Szabad vagy lehet?

A kutatók vizsgálatai szerint a szabad akarat pusztán illúzió, a saját agyunk hallucinációkat keltvén elhiteti velünk, hogy a döntéseinket mi magunk hozzuk tudatosan, de valójában a dolgok már korábban, a tudatosulást megelőzően elhatározódtak. Az új tanulmány végkövetkeztetése szerint a szabad akarat sokkal inkább illúzió, mintsem valós viselkedés. A pszichológusok egy pofonegyszerű kísérletet végeztek el. A részvevőnek öt darab fehér körről kellett megjósolni, hogy melyik fog vörössé változni.
 

Létezik-e szabad akarat? – origo.hu

Valaki egy szemléletes példával illusztrálta a szabad akarat lehetőségét egy konferencián. A terem padlóburkolatának járólapjára állva felhívta a figyelmet: tudják, mi a szabad akarat? Ez! – mondta, és átlépett a harmadikra. Erre van szabad akarat az embernek és ennyi, egyébként meghatározott a léte.

Létezik-e szabad akarat?

A tudatunk az a sajátságunk, amely megkülönböztet bennünket a Föld összes többi szervezetétől. Bizonyos kísérletes eredmények azonban arra utalnak, hogy a tudat fölösleges, mivel csupán követi, nem pedig eldönti a cselekvést. Nem tisztázott még, hogy az emberi viselkedést az öröklött tényezők vagy a környezeti hatások befolyásolják nagyobb mértékben.

Létezik-e szabad akarat – index.hu

 

Létezik-e szabad akarat? Ez az emberiség egyik legizgalmasabb kérdése. És ez nem egyszerűsíthető le a fatalizmus korlátoltságára, hanem az ember ember létére kérdez rá. Dörzsölhetné a kezét a kálvinista teológia, már, aki hiszi és komolyan veszi azt a következetesen végig gondolt axiómát, amely Pál apostolon, Augustinuson, Kálvinon át a dordrechti kánonok megalkotóiig, sőt a modernkori Amerika egyik szellemi megalapozója, Jonathan Edwardsig tart, mert a tudomány végül is a létértelmezéseket arra futtatja ki, amire a kijelentés már régóta választ adott.