A nacionalizmus (vagy liberalizmus?) rehabilitálása

Ha liberális vagy, meghalsz a nemzetedért. Nem elég tudni, hogy emberek vagyunk, azt is tudnunk kell, hogy honnan jövünk – kezdte előadását Friedman. Ő például magyarnak született, majd New Yorkban élt, végül Texasban telepedett le. A származástudat hozza létre a törzseket és nemzeteket – tette hozzá. A nemzeteket nem csak önmagukért ünnepeljük, hanem azért is, mert azok adják a liberalizmus alapját.
George Friedman: Ha nem hiszel a nemzetben, akkor nem vagy liberális
Oláh Gábor összefoglalója, mandiner.hu

A nacionalizmus szükségszerűsége (The necessity of nationalism) címmel tartott előadást George Friedman politikai elemző a Brain Baron. A számos meghökkentő jóslattal előállt magyar származású amerikai elemző múlt heti budapesti előadása is tartogatott érdekes fordulatokat. Videómegosztón még nem találtam meg az előadást, így a mandiner.hu összefoglalójára hagyatkozom.

Nagyon nincs ott

Buda Márton műsorában, a Talpra Magyarban mutatkozott be az a hat fiatal műsorvezető, akiket a Petőfi TV-n láthatnak a nézők március 15-étől.

Vasárnap indul a Petőfi TV – Mediaklikk.hu

Egy iskolai ünnepélyen elhangzott a költői kérdést: Vannak-e ma is márciusi ifjak? A válasz nem váratott magára sokat. Igen, azok a fiatalok, akik többet teljesítenek kötelességüknél, s kimagasló tanulmányi és sportteljesítményükkel példát mutatnak társaiknak. Nehezen tudtam elrejteni mosolyomat. A példaképként felmutatott Petőfi Sándor ezen az ünnepélyen egészen biztosan nem kapott volna vastag papírosra nyomtatott igazgatói dicséretet.

A magyarok Istene

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig.

1848-as forradalom és szabadságharc -wikipédia

„És te Isten, magyarok nagy

Istene

Légy népeddel, hű népeddel,

Jó népeddel légy vele!

Tedd hatalmad fiaidnak

Lelkére,

Világdöntő haragodat

Fegyvereink élére.”

Petőfi Sándor: Föl a szent háborúra (1849)