Veni creator Facebook?

A régi egyházi közösségek mintája lebeg Mark Zuckerberg Facebook-alapító előtt: szerinte Facebook-közösségeknek kellene alakulniuk, akik önkéntes alapon végeznének tevékenységet a világban. A Facebook mesterséges intelligencia segítségével javasol egyre több lehetséges csoportot a felhasználóknak. Zuckerberg szerint a közösségépítés lesz a Facebook új küldetése.

Az egyházak a minták a Facebook-vezér számára - mandiner.hu

 

Pont jókor jött Mr. Zuckerberg ötlete a facebook küldetéséről, már éppen azon gondolkodtam, hogy kilépek, megszüntetetem közel tíz éve tartó tagságomat. Egyre fárasztóbb követni ugyanis azokat a mindenre ráérő ismerőseimet, akik mind szépek és okosak, műveltek, intelligensek, és még véletlenül sem posztolnak kamuoldalakat, az élet nagy igazságait kimondó röhejes idézeteket és még véletlenül sem követnek végtelenül egyszerű percembereket. Mondom, még jó, hogy Mark barátunk kinyilatkoztatott, így van okom átgondolni megpattanási szándékomat a közösségformáló hálóról, ellenkező esetben a mesterséges intelligencia koppint a fejemre.  Jövel teremtő fészbúk – vagy mégse? 

Jöjj, teremtő Szentlélek!

A hosszú hétvége eltelt, kinek így, kinek úgy. Most, a hét első munkanapján távolinak tűnik az ünnep. Kezdjük a hetet mégis az ünneppel, a Szentlélek ünnepével! Edzük lelkünket a hétköznapokra!

Kapcsoljuk ki a telefont, csukjuk be az ajtót, tegyük fel a fejhallgatót, fülhallgatót, kapcsoljuk be az asztali hangszórót vagy ha tehetjük, az erősítőt! Lazítsunk el, csendesítsük le magunkat! Hagyjuk az evilági gondokat pár percre! Ha ellazultunk, figyeljünk befelé és felfelé! Ha sikerül Istenre és magunkra figyelni, kapcsoljuk be az alábbi videót és csukott szemmel hallgassuk az ősi himnuszt! És ne feledjük: a Szentlélek kitöltetett maradéktalanul és bőségesen!

 

 

A szöveg és a Szentlélek


Újra és újra vannak emberek, akik a szokáson túlra merészkednek. Ennek lehetünk tanúi az idei Pünkösdön is.

Lélek és hitvallás - A Szombathelyi Református Gyülekezet honlapja

Hiszel-e a Szentlélekben? – megmondom ki vagy. Mert a Szentháromság személyei közül a Szentlélek az, aki a legmegfoghatatlanabb, a legkevésbé értelmezhető a nem-hívő, a nem-keresztyén, az ateista, a szekularizált-közönyös, a félig-hívő, az Igét átértelmező számára. Van, aki csak Istenben hisz, a maga elképzelései szerint. Mondjuk, mint Einstein, egy végső princípiumként, egy univerzális Felsőbb Lényként tiszteli. Van, aki Jézusban hisz, de csak annyira, amennyire hisz a csodákban és tanításokban, de a feltámadás tanát nem akarja elfogadni. Felsorolni nem tudjuk, hányféle vallásos meggyőződés létezik a keresztyén teológiák határmezsgyéin. Ám a Szentlélek csak hit által érthető meg, sőt, csak akkor mutatja meg magát az embernek, ha nyitott az Ő látására az ember.