az ellenőrök az út menti eperárusokhoz - origo.hu

„Eper fagyi, eper fagyi, hű de finom…” csendül fel bennem a gyermekkori slágerdallam az eper hallatán. Sokan szeretik. Legyen extra nagy, közepes vagy apró, egy a lényeg: legyen napfény íze! Ha ez hiányzik, akkor az eper fanyar élménnyé válik.

Somogyországban komplett falvak szakosodtak az eperre. A legnevesebb a Csökölyi! Tudom, hogy kis cs-vel kellene írni, de rangját érzékeltetve legyen most naggyal írva. Ha valaki többet szeretne eladni az epréből, gyorsan megemlíti a bámészkodónak, hogy Csökölyi. S a roppant öröm, mely a vásárló szívében körbe szalad, máris egy kg-ra serkenti. Ennek szem és fültanúja voltam hetekkel korábban, amikor még nem is érett a magyar eper, s valójában mindenütt még csak görög epret árultak.

Hitelesség

Ha minden olyan egyszerű lenne, mint egy útszéli lerobbanás. Az autó csődöt mond, az ember beüti a segélyhívó számot, a sárga angyalok sietve érkeznek és szakszerűen segítenek. Csakis az ADAC lehet ez, szükségben a segítség – csakhogy mostanában neki kellene segíteni, ha lehetséges, leginkább kívülről.

Legfelsőbb szinten vannak gondok - spiegel.de

Magyar ember számára sem ismeretlen ez a négy betű: ADAC. Márkanév, önmagában is a hitelesség intézménye. Volt! Nem sokkal ezelőttig. A világ második legnagyobb autóklubja, 19 milliós tagságával Németország legnagyobb taglétszámú társasága. Bevételeinek kisebbik része származik a tagsági befizetésekből, befektetői tevékenysége révén milliárdokat képes megmozgatni.

Aki az életünkkel törődik

Meg is üzente Ferenc az argentinoknak, nem érdemes Rómába jönni a beavatási szent miséjére, a pénzt adják a szegényeknek. A pápai autót most sem használja, szeret buszozni, és utálja, ha különleges figyelmet kap a személye. Már most nyilvánvaló, hogy Bergoglió komolyan gondolta azt, hogy Isten szegénykéjének, Francescónak a nevét veszi fel. Hűha!
Ezt a hűhát csak azért mondom, mert abszolút veszélyben érzem a magyar püspöki kar Audi 8-asát. Borzasztó ciki lesz feudális méltóságként húszmilliós autóban hirdetni az igét a szegényeknek.
Keresztény testvéreim. Mondjuk ki. Ezt vártuk régóta. Olyan jöjjön, aki az életünkkel törődik. Ferencben nem fogunk csalódni, hiszem. És jó lenne, ha nem felejtenénk el Ratzingert, a német pápát, Benedeket, Joseph Ratzingert. Neki köszönhetjük, hogy minden katolikus reménykedve néz Róma felé.

Bakács Tibor: Halellelúja! nyugat.hu 

 

 

Nem szeretnék még egy cikket írni az újdonsült római püspökről, vagyis Ferenc pápáról. Ezt megtették már előttem (íme), sőt, megmondom őszintén, nekem már egy kicsit sok volt a pápaválasztást, ill. a pápa személyét övező felhajtás. Kezdem azzal, hogy a bejelentést szinte mindegyik tévécsatorna közvetítette. Akárhová kapcsoltam, itt is a Vatikán, ott is a Vatikán…az M1 riportere extázisban, mintha minimum egy Madonna koncerten lenne. Valamelyik stúdióban egy Vatikán szakértő (ilyen is van), aztán élőben kapcsolják Esztergomot, mindenki Erdő Péter esélyeit latolgatja. Kisvártatva felnyílik a függöny, megjelenik egy remegő hangú idős főpap, és bejelenti, hogy győztek az argentinok. Majd jön a kétségtelenül kedves arcú Bergoglio, üdvözlés, köszönet, nevetés, hála, imádság Benedekért. Ezután napokig cikkeztek arról, milyen nagyszerű ember, micsoda szerénység, alázat, humor…szegény, jóformán épphogy pápa lett, máris szentté avatják –gondoltam. Nem lesz könnyű munkája, ennyi elvárással! Hűha! Aztán rá kellett jönnöm, hogy valamit kétségtelenül keresnek benne, és ezt a valamit egy, a balliberális körhöz sorolt, egyébként katolikus újságíró fogalmazta meg a legjobban: „Olyan jöjjön, aki az életünkkel törődik.” Olyan jöjjön, aki természetes, aki egy közülünk. Akinek én, a gyarló, esetlen, bűnös, de azért hinni akaró ember is fontos, olyan, aki értem imádkozik, értem szolgál. Sokan éppen ezért reménykedve tekintenek Ferencre. Még Bakács Tibor Settenkedő is.

A nagyhétre készülve, a virágvasárnapi bevonulásra várva bizony, van min gondolkodnunk. 

Künn a bárány, benn a farkas

El tudod képzelni, hogy történik valami, és te újra a református egyházhoz akarsz tartozni?

Nem tudom elképzelni, ebben a formájában nem tudom elfogadni. Ahhoz hinni kéne a papoknak – nem a politikusokban, hanem Istenben – és azzal párhuzamosan bízni is.

Cserhalmi György - egyházról, papokról – reformatus.hu

 

 

Nem tudom elképzelni, hogy ne tartozzak a református egyházhoz. Örökségem, ugyanakkor személyes döntésem ez. Pedig lehetett volna más is. Középiskolában a filozófia tanárom kedvence voltam, aki egyben a történelmet is tanította. Ezeken az órákon – mi ketten - nem a tananyagról, hanem a politikai oldalak hitelességéről és benne a politikai pluralizmusról vitatkoztunk (1983-84-ben!!!), tisztességére legyen mondva egykori tanáromnak, aki nem mellesleg iskolaigazgató is volt egy személyben, hogy soha „nem dobott fel”, pedig felesége volt az iskola párttitkára. Sőt jelest adott, igaz sok propaganda füzetet is mellé, amit meg kellett tanulnom, - egyet ezek közül ma is őrzök -, hátha mégiscsak eltéríthető lennék a „társadalomellenességtől”. Istennek van humora: fia, aki az ún. rendszerváltás után cseperedett, teológiára felvételizett és református lelkész lett.

Jó emlékezetű biológia tanárom, - akiről később tudtam meg, hogy édesapja református lelkész volt –, szintén látott fantáziát bennem, sokáig nem tudtam, miért van nekem jelesem biológiából, mígnem egy –főkorifeus csemete - osztálytársammal magához hívatott, majd visszamarasztalva négyszemközt mondta: fiam, egyedül érted garantálok, hogy bejutsz az orvosi egyetemre. Én pedig a társadalom gyaurja, elmentem teológiára.

Jézus felesége és a tudományos hitelesség

A „Jézus közölte velük: a feleségem” szöveget Karen King, a Harvard Egyetem professzora, a kereszténység történetének szakértője elemezte és ismertette a konferencián, tanulmánya a Harvard Theological Review 2013. januári számában lát napvilágot.

168 Óra online

 

Az utóbbi idők történései átütöttek egy ingerküszöböt a muzulmán világban. Ez az eseménysor ráirányította a figyelmet, hogy vallási érzésekkel nem tanácsos játszani. És most már nemcsak a muszlimokéval, hanem a keresztényekével sem,