A nacionalizmus (vagy liberalizmus?) rehabilitálása

Ha liberális vagy, meghalsz a nemzetedért. Nem elég tudni, hogy emberek vagyunk, azt is tudnunk kell, hogy honnan jövünk – kezdte előadását Friedman. Ő például magyarnak született, majd New Yorkban élt, végül Texasban telepedett le. A származástudat hozza létre a törzseket és nemzeteket – tette hozzá. A nemzeteket nem csak önmagukért ünnepeljük, hanem azért is, mert azok adják a liberalizmus alapját.
George Friedman: Ha nem hiszel a nemzetben, akkor nem vagy liberális
Oláh Gábor összefoglalója, mandiner.hu

A nacionalizmus szükségszerűsége (The necessity of nationalism) címmel tartott előadást George Friedman politikai elemző a Brain Baron. A számos meghökkentő jóslattal előállt magyar származású amerikai elemző múlt heti budapesti előadása is tartogatott érdekes fordulatokat. Videómegosztón még nem találtam meg az előadást, így a mandiner.hu összefoglalójára hagyatkozom.

Hogyan leszek feminista?

A jelöltlisták alapján, a politika a választások után is a férfiak belügye lesz. Ki képviseli a nőket Magyarországon?

Európa legszexistább országában élünk – Index.hu

Nemrég végigkövettem egy vitát a női szerepekről, és más örök kérdésekről, amelyek mind a társadalomban betöltött szerepünket érintették. A vita apropója egy kép volt, ami négy nyugat-európai védelmi miniszterasszonyt ábrázolt, mind a négyen illedelmesen szorongtak egymás mellett egy kis kanapén. A kép mellett egy kis élcelődés arról, milyen ijesztőek a hadügyes hölgyek. Nekem erre rögtön beugrott Katalin cárnő, és még lett volna kit sorolni a történelemben - törékeny asszonyokat -, akik hadak élére álltak. Többnyire nem testi erejükre volt szükség, mint ahogy a férfi hadvezérek sikerének sem a testi erő a nyitja, hanem a jó döntéshozatalra, emberismeretre, taktikai és stratégiai készségükre. Számos, rendkívül árnyalt hozzászólás érkezett, de a vita hamar elfajult. Volt, aki női jogokra hivatkozott, és volt, aki humorosan megjegyezte, hogy „sipirc a fakanálhoz!”.