Hitek, tévhitek, hitetések, hiedelmek

2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

Megroggyant a Fidesz, araszol felfelé az ellenzék - 24.hu

A Republikon Intézet ugyanis miközben elképesztő visszaesésről ír, a mostani „kutatásával” csupán beállt a sorba: a korábban irreálisan magas, közel 60 százalékos szint helyett most 48 százalékos várható listás eredmény jósolnak. Érdemes emlékezni, 2014-ben 44 százalékos listás eredménnyel szerzett a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti felhatalmazást. (…)A Republikon mostani adata – alighanem politikai célzattal – sántít (…), a Fidesznek „mért” állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottsága. A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

Politikai célú manipuláció a Republikon "kutatásaiban"? - figyelo.hu

 

Meglepődve olvastam a Republikon Intézet felmérését, miszerint a Fidesz megroggyant, az ellenzék pedig araszol felfelé. Aztán még inkább meglepődtem akkor, amikor Deák Dániel írását olvastam a Figyelőben, mely szerint az egész felmérés nem más, mint tudatos politikai manipuláció. Aztán rájöttem, hogy nincs min meglepődni, választási kampány van, a média pedig azt teszi, amit szinte mindig: manipulál. Hitek, tévhitek, hitetések, hiedelmek, politikailag korrekten fogalmazva „értelmezések” vetélkednek egymással, a választópolgár pedig többnyire érzelmi alapon próbál válaszolni az ilyenkor szokásos kérdésre: vajon kinek higgyen?

Szép, új világ (?)

Ne igyon előre a medve bőrére, tartja az ismert mondás, amiről a Newsweek és környéke olybá tűnik, ezúttal megfeledkezett. Az amerikai hírmagazin visszahívta ugyanis az újságosstandokról a Madam President főcímmel megjelent Hillary Clinton-különszám mind a 125 ezer példányát. Vagyis már csak 124 983-at, mert 17 darabot annak ellenére sikerült eladni belőle, hogy nem a demokrata jelölt, hanem Donald Trump nyert.

A Newsweek 125 ezer példányban nyomtatta ki, hogy Hillary lesz az elnök, most visszahívja a különkiadást - mandiner.hu

 

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, már ezért megérte. Pedig én este azzal a semmitmondó érzéssel feküdtem le, hogy nem lesz itt semmi meglepetés, azért hajnali ötkor a CNN döbbent arcaira ébredni maga volt a jóleső megelégedés. Pedig korántsem tudhatjuk, igazából mire is számítsunk az új amerikai elnöktől, aki meglehetősen különc üzletember, ijesztő kijelentésekkel. Mégis, a liberális média és hozzátartozói: értelmisége és politikai döntéshozóinak hisztije talán megfelelő előszele annak, amit sokan várnak, nem magától Donald Trumptól, inkább a Trump-jelenségtől. Hogy jól teszik-e? Egyáltalán: érdemes bármit is várni attól, ami történt?

A ciklus színe és fonákja

A Magyarországi Református Egyházban (MRE) a tisztújítás jegyében zajlik ez az év, mert 2014. december 31-én lejár valamennyi választott egyházmegyei, egyházkerületi, zsinati testületi és tisztségviselő hatéves megbízatása.

A ciklus vége – reformatus.hu

Régóta mocorog bennem, írni kellene arról, hogy ez a hatévenkénti választási ciklus mennyire illeszkedik a magyar református egyház életébe és hagyományába. Hogy a fogalmi tisztázásnál maradjak: a hagyomány teremtődik, ilyenképpen a negyedszázad egyházi gyakorlata akár hagyománynak is tekinthető. Csakhogy a jelölés - választás kivitelezése felvet egynéhány elvi, akár teológiai kérdést is.

Részvét/el

A Modern Magyarország Mozgalom alelnöke szerint már az is siker, hogy egy másfél éves párt elindult a választáson, és végigcsinálták a kampányt. Pusztai Erzsébet vasárnap este a MoMa budapesti eredményváró rendezvényén, az V. kerületi Corner rendezvényközpontban az MTI-nek elmondta, a részvételi arányok azt mutatják, hogy az előző önkormányzati választásokhoz képest kevesebben mentek el most szavazni.

Pusztai Erzsébet: Már az is siker, hogy elindultunk a választáson - origo.hu

Jeles alkalomhoz ért a Dunántúli Református Lelkészegyesület: 25 évért, negyedszázadért adhattunk hálát. S míg tegnap késő este egy torta körül gyülekeztünk, gyorsan belepillantottunk még az addig feldolgozott választási eredményekbe. Mindenki rákattintatott "parókiális uradalmaira", hogy lássa, ki lett/maradt a "földesúr". A térképen felbukkanó ablakok pedig sorra mutatták a rangsort %-ok szerint. Valljuk be: az a lényeg, hogy ki az első. Nem volt érdekes "az indultak még" kateória. Szemenszedett hazugság, önáltatás azt gondolni és mondani, hogy a részvétel a fontos.

