Uborkaszezon

Én is lelkes híve vagyok az eklektikának, de egy egészséges határt kell meghúznunk, hogy mennyi dekoráció szükséges egy adott helyiségbe. Itt is érvényes az az általános mondás, hogy a kevesebb néha több.

Ha már szoba- index.hu

Néha váratlanul szakad nyakunkba a nyár. No, nem úgy, hogy havazna vagy elűzné a tengerhez vágyókat álmaiktól, hanem gazdagságában lepi meg azokat, akik néhány héttel korábban nem restelltek kertjükben a föld forgatására erőt pocsékolni. Amikor a kertben vagyok mindig különös érzés fog el. Különös és semmihez sem hasonlítható.

Ember és gép

Az LG ehhez képest egy ruhagondozó rendszert gondolt tovább. Hogy nem tudja mi az? Mi se tudtuk, amíg nem olvastuk el, mit kellene gondolnunk ennek a kifejezésnek a hallatán. Nos, az LG Styler egy szekrényszerű doboz, ami a ruhákat tisztítószer nélkül frissíti fel, így a nehezen karbantartható ruhadarabokat, például öltönyöket, kabátokat és pulóvereket sem kell olyan gyakran a tisztítóba hurcolni. A szagtalanítás gőz segítségével történik, sőt két illatvilág közül lehet választani.

Gépek, amik megkönnyítik az életet – dívány. hu

Minden kornak meg van a maga vágyálma. Valaha repülni szerettek volna emberek, s ma repülnek, azaz mégsem, hanem repítik őket. Valaha nagy távolságokat akartak legyőzni, hét mérföldes csizmával vagy táltos paripával tették ezt a mesék hősei, ma pedig nagysebességű autók és vonatok korát éljük. Valaha gondolatban kalandozták be a földet és a földön túli világot a régiek, világfát növesztettek és kondásfiúkat küldtek fel kisbaltával megtalálni az elveszett földi boldogságot

Munkaalapú társadalom

A dolog úgy fest, hogyha innen tekintünk a körülöttünk zajló eseményekre, akkor kiindulópontként azt szoktuk választani, hogy az államszerveződéseknek eddig ismertük három formáját: a nemzetállamot, a liberális államot és aztán a jóléti államot. És a kérdés az, hogy most mi következik? A magyar válasz az, hogy egy munkaalapú állam korszaka következhet el, mi egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni...

A munkaalapú állam korszaka következik (beszéd, Tusványos 2014) - mandiner.hu

Apai nagyanyám kedves mondása, mondhatni életbölcsessége volt a következő mondat: „Nem tudni mellik rossz mitű jó!” Tükrözte azt az életszemléletet, mely végigsegítette a zűrzavaros XX. század 8 és ½ évtizedén. Túlélt két világháborút, kommunizmust, forradalmat, korán özvegységre jutott, egyik fia disszidálni kényszerült 56-ban, és a távoli Ausztráliában halt meg fiatalon egy üzemi balesetben, másik fia szemei előtt vált tehetetlen emberi ronccsá egy félresikerült agyműtét következtében. Hihetetlenül sokat dolgozott, és beosztással, takarékosan élt. Mai napig látom szinte a kamrában egymáson sorakozó kiürült lisztes zacskókat, melyek későbbi hasznosításra vártak. (Semmit el nem dobni, ami még használható valamire!)

Lidi-ladi-lom, kátyú-kari-kom

A városligeti KRESZ-park az ősszel útjába került egy kábelfektetésnek. Hosszában kettévágták az egészet, aztán amikor befejezték a munkálatokat, csak sódert szórtak rá. Ezt azonban már rég kihordta az időjárás, és kitaposta a sok bringázás.

Elvágták a KRESz-parkot, aztán... - kerekagy.blog.hu

Tudom, tudom, hogy nem bombahírre találtam, de azért járjuk körbe egy kicsit. Már-már szokványosnak mondható, hogy rosszak a járdák és az utak. Lassan hozzászokunk, hogy mifelénk nem építik a kerékpárutakat, hanem festik. Jól lehet, elmémben tudtam, hogy Kaposváron a biciklisáv az autósokéból lett lekerítve, és az egyirányú utcákban szembejöhetnek, mégis az első időkben gyagya-mókus helyzetnek éreztem szembekerekezésüket, és a hirtelen felbukkanó biciklisnek kérdőn mutattam egy stikkes jelet. Aztán megszégyenülten bocsiztam az autóban, sajnos ő ezt már nem hallotta.

Kánikula, szieszta

Az elmúlt hetek hősége közepette népszerű gondolattá vált a szieszta bevezetésének lehetősége Magyarországon. Az óriási melegben visszaeső munkaképesség és munkakedv érthetővé teszi ezeket a törekvéseket, és a gondolattal rokonszenvezők a klímaváltozáson túl további racionális érveket találhatnak a délutáni pihenő mellett. (…) Összességében azonban a szieszta mégis kikopóban van a világunkból. Spanyolországban már jóval a pénzügyi válság előtt eltűnt a szieszta intézménye a nagyvárosokból. Mindössze a lakosság 25%-a tartotta az évszázados hagyományt, amelynek egyébként a szervezetre gyakorolt jótékony hatása is csak az állandóság, rendszeresség esetén igazolható. Ettől persze még vidéken (a népességarányosnál jóval nagyobb területen) él a délutáni "üzemszünet" gyakorlata. 

Kell-e nekünk a szieszta? - portfolio.hu

 

Minden komoly és nehéz „ügy” helyett (az egyház küldetése, válsága, a haza megmentése, nemzethalál) ma hadd foglalkozzam egy könnyednek tűnő témával, hiszen most, amikor ebbe az írásba belekezdek, még tombol a forróság, a kánikula. Csütörtökön éppen csobbantunk a Balcsiban, pénteken pedig a teszkógazdaságos gumimedencés felfrissülést választottuk a gyerekekkel, csak mert nem lehet minden nap a Balatonban fürdeni. Pedig ha megtehetném, ilyen időben egész nap a vízben lennék, kezemben valami jéghideg üdítővel, tényleg ki nem jönnék onnan, csak akkor, ha nagyon muszáj. 

Orando et laborando

A munka és az imádság becsületének visszaállítását szorgalmazta a miniszterelnök a jáki román stílusú templom részleges felújítása végeztével tartott ünnepségen. Orbán Viktor szerint Magyarország csak így tud megújulni egy - mint fogalmazott - agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett Európában. 

Orbán: Európa egy agresszív és családellenes csapdába esett - atv.hu

Bár mindig elsősorban a bencésekkel kapcsolatosan idézik az „ora et labora” elvet, legalább annyira része lett ez a református kegyességnek is, ezért is kerülhetett oda a debreceni gimnáziumunk homlokzatára. Már nem az eredeti imperatívusszal, hanem annak gyakorlattá érett participiumaként. Merthogy a parancs annyit ér, amennyi megvalósítható belőle, és amennyi meg is valósul belőle.

Az ünnep másik oldala

December 24-én délután szellemvárossá válnak a magyar települések, az üzletek délután 2-jor bezárnak, a tömegközlekedés leáll, a családok visszahúzódnak az otthonukba karácsonyozni. Néhány szakmában azonban a legnagyobb családi ünnepeken sem állhat meg az élet, így évről évre rengetegen kénytelenek szeretteik társasága nélkül, a munkahelyükön túlélni az ünnepet. Sokszor el is felejtjük, mennyire fontos, hogy karácsonykor is legyen ügyeletes orvos, legyen tűzoltó, aki eloltja a karácsonyfatüzeket, legyen szakember, aki biztosítja az áramszolgáltatást, vagy aki hazavisz minket, amikor véget ért a vacsora. 

Különleges, felemelő érzés karácsonykor dolgozni - Origo.hu

Még gyerek voltam, amikor egyszer bejárhattam a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház épületét, annak minden részét. Akkor csodálkoztam rá arra először, hogy hány ember dolgozik azon, hogy én, beülve egy darabra felszabadultan, jól szórakozzam. A ruhatáros, a világosító, a díszletező és ki tudja, még hány ember precíz munkája miatt áll össze megfelelően színész és néző találkozása. 

A Szentestének is van ilyen háttérbirodalma, nagyon örültem az Origo cikkének, hogy elhúzta kicsit a függönyt és mögétekinthetünk a színpadnak. Mert az ünnepnél is ott vannak a háttéremberek.