Megvédeni a világűrt - magunktól

Az űrügynökségeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hogy elkerüljék azt, amibe a NASA most valószínűleg belefutott: az egyik fúrófejet nem tökéletesen steril környezetben piszkálták, ezért akár 250 ezer baktérium is maradhatott rajta. A tudósok egy része aggódik, mások szerint nincs valós veszély, mivel a Curiosity olyan helyen van, ahol nincs esélye az életnek. Nem ez az első eset, hogy az amerikai űrügynökség hibázott, az Apollo-programnak is volt hasonló momentuma.

Véletlenül életet vihettünk a Marsra - Index

Amikor a Curiosity leszállt a Marsra, élőben közvetítették, bárki láthatta az irányítóközpont dolgozóinak feszült figyelmét, a sokéves munka eredményén izguló mérnökök idegesességét, majd az örömöt, hogy sikerült, leért épségben a marsjáró. Én is néztem, élveztem azt, hogy része lehetek az eseménynek - a gyermeki részem együtt figyelt a scifi-rajongásommal. Tényleg nagy élmény volt. Azóta lépésről lépésre egyre több történik a mozgó laboratóriummal, hatalmas távlatokat nyit az űrkutatásban. Ott vagyunk a Marson, még ha csak egy bonyolult, sokoldalú gép segítségével (és kisebb elődeivel), de megérkeztünk.

Ott vagyunk a Marson, de lehet, hogy nem várt ajándékot is vittünk magunkkal. Egy banális hiba miatt vírusok, egysejtűek maradhattak az egyik fúrófejen. Ez pedig gondot okozhat még. Magát a járművet kínosan precíz módon steril környezetben tartották, de még így is megtörtént a hiba. Vihettünk magunkkal ajándékot. Pedig itt, most nem lett volna szabad. Csak vendégek vagyunk, úgy is kell viselkednünk.