A művészetek völgyében

Több, mint kétszázezren voltak kíváncsiak az idei, 26. Művészetek völgyére, vagyis a fesztivál programjait 25 százalékkal többen látogatták, mint tavaly. A Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden megrendezett fesztivál tíz napja alatt a látogatók összesen 3375 liter vért adtak a Magyar Vöröskereszt számára.

Művészetek völgyében – index.hu

Lassan araszolunk be Tapolca felől Kapolcsra. Az előző faluban az életet egy kocsma előtt dülingélő lélek jelezte a júliusi napsütésben. A művészet megállt Kapolcs határában. Pontosabban annak közönsége már a bejáratot jelző tábla előtt autóival. Megéri fél faluhosszat gyalogolni, aki amúgy is napi látogatásra adta a fejét. Egy parkolójegy ára a búzaföldön négy számjegyű összeg. A lacikonyhák művészi adagjaikat vásári áron mérik. Hűsülni a patak vize lenne, de csak a kutyák használják meg néhány hippi, akik alkoholos mámorukból lábukon keresztül próbálnának megszabadulni a lábszár középig alig érő vízben.

A Boglya-életérzés

1984-ben, tanárképző főiskolásokból alakult a Boglya Népzenei Együttes. Tagjai három évtizede azon dolgoznak, hogy a hagyományőrző népzenét elsajátítsák és továbbadják a közönségnek.

30 éves a Boglya – Szombathelyi Televízió

Vasárnap ért véget az idei Boglya népzenei tábor. A Vas megyei zenekar immár 19. éve rendezi meg utánpótlása és az érdeklődők számára ezt a majdnem egy hetes közös együttlétet. A szombati este mindig a koncertté, ahol a tanítványok bemutathatják, mit tanultak és mit tudnak. Az eredmény több mint egy jó népzenei esemény: a felszabadult együttmuzsikálás a nézők számára is megmutatja, igenis van jövője a magyar népzenének.

BAR

A táborban Kisküküllő-menti, pálpataki, sóvidéki, mezőmadarasi és mezőpaniti táncokat oktatnak László Zsolt, Mátéfi Csaba, László Csaba, Imre Béla és táncos párjaik. Lesz zeneoktatás is a szászcsávási zenészekkel és Sinkó Andrással

Lehet jelentkezni a felsősófalvi tánctáborba – Starradio.ro

Az ember bizonyos információforrásokról leszakadva morcos szellemi tunyaságra kárhoztatik. Egy kis faluban, ahol a gyönyörű kilátás, és a mindennapos eső után feltűnő szivárvány sem tudja elfeledtetni, hogy nincs térerő, nincs tévé, a rádió számomra érdektelen adásokat ad, nem érkezik hozzánk újság, és nincs egyetlen wi-fi, amire rácuppanhatna keresve szimatoló gépem. Gyermekeimnek panaszolom, hogy nem írtam még meg a Reposztot. Ez egy családi ügy. Nincs témám, biggyesztem ajkam. Friss témám mi is lehetne, távol minden hírforrástól? Írj a kocsmáról, javasolják.

Pávatánc

Mint a kommünikében olvasható, az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza márciusban meghirdetett tehetségkutató versenyére 360 produkcióval mintegy kétezren jelentkeztek a teljes magyar nyelvterületről. A miskolci, százhalombattai, győri, kolozsvári, csíkszeredai, pécsi, majd szegedi selejtezők után Gödöllőn zárult sorozatból 48 produkció versenyzőit hívta be a zsűri a televíziós tehetségkutató műsorként folytatódó sorozatba.

Fölszálott a páva – hirado.hu

 

Kevés a páva ma már, de ha mégis felszáll a vármegye házára, na, arra akkor oda kell figyelni. Mert a páva nem repülős madár. Magam is jó két évtizede találkoztam vele szabadon utoljára egy családi ház kertjében, ahol néhány tyúk és egy csaholva rohangászó kutya társaságában háttérül szolgált egy irodalmi esten.

A szülőföld hangja

„A „Sound of Heimat” előrenyomulást jelent egy olyan zenei területen, amelyet történelmi tabuk és a giccses mainstream-folklór torzított el, de amely mégis elbüvölően szép.”

Visszapillantás: „Sound of Heimat”. Dokumentumfilm egy utazásról a német népzene körül - DasErste.de

Az igazi utazás célja nem az úti cél, hanem eljutni önmagadhoz. Az igazi utazás több annál, hogy képek, tájak futnak szemed előtt, több annál, hogy hangok kuszasága zsong a fejedben, és idegen szagok, illatok bolondítják meg érzékeidet. Az utazás több annál, hogy sok okossággal tömd a fejed. Az igazi utazás a lélek túrája.