Német indulatok

Ahogy az elmúlt hónapokban tartott tartományi választásokon, minden bizonnyal a tartományi rangú német főváros mostani választásán is megmutatkozik a német választók véleménye Angela Merkel politikájáról.
A liberális Berlint nehéz meghódítania a bevándorlásellenes AfD-nek – Index

Németország tartományi- és önkormányzati választásai közül e hétvégére a kozmopolita Berlin jutott. A rendkívül sok történelmi traumát hordozó német főváros ma is gócpont: súlyos szociális gondok sújtják, miközben a lehetséges polgármesterjelöltek, köztük a jelenlegi kormánypárti polgármesterrel enyhén szólva sem karizmatikus alakok. Tavaly óta egy szombathelynyi embertömeg érkezett Berlinbe, és noha a város legalább egyharmada nem született német, ez még a helyi hatóságok számára is sok volt. A „wir schaffen das” szlogen valahogy nehezen teljesül a fővárosban.

Szilveszteri meglepetés

Újév éjjelén a kölni Hauptbahnhof előtti téren csoportba verődött férfiak nők tucatjait molesztálták szexuálisan és meglopták őket. Időközben 150 feljelentés érkezett csak Kölnből. A feljelentők háromnegyede a rendőrség szerint szexuális zaklatást jelölte meg. Két nő azt vallotta, hogy megerőszakolták. A rendőrség közleménye szerint a pályaudvar előtti téren szilveszter éjszaka erőszakos hangulat uralkodott, ahol körülbelül ezer férfi gyűlt össze és petárdákat lőttek a tömegbe. Szemtanúk a Spiegelonlinenak drámai jelenetekről számoltak be. „Robbanásig feszült volt a hangulat”, mondta többek között egy a főpályaudvarhoz közeli diszkó alkalmazottja.

Kölni éjszaka – spiegelonline.de

Alig néhány hónapja még olyan képek járták be a német médiát, hogy mindenki segít a migránsokon, anya és lánya együtt viszik az ételt, a ruhát, a szomszédok kitárják a kapukat, az állam pedig magához öleli az érkező százezreket. Ebben az időben vettem részt egy konferencián Németországban, amiről (itt) írtam, majd arról a médianyomásról (itt), ami a nyugatról zúdult a kelet-európai államokra és különösen Magyarországra.

Hecckampány végtelenre töltve

Gauck szövetségi elnök a menekültválságot korszakos jelentőségű eseménynek nevezte. Még nehéz megítélni, mekkora lesz, de „a felvevőképességünk határai végesek”. Az uniós tagállamoknak meg kellene védeniük a határaikat.

„Segíteni akarunk, de a lehetőségeink végesek” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Miközben Németországban egyre jobban változik a közhangulat a migráns-kérdést illetően, Merkel népszerűsége ezen a héten jelentősen csökkent, és vezető politikusok ködösítve bár, de lassanként megfogalmazzák, hogy elég volt a menekültekből, mégis továbbra is a magyarok, és elsősorban Orbán Viktor a média kedvenc mumusa. A témában a hétvégén a ZDF közszolgálati tévé megmondó embere főműsoridőben, a Heute-Show-ban alaposan eldobta a sulykot. A német médiában vasárnapig amúgy is reggeltől estig folyt a viktorarban-ozás, amit a Volkswagen-botrány, és vasárnapra a szíriai katonai csapások végre elfojtottak.

Szép új világ Európában

Az az igazság, hogy valóban Németország kezében a megoldás.

Berlin kezében a közös menekültpolitika - Index

Európa közszolgálati médiája másról sem beszél, csak a menekült-kérdésről. A tájékoztatáson túl nyilvánvaló a véleményformálás, sőt manipulálás szándéka. Az egyoldalú hangulatkeltés akkor a legszembetűnőbb, ha a nézőnek van összehasonlítási alapja.

Erős nők a német politikában

Hónapokig tartott az elkeseredett küzdelem az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártban a hatalomért. A párt végül essen-i kongresszusán Bernd Lucke ellenében a konzervatív nemzeti Frauke Petry mellett döntött.

Frauke Petry nyert az AfD hatalmi harcában – N24

Pénteken Németországban bejelentették a CDU megreformálásának tervét. Angela Merkel a fiatalítás és nőiesítés politikai címszavait megjelenésével is alátámasztotta: a szokásos fekete nadrág-fekete póló alap helyett az utóbbi napokban nyáriasított, és fehér alappal indul. Milyen színű blézert is venne fel ehhez, mint nyárias pink színűt? És ha bárki azt gondolná, hogy mindezt csak a bulvár része, igenis Németországban a „nőiesítés” nem kizárólag üres sóhaj, hanem valóság.

A nőiesség és férfiasság szűk börtönében?

Novembertől a német szülők regisztrálhatják újszülött gyermekeiket „meghatározatlan neműként”. Ezzel Németország az első állam Európában, ahol engedélyezték a határozatlan neműség fogalmát, elismerve ezzel az interszexualitást.

Németország hivatalosan is elismerte az interszexualitást - kitekinto.hu

 

Jól érzed magad nőiességedben/férfiasságodban? Elégedett vagy magaddal nőként vagy férfiként? Ezek a kérdések lehetnek egyszerű önismeretre, önértékelésre vonatkozó kérdések is, de magában rejthetik azt is a választási lehetőséget is, hogy valaki ne csak a férfi és nő hagyományos kategóriáiban határozza meg önmagát. Németországban november 1-től nem kötelező kitölteni a születési anyakönyv megfelelő mezőjét, ha egy gyermek neme nem egyértelműen meghatározható. Hagyományosan és orvosi szóhasználatban ők a hermafroditák. Németország a legújabb csatlakozó azokhoz az országokhoz (Ausztrália, Új-Zéland, Nepál és Pakisztán), ahol törvény született az interszexuálisok védelmében.