Halottak nélküli történelem

A klasszikus temetkezés lassan kimegy a divatból. Illetve nem is olyan lassan, a budapesti lakosság körében már ritkaságnak számít, hogy valakit hagyományos módon egy koporsóban elföldeljenek, pedig a nem is olyan régen még a családok nagyobb része irtózott a hamvasztás gondolatától. Ráadásul a sírhelyek utólagos megváltására is egyre kevésbé hajlandóak a rokonok, így egyre többször előfordul, hogy a halottat 25 év után kirámolják végső nyughelyéről. Mi lesz így, hamarosan be is csukhatjuk a temetőket?

Vége már a temetkezésnek is? – index.hu

Ha lenne emésztő rendszere az online médiának, valószínűleg elhányná magát attól az írástól, ami halottak napjára megjelent az indexen, stílustalanul monogrammal ellátva, név nélkül. A megjelenés időzítésének etikátlanságáról már nem is beszélek. Belegázolni emberek százezreinek érzésébe épp akkor, amikor emlékeznek, régi sebek szakadnak fel és emlékek járnak vissza, merthogy az egész írás nem szól másról, mint a halál megfizethetetlenségéről, a temetés költségeiről meg a kegyeleti lehetőségek mihamarabbi megsemmisítéséről.

Lehethogy világ

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szerint, ha a kéményseprők nem tudják ellátni a feladatot, akkor a katasztrófavédőknek kell őket helyettesíteni.

Lehet, hogy nem a kéményseprők fognak seperni - kapos.hu

Lehethogy ország lehethogy polgárai egy újabb lehetőséggel szembesültek. Ezt jobb lenne inkább eshetőségnek, nem pedig lehetőségnek nevezni. A lehetőség kifejezéshez ugyanis többnyire pozitív tartalmat társítunk: lehetőséget kap az élettől... lehetőségek hazája... Azt azonban, hogy a kéményseprők helyett katasztrófavédők járnak kéményt ellenőrizni, nem gondolom LEHETŐSÉGNEK. Az átmeneti megoldásoktól pedig inkább tartózkodjunk, mert azok bizony gyakran véglegesednek.

Hol a csapat?

A magyar szövetség (MKSZ) hétfői közleménye szerint a gyászszertartáson Görbicz mellett Vetési Iván, az MKSZ elnöke, Siti Bea – aki Böhn másodedzője volt a válogatottnál – és Kelecsényi Ernő, az MKSZ elnökségi tagja, az Audi ETO KC elnöke is jelen lesz.

Görbicz mégis ott lesz Böhn temetésén - vs.hu

Az elmúlt héten írtam arról, hogy mennyire meghatott, hogy az elhunyt Karl Erik Böhn, az ETO és a magyar női kézilabda-válogatott edzője azt kérte, hogy magyar nemzeti mezben temessék el. (itt) A mai napon kerül(t) sor a temetésére.

Kérdések Horn Gyula temetésén

Katonai tiszteletadás mellett temették el hétfőn délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Horn Gyula volt miniszterelnököt, aki hosszan tartó betegség után hunyt el két hete. A gyászszertartáson egymás mellett ültek a volt miniszterelnökök és államfők. Katona Béla, az Országgyűlés volt elnöke beszédében odaszólt Sólyom László volt államfőnek, és a miniszterelnököket sem kímélte. A tömeg hangosan pfujolta Orbán Viktort.

Vörös szegfűkkel búcsúztak Horn Gyulától - origo.hu

Visszahullva

Ahogy Ábrahám szolgálója, Eliézer, úgy a püspök is megbízója drága ajándékait vitte magával az útra. Hegedűs Lórántra az aranynál, ezüstnél is drágább kincs, az Ige bízatott, amit elvitt minden magyar közösséghez szerte a világon, hogy az ószövetségi szolgához hasonlóan a menyasszonyt a vőlegényhez, azaz a gyülekezeteket Krisztushoz vezesse. A püspök a szolgálat terhét sohasem tette le, a kórházi ágyon az utolsó pillanatig is írta, diktálta könyveit.

Hegedűs Lóránt temetéséről – református. hu

 

Elment a minden élők útján a felmagasztalt és megtagadott, az ünnepelt és elhallgatott püspök, Dr. Hegedűs Lóránt, a magyarországi református egyház egyik 20. századi megkerülhetetlen alakja, aki zsinati elnök, misszionárius, próféta, irodalmár és igehirdető volt. Sőt ennél is több. Teológus, aki rendszerben látta a világot.

Otthon hagyott harangok

A telepítések előkészítetlensége, átgondolatlansága, szervezetlensége, az elhelyezésnél tapasztalt anomáliák elégedetlenné tették az áttelepült szlovákiai magyar lakosságot. Nap mint nap érkeztek a panaszok, amelyek az Áttelepítési Kormánybiztosság tevékenységét, az elhelyezés megalázó körülményeit, vagy a helyi lakosság ellenséges magatartását nehezményezték. Továbbra is másodrendű állampolgárnak érezték magukat, mert a helyi önkormányzatokban, szervezetekben - képviselet híján -, nem tudták saját érdekeiket érvényesíteni.

Felvidékiek kitelepítése- hunsor.se

 

Alapvető történelmi igazság, hogy a múltat végképp eltörölni nem lehet. Volt erre kísérlet ideologikusan, van ma erre kísérlet az események relatívizálásával, a szenvedések konkurenciaharcával, építettek erre már jól jövedelmező „iparágat”, de a történelmet eltörölni nem lehet. Megmásítani, hamisítani igen, de meg nem történtté tenni nem. Miért? Az áldozatok és a szenvedések miatt. Az érintettség okán.