Ismét a medvéről

A Heol nemrég beszámolt egy medvéről, de még nem tudják, ugyanarról a medvéről van-e szó. A Facebookjukon azt írták: „Öten is állítják, hogy felismerték az állatot és feltehetően a környéken van az erdőben. A megfelelő hatóságokat értesítettük, de mindenkit kérünk, hogy legyen óvatos, lehetőleg ne közelítse meg ezt a területet.” Az egyik kommentelő/szemtanú azt írta: „Tényleg legyen mindenki óvatos, mert a két szememmel láttam, és nem kis állat!”

Medvét láttak Magyarországon – valasz.hu

Egy éve írtam a medvéről, hogy az nem játék, legalábbis így tartják a Székelyföldön. Elmondják sokszor nagyhangon az anekdotát, de kevesen vannak, akik szembe kerültek volna Európa legnagyobb ragadozójával. Merthogy a medve – így szól a hivatalos fáma -, egy békés nagyvad. Mondják ezt azok, akik aligha találkoztak szemtől szembe a vadon nőtt állattal. Tényleg békés, aránylag. Csakhogy mint minden vadnak, vannak kockázati tényezői. Az állat, a vad nemcsak attól vad, hogy a természetben éli életét, önfenntartói ösztönei révén emberi segítség nélkül képes fenntartani magát, hanem attól vad a vad, hogy kiszámíthatatlan.

S a medve nem játék

Románia újra kellene tárgyalja az EU-s csatlakozáskor elfogadott, a barnamedvék védelmére vonatkozó uniós feltételeket, hiszen megváltoztak a körülmények, túlságosan elszaporodtak a medvék - mondta Sárkány Árpád. Az Országos Vadászati Tanács tagja hangsúlyozta, a romániai erdők 4000 fős medvepopulációt tudnak fenntartani, azonban a nagyvadak száma 7500-ra emelkedett, ennek 12%-a Kovászna megyében él.

Lejöttek a medvék a havasról – transindex

 

Ma már illik egy székely viccel visszatérni Erdélyből, legalább azzal a székely ember szájába adott adomával, hogy Székelyföldön a veréb nem madár, a sör nem ital, az asszony nem ember, s a medve nem játék.