Fel az ecsetekkel!

Zuglóban az Erzsébet királyné úti aluljárót harmadjára festették át, a MÁV pedig egy levélben kéri, hogy állítsák vissza azt az eredeti állapotba.

Sérelmezi a MÁV, hogy kifestették egy mocskos aluljáróját - hvg.hu

A híradás így folytatódik: "Zuglóban az Erzsébet királyné útját és a Hungária körutat összekötő gyalogos-biciklis aluljárót a Civil Zugló Egyesület festette ki júliusban az egykori LMP-s, jelenleg az egyesület színeiben induló polgármesterjelölt, Várnai László vezetésével. Várnai most a blogján közzétette a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott levelét,amelyben a MÁV figyelmezteti a jelöltet, hogy az aluljáró a MÁV Zrt. területe, az egyesület pedig nem rendelkezett engedéllyel az átfestésre."  A folytatás pontosít és árnyalja a képet. Sőt, felvet egy fontos kérdést: van egyáltalán olyan ügy, amely értelmezhető vagy értelmezést nyer a politika nélkül, jelesen a helyhatósági választás nélkül? Van arra lehetőség, hogy a politikai kontextusból kiragadva nyerjenek értelmet, főként tartalommal bírjanak az események?

Visszhang

A jobboldal kétségkívül azon van, hogy kisajátítsa, idealizálja és bunkósbotnak használja a múltat. Övék a ló, a rovásírás, a magyar foci, a keresztény Magyarország és az úri világ. De egy seggfejjel csak azt az egy lovat tudják megülni. Miközben egy letűnt és visszahozhatatlan korért csorgatják a nyálukat, és kommunistákat keresnek még mindig minden bokorban, feladják és szabadon hagyják a jelent és a jövőt.

Nincs még veszve Magyarország - hvg.hu

 

A legrosszabb lehetőség vált valóra. Kellemes elrothadást, Magyarország!

Kellemes pusztulást, Magyarország - galamuscsoport.hu

 

Én naiv, tényleg azt hittem, hogy a választások után legalább egy kicsit lenyugszanak a kedélyek. Komolyan elhittem, hogy akkor végre odaát is elgondolkodnak azon, hogy valamit nagyon is rosszul csináltak, és nem csak a finisben; hogy még odaátabb legalább kicsit elismerik az újraválasztott magyar kormány teljesítményét, de hiába. Ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Ezzel pedig nem leszünk sem beljebb, sem feljebb. 

Április hetedikén

Most vasárnap a szavazóurnákhoz járul Magyarországnak az a fele, amely ki szeretné fejezni akaratát abban a tárgykörben, hogy melyik politikai erő irányítsa az országot a következő négy évben. Bár a pártok programjai – már amelyik készített ilyet – elkészültek, sok helyen foghíjasak, ám mi most támpontot kívánunk adni a politikai erőknek, hová lehet érdemes nyúlni. Olvasóinkat kérdezzük, hogy milyen gazdasági intézkedéseket látnának szívesen a következő kabinettől.

hvg.hu - Ön mit vár a következő kormánytól?

 

Olvasom a HVG felmérését, majdhogynem közvélemény kutatását arról, ki, mit vár gazdasági téren a következő kormánytól. Nyilvánvalóan fontos, hogy milyen gazdasági döntéseket hoz egy kormány, elvégre pénzből élünk, ebből vesszük a hentesnél a tokaszalonnát, vagy fizetjük ki a gyereknek a menzát. Mégis, a gazdaságon kívül legalább százegy olyan témakör, terület létezik, melyekkel kapcsolatban lehet jogos elvárása egy kormány felé a választópolgárnak. Ilyen lehet a kultúra, a sport, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy, a külpolitika, hogy csak néhány területet említsek. Fontos, hogy mit és hogyan tesz a következő kormányzat, nekem azonban mégsem a politikusok, sokkal inkább saját magunk felé vannak elvárásaim. 

Ó, mondd, te kit választanál?

 

 

Ki ez az ember Bajnai mögött? - index.hu

 

Amikor láttam ezt a videót, irigy lettem erre a négy emberre. Kár, hogy nem engem választottak ki, hogy valaki meggyőzzön. Én is bizonytalan szavazó vagyok, és nagyon szeretném, ha végre nem szórólapokkal, youtube videókkal, újsághirdetésekkel, plakátokkal akarnának szuggerálni presszúrát gyakorolni rám motiválni, hogy menjek el április 6-án, és melléjük tