Digitális (szociális/mentális/közösségi/egyházi) analfabéták termelése - loading...

Hiába lógnak egész nap a neten, a digitális bennszülöttként aposztrofált kamaszok nem tudatosan és nem kellő biztonsággal használják a rendelkezésükre álló technológiai eszközöket. Ez a megállapítás egy friss felmérésből derül ki, amelyet a 21. Századi Oktatásért Alapítvány készített a Microsoft megbízásából. 25 Innovatív Iskolában mérték fel a 13-18 éves tanulók digitális kompetenciáit.
forbes.hu - 2018. július 2.

Ha nyár, akkor tábor. És ha tábor, akkor a mobitelefon/táblagép és a bolti vásárlások dilemmája. Minél nagyobb egy tábor, annál engedékenyebbek vagyunk, és minél kisebb, annál könnyebb magunkat konzekvensen tartani a „tábor rendjé”-hez.

Szinte hetente jönnek elénk olyan ijesztő felmérések, amelyek arról beszélnek, hogy hiába a mobileszközök rohamos terjedése, gyakorlatilag digitális analfabéták a gyerekeink. Ezek a riasztó látleletek azonban mégsem képesek átütni a falakat, mert közben azt halljuk, hogy de hát Móricka még csak óvodás, de máris ügyesebben játszik telefonjával (igen, mert Mórickának már az oviban odaadják szülei saját leselejtezett telefonjaikat és táblagépeiket), mint a mama vagy a papa.

Mesevilág

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) története a magyar animációs film aranykoráig, az 1970-es évekig nyúlik vissza. Ekkor indult meg a munka a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, melynek munkatársai azóta sok halhatatlan alkotással ajándékozott meg minket, gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Az első magyar filmszemle viszont csak az indulás után 14 évvel, 1985-ben került megrendezésre Kecskeméten. /.../

Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje 2013-ban is várja a szakmabelieket és az animációs filmeket kedvelő közönséget.

11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - www.fidelio.hu

 

A minap megkérdezte tőlem kislányom, hogy mit jelent a kifejezés: „transzplantáció”. Hogyan, hol találkozik egy hét és fél éves kisgyerek ezzel a szóval? Meglepődtem és a kérdésre kérdéssel feleltem: „hol hallottad ezt az idegen szót?”. Ő csak annyit mondott, hogy egy mesében. S elkezdte ecsetelni az egyik nagy hatalmú mesecsatorna történetét. Hol a helye ennek a szónak, „transzplantáció” egy mesében? Véleményem szerint, sehol.