Dödölle

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktatónak tartott étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása.
Dödölle - Wikipédia

Egy díszvacsorán egy kedves lengyel hölgynek angolul próbáltuk elmagyarázni, hogy épp mit is eszik. „Dödölle”. Régi ételek nevei ma már sokszor szinte csak gyermekdalokból csengenek vissza azoknak, akik még emlékezhetnek rájuk. Sok gyerek talán már nem is tanulja anyukájától az egykori mondókákat, dúdolókat. „Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle…” Valaki az asztalnál fel is idézte rögtön a dalocskát. Talán észre sem vesszük, de kultúrkincs az a fehér kis galuska, amit a tányérunkon találunk.

Monyorókerék és Co.


Vádat emeltek Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen, mert 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentettek be - számolt be szombaton az ORF Burgenland. Ráadásul ez nem az egyetlen eset: eddig 17 burgenlandi településen indult vizsgálat ilyen ügyben.

Akár öt év börtön a magyar gyerekek burgenlandi iskoláztatása miatt – Nyugat.hu

Először nem is tudtam mire vélni, amikor a házunk előtti buszmegállóban a Pornóapátiból érkező buszról csak úgy özönlöttek le az iskolatáskák gyerekek. A parkoló tele szülőkkel, a gyerekek óvodás kortól felfelé minden korosztály. Pornó(!) szomszédja Monyorókerék (Eberau) már Ausztria. Ez a legújabb határ menti divat. A gyerekeket már nem Felsőőrre, hanem a közelebbi kisvárosba járatják magyar szülők.