Református szentek

Szentté avatták a huszadik század két legnagyobb hatású pápáját. A vasárnap délelőtti szertartást Ferenc pápa vezette a római Szent Péter téren, több mint félmillió zarándok előtt. Az élő televíziós közvetítésen világszerte kétmilliárd ember követte nyomon az ünnepi istentiszteletet.

Szentté avatták II. János Pál és XXIII. János pápát - hu.euronews.com

Az elmúlt vasárnapi római események kapcsán sokan és sokféleképpen magyarázták a jelentős két XX. századi pápa szentté avatásának jelentőségét. Szakavatottak és laikusok dobálóztak a szent/szentség fogalmával. Itt-ott, nem ünneprontás, hanem a dolgok világossá tétele miatt megfogalmazták a protestáns hozzáállást is.

Játék a szenttel

Ismeretlenek ismét meggyalázták a szentendrei evangélikus templom előtt felállított betlehemet szilveszter éjjel, közölte a Jobbik. Mint írták, a tettesek lefejezték és leköpdösték a kisded Jézus jászolban fekvő szobrát. 

Lefejezték és leköpték a betlehemi Jézust Szentendrén - origo.hu

Karácsonyt követő vasárnap történt, hogy a szentendrei evangélikus templom mellé állított nagy betlehemes figuráit megcsonkították, a Jézust ábrázoló figurát leköpdösték és darabokra törték. Szilveszter éjjel újra megtörtént a betlehemes meggyalázása.

Lefejezni egy csecsemőt, még ha gipszből öntötték is, olyan mint lefejezni a bennünk élő jövőt, elvágni magunkat saját apa- és anyaképünktől, archaikus szokásainktól. Amikor az irracionális és hajmeresztő dolgok üzenetté lehetnek, amikor a kultúra elleni lázadás az egyházat is eléri, s a válságok normális kereteivé válnak az életnek, az ember gyilkossá lesz.