Hősök nélküli történelem

A BBC beszámolója szerint Slobodan Praljak felállt, azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös. Ezután a szájához emelte a kezét, a fejét hátrahajtotta, és valóban úgy tűnt, mintha lenyelt volna valamit. Orvost hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét az Index.hr nem hivatalos forrásból származó információi szerint. A hírt a Nemzetközi Törvényszék órákkal az eset után, este 6-kor erősítette meg. Azt írják, hogy Praljak a kórházba szállítás után halt meg.

Mérget ivott a hágai törvényszék egy vádlottja – index.hu

Negyed századdal a délszláv háború befejezése után próbálnak a nemzetközi igazság nevében valamifajta elégtételt szolgáltatni a volt Jugoszlávia népeinek. Kívülről úgy tűnik, mintha valamiféle patikamérlegen mérnék a háborús szörnyűségeket, ezért is kerítenek hol szerb, hol horvát, hol pedig bosnyák tetteseket elő.
Az egykori Jugoszlávia területén háború folyt. A háború nem társasjáték, sem párnacsata. Egy az első világháborúban összetákolt állam testvérnek hitt népei estek egymásnak. Hetven év együttélése hozta a felszínre, hogy mennyi gyűlölet, sérelem halmozódott fel egymás iránt az évtizedek alatt.

Ez itt a kérdés

Az oklahomai szenátus csütörtökön megszavazta azt a törvényt, amely bűncselekménnyé minősítené a művi terhességmegszakítást, és bevonná az abortuszt végző orvosok engedélyét is. A törvény még Oklahoma állam republikánus kormányzója elé kerül. Mary Fallinnak öt napja van arra, hogy aláírja vagy megvétózza a törvényjavaslatot. A kormányzó - szóvivője szerint - egyelőre nem döntött, és addig nem is nyilatkozik az ügyben, amíg stábja át nem tanulmányozza a jogszabályt. 

A megerőszakolt nőknek is szülni kellene Oklahomában - origo.hu

 

Meglehetősen nehéz helyzetben lehet Oklahoma állam kormányzója – legalábbis, ha abban a meggyőződésben élek, hogy Mary Fallin asszony nem politikai, hanem lelkiismereti döntést hozva tesz hitet a nagy többséggel, vita nélkül megszavazott törvényjavaslat mellett vagy ellen. Az oklahomai szenátus döntése mellett nagy port kavart a lengyel Katolikus Püspöki Kar felvetése, előzetes kormányzati támogatása is a teljes abortusztilalomról -  vajon hol az igazság? 

Te is fiam...lányom?

Döntött az amerikai Legfelsőbb Bíróság: a tiltás alkotmányellenes, tehát tilos. Barack Obama amerikai elnök a Twitteren a szerelem győzelmeként értékelte. Mint írta: „A mai nap egy nagy lépés az egyenlőség felé tartó úton. Melegek és leszbikusok házasodhatnak, csakúgy, mint bárki más.”

Szabad a melegházasság az Egyesült Államokban - vs.hu

Többek között fiatalok coming outjából és esküvői videókból készített montázzsal köszönti a videómegosztó, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság az egész ország területén legalizálta a melegházasságot.

Így ünnepli a melegházasság amerikai legalizálását a youtube - mandiner.hu

 

Tehát akkor egész Amerikában szabad. Józsi Bélával, Tibi Lacival, Edina Katival. Mindenki boldog, mindenki ünnepel, mindenki egyenlő, éljen a szabadság. Hm.

Örök téma

A halálbüntetés, mint téma, rögtön megmutatta, hogy még a Vona Gábor-i értelemben vett néppártosodásnak is megvannak a határai. Orbán Viktor szóba hozta a kérdést, és huszonnégy óra alatt kiderült, hogy a Jobbik vezetése – gondolkodás és mérlegelés nélkül – gyors és nyers válaszokat ad egy ilyen horderejű ügyben. Nem mellesleg, az is világossá vált, hogy a baloldalnak nincsenek új, a szavazópolgárok többsége számára érvényes válaszai ebben a vitában.

A halálbüntetésről – valasz.hu

A halálbüntetés kérdése mindig felkavarja az érzelmeket. Mindig csak az érzelmeket. Merthogy halál kérdésében dönteni érzelemmentesen nem több hidegvérű gyilkosságnál. Amikor újra és újra fellángol a vita nem is annyira a moralitás, mint inkább a jogi lehetőség felől történnek megközelítések.

Rend a lelke...

 


Mekkora bírság indokolt, ha az ember kiejt a zsebéből egy papírzsebkendőt? Tízezer? Húszezer? Vagy semekkora? Ezt csak az gondolhatja, akit nem büntetnek a rendőrök nyakra-főre csipcsup ügyekért. Segítsen kiválasztani a legotrombább szabálysértési ügyet!

Leesett a zsebkendője? Ötvenezer! - index.hu

A mai nap nekünk, dunántúli reformátusoknak a REND kezdete. Múlt időben lehet róla igazat szólni, és mivel inkább a kapkodás részéből jut nekem a mai napon (énekkari kották rendezése, jelmezek összepakolása, kézművesvásár portékáinak csomagolása), így egy másik rendről szeretnék elgondolkodni. A jogszabályok, jogkövetők, jogalkalmazók, jogosultak és jogtalanok által alkotott rendről. Ez tulajdonképpen egy rendszer, amelynek rendet kellene eredményeznie. Ez a rendszer szó gyökere is: rend. De milyen renddel bír az a rendszer, amelyik csak egyeseknek szab határokat és csak egyeseket kíván helyes irányba terelni?

Három éves vagyok. Elkötelezett magyar református

Egyházi óvodák esetében újdonság, hogy az intézmény konkrétan felvételi eljárás keretében vizsgálhatja, hogy a gyermek elkötelezett-e az adott vallás iránt.

Változó jogszabályok az óvodáknál is - Gondola

-Jöjjön be! Neve?
-Sabóóó Tomi. 
-Életkor?
Csend. A kisfiú anyukájára néz. - Három múlt két hónapja - szólal meg mosolyogva az édesanya.
-Jó. Látom papírokból, bili már működik, pszichológus szerint rendben van, kellően érett, már csak a hitvalló életét kell vizsgálnunk, ugye Tiszteletes úr - bólint az Óvónéni a mellette ülő fekete öltönyös, szemüveges emberre. - Tehát, Tomika, ugye jársz templomba. Milyen felekezetű vagy?
Tomi zavarba jön, kicsit jobban szorítja magához a vele lévő színes, plüss dinoszauruszt, egy kicsit közelebb lép az anyukájához. Édesanyja lehajol hozzá, a fülébe súg valamit. Erre elmosolyodik, kihúzza magát, de azért csendesen mondja. -A csijjagosba!