Ébredésért imádkozni

Nemcsak a lelkipásztorainkért, gyülekezeti munkásainkért, tanárokért, presbiterekért vagy szeretetszolgálati munkásokért kell folyton imádkoznunk, hanem ébredésért is – emlékeztett Bogárdi Szabó István. – A szívek megújulása, az életünk reformációja nélkül minden hagyomány kihűl és minden új kezdeményezésről kiderül, hogy üres volt.

Ébredés nélkül nem lesz növekedés - reformatus.hu

 

Bevallom, mindig kellő távolságtartással közelítek a Zsinaton történtek felé, egyrészt – „jó” református lelkészként- azt gondolom, „jó messze van az tőlem”, másrészt egyházunk Zsinata nem azért ül össze, hogy –törvényalkotó testületről lévén szó- reposztra kívánkozó témákkal foglalkozzon. Ám Bogárdi Szabó István püspök úrnak a zsinati ülésszakon elhangzott szavai most mégis ide kívánkoznak: ébredésért kell imádkoznunk. Milyen jó ezt hallani!

Vissza a hagyományba!

Franciaországban pusztán 14 ezer egyházmegyés pap van. Kábé a felük 75 évesnél idősebb. Ez annyit tesz, hogy a helyzet drámai. Már egy plébániát vezetni is nagy munka. De Franciaországban »normálissá« vált, hogy egy lelkipásztornak plébániák tucatjait kell ellátnia. A szentmise áldozatának rendszeres bemutatása lehetetlenné vált. A legtöbb plébánián csak alkalmanként van szentmise. Langres egyházmegyéjében minden papnak átlag ötven plébániát kell ellátnia. Röviden, spirituális katasztrófa elé nézünk. A papszentelések száma sem biztató. 2009-ben csak 89 egyházmegyés papot szenteltek Franciaországban…Szerencsére, a tradíció szemináriumaiból jó és biztató hírek érkeznek. A tradicionalista közösségeknek és egyházmegyéknek van utánpótlása. Mi több, tele vannak a szemináriumaik. Ezért remélhető, hogy több régi rítusú szemináriumot nyitnak. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy üresek maradnak, minthogy a fiatal hívők erősen érdeklődnek a tradíció iránt. 

A tradíció mentöőve - mandiner.hu

Mióta Ferenc pápa nem éppen hagyományos megközelítéseket alkalmaz pontifexi megnyilvánulásaiban Vatikánba kerülése óta, felszínre bukkant egy érdekes csoport, az ún. tradicionalisták, akik nemcsak, hogy kritikusok a katolikus egyházfő kijelentéseivel, illetve a dogmákhoz való viszonyulásaival, hanem egyenesen addig merészkednek véleményeikkel, hogy az egyházat meg kell védeni a saját fejétől.

Erősödő pajzs

A Földet a Napból érkező káros sugárzástól védő ózonpajzs végre elkezdett erősödni - jelentették be tudósok az ENSZ konferenciáján. Az ózonpajzs létfontosságú védelmet nyújt az élővilág számára, és a hetvenes években kezdett el ritkulni, a főleg hűtőkben és dezodorokban használt gázok, az úgynevezett CFC-k (kloro-fluoro-karbon) hatására. Ezek a gázok a légkör magasabb részeibe eljutva elpusztították az ózonmolekulákat, hamarosan a Föld két sarka fölött szabályos ózonlyukak alakultak ki.

Elkezdett gyógyulni az ózonpajzs -index.hu

Ma van az ózon világnapja. A Teremtő hihetetlen bölcsen kitalálta ezt a védőpajzsot, mely a földön lehetővé teszi az életet, megvéd az elviselhetetlen hullámhosszú ultraibolya sugárzástól. Sokat hallottunk az utóbbi évtizedekben arról, hogy katasztrofális módon egyre nagyobb lyukak keletkeznek ezen az életmentő pajzson. Főként a déli féltekéről, az Antarktiszról szóltak a hírek, hogy ott lyukadt ki először. A hozzám hasonló laikusoknak magyarázták, hogy azért súlyosbodik a bőrrák helyzet pl. Ausztráliban, mert olyan gyilkos sugarak is elérik a földfelszínt, melyek előtte blokkolásra kerültek. A sugárzás nagyban károsítja  a tengerek élővilágát is. Globálisan 1994-ben mérték a legalacsonyabb ózon koncentrációt.

Nők, nők, nők

Május 17-én tartotta a Magyarországi Református Nőszövetség tisztújító küldöttgyűlését. A Nőszövetség új elnöke P. Tóthné Szakács Zita, a Dunántúli Nőszövetség elnöke.

Új vezetőség a Nőszövetség élén – Dunántúli Református Nőszövetség

Megújul a Nőszövetség! Legalábbis a Dunántúl ezzel a reménységgel ment elébe a 2014-es tisztújításnak. A május 17-én megtartott küldöttgyűlésen a küldöttek nem csak új tisztviselőkre, de egyben egy szemléletváltásra is igent mondtak. A rendszerváltás után megalakult nőszövetségek életében nagy szükség van a megújulásra, hogy tartalommal teljen meg az egyes gyülekezeti csoportok munkája éppúgy, mint a kerületi és országos szervezeté. Ehhez pedig koncepció kell, amely pontosan tudja, hol vagyunk, s hová szeretnénk eljutni.

Katolikus megújulás?

Az egyház érdekei miatt döntött a lemondás mellett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő ezt hamvazószerdai audienciáján mondta a Vatikánban. Ez volt a pápa első nyilvános szereplése azóta, hogy bejelentette lemondását.

http://mno.hu/hirtvkulfold/emiatt-mondott-le-xvi-benedek-papa-1138693

 

Benedek pápa lemondását követően rögtön megindultak a találgatások, különféle kérdések, és persze ezzel kapcsolatos vélemények láttak napvilágot: miért mondott le, mi volt az oka ennek a csöppet sem szokásos döntésnek? Vajon mi lesz tettének következménye? Honnan származik majd a következő pápa? Vajon megmarad az európai dominancia, sőt egyenesen olasz pápát köszönthetünk, vagy pedig –felismerve az idők jeleit,- latin-amerikai, esetleg fekete utód követi az egykori német bíborost? Nekünk, magyaroknak is beindult a fantáziánk: a jobbágy származású Bakócz Tamás után ötszáz évvel lehet-e komoly esélyesünk Erdő Péter bíboros személyében?

Nos, az én kérdésem református lelkipásztorként csupán annyi: lesz-e katolikus megújulás?