Perelünk, Lalikám?

Esküdtszéknek kell döntenie arról, hogy a nemzetközi popvilág aktuális sztárja, Ed Sheeran plagizált-e Marvin Gaye amerikai soulzenésztől. Egy New York-i kerületi bíró döntött így csütörtökön, mondván, hogy „jelentős hasonlóságok vannak” a Thinking Out Loud című Sheeran-sláger és a néhai amerikai énekes és dalszerző 1973-as száma, a Let's Get It On „több zenei eleme között”.

Marvin Gaye-től lophatott Ed Sheeran - mandiner.hu

 

Na, ez érdekes! Ed Sheeran szépfiú (ne a külsőt nézzék, hölgyeim és uraim, a cukiság a lényeg), a női szívek ügyeletes megdobogtatója talán plagizált. Nem biztos, sőt, lehet, hogy nem, vagy csak egy kicsikét, ímmel-ámmal. Sőt, lehet, hogy egyáltalán, elvégre az akkordokat, hangjegyeket elég sokan ismerik, így végső soron bárkinek a fejéből kipattanhat ugyanaz. Én mindenesetre nem mernék állást foglalni az ügyben, van erre illetékes bíróság, esküdtszék, akik esküsznek majd arra, hogy Ed barátunk lopott/véletlenül sikerült szinte teljesen ugyanazt komponálnia.

Lakatot a szádra!


Hitelrontás címén nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései eltávolítására és 10 millió forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné a hvg.hu állandó bloggerét, Balavány Györgyöt az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset, amely szerint az újságíró megsértette a cég jó hírnevét. A kereset szerint Balavány két, személyes blogján megjelent írása – az Elegem van a közszolgálatból, valamint a Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal című – megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor kritizálta az ott és a hirado.hu-n közölt tartalmakat – írta a hvg.hu.

Tízmillió forintos kártérítést követel az MTI Balavány Györgytől – mandiner.hu

Ha eddig nem ismerte valaki Balavány György nevét, mostantól fogja. Egy precedensértékű per szereplőjévé válhat. Szándékosan nem írtam az „áldozat” szót, bár magamban igenis ezt éreztem, mert egy per alperesének lenni akkor is mérhetetlen stressz és megaláztatás, ha van bennünk tartás, jó kedv, humor, önérzet. Csakhogy éppen azért, mert vélemény-rovatok ismert szerzőjéről van szó, illetve egy nagy nemzeti közszolgáltatóról, az MTI-ről, nem egyszerű honpolgárok mezei vitája ez. Feltehetőleg öngóllá válik egy olyan per, amely alapjaiban sérti meg a szólásszabadsághoz való jogot.