Az idő nem vár senkire

A Universal Music közzétett egy eddig kiadatlan videót, amin Freddie Mercury énekli a Time Waits for No One című számot, írja a Variety. (…)Dave Clark elmesélte, hogy amikor Mercury Mike Moran zongorakíséretével felénekelte a dalt, ő szabályosan libabőrös lett, annyira megérintette az előadás.

Eddig nem hallott Freddie Mercury-felvétel került elő - index.hu

 

A Queen együttes HIV fertőzés következtében elhunyt énekese pontosan harminchárom évvel ezelőtt énekelte el Time waits for nobody című számát, amelynek lecsupaszított, vokálok nélküli verzióját tíz év kutatás után találták meg, talán nem is véletlenül a Bohém Rapszódia című film hatalmas sikere után időzítve a bejelentést. Meghallgattam mindkét verziót, nekem az „új” tetszik igazán, s ahogyan Freddie Mercury csodálatos hangja hallatán borsózik a hátam, eszembe jut, vajon mit hagyunk örökül, s hogyan emlékeznek ránk? Egyáltalán: élünk-e a talentumainkkal?

"Elpazaroltam mindenem, amiről számot kéne adnom..."

 A Queen frontemberének életéről szóló film ugyanis Freddie Mercurynek csak a szalonképes arcát mutatja meg, vagyis az életrajzi mozik egyik legnagyobb csapdájába esik bele: idealizál.(...) A világ egyik legérdekesebb, legextravagánsabb énekesének élettörténete sokkal többet érdemelt volna.

A királynő szép, hamis ruhája - index.hu

Némi meglepetésre a 76. Golden Globe-díjátadó gála az óriási sikerrel futó, bomba bevételeket hozó FreddieMercury-filmként aposztrofált nem-egészen-Freddy-Mercury-film nagy estéje volt: a Bohém rapszódia nemcsak a legjobb drámai film kategória díját hozta el, de a főszerepért Rami Malek is elnyerte első Golden Globe-ját. 

A Bohém rapszódia a Golden Globe nagy nyertese - 24.hu

 

Nem, nem néztem meg a filmet, legalábbis egy ideig – olvastam az index kritikáját, és mivel nagyon szeretem a Queent, úgy gondoltam, nem kívánok hozzájárulni ahhoz a mítoszrombolásához, amelyet Brian May és Roger Taylor, vagyis a zenekar egykori gitárosa és dobosa több, mint negyedszázada sikeresen folytat. Aztán hagytam magam rábeszélni, lévén a barátaink közül már nagyon sokan látták a filmet és áradoztak róla. Szóval hétfőn este be is ültünk a moziba – nem bántam meg, sőt!

Nyelv és hit

Orbán egy hosszabb evangéliumi példázat után azt mondja, hogy az ő kormánya nem ásta el, ami rájuk bízatott, hanem jól sáfárkodtak vele.

Miniszterelnöki évértékelő 2014 – origo.hu

 

Nem hallgattam, nem is láttam aznap, később, felvételről néztem vissza a szokásos évértékelőt, amit Orbán Viktor miniszterelnök tartott. Addigra elolvastam politológusok színtől, szagtól sem mentes értelmezéseit, ellenzéki politikusok reakcióit, a holdudvar publicisztikáját. Az értelmezés tett kíváncsivá, hogy megnézzem utólag azt a beszédet, amely szokványosan és mégis az állóvizet felkavarva megjelent a magyar médiapiacon. Egy ma ellenzékinek tekintett televízió felvételét nyitottam meg, nehogy az elfogultság áldozatává váljak.

Közjavaink

A tehetség átlagon felüli teljesítményt jelent a mai magyar felnőtt lakosság számára, és legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik, ugyanakkor Magyarországon nem számít értéknek – egyebek között ezt tartalmazza az az országos, reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) készíttetett a tehetség társadalmi megítéléséről.

Elkallódnak a magyar tehetségek - Magyar Nemzet

Manapság Magyarország nem híres a tehetséggondozásról. Sőt, bátran mondhatjuk, aki kitűnik tudományos sikerekkel, művészi produkciókkal, más értékes teljesítményeivel, az többnyire a megjárt pályáján széllel szemben - az oktatási intézmények, hivatalok és más intézményekkel való örökös harcban - jut el a csúcsra. A társadalom ma csak akkor örül a tehetségnek, amikor az „kész”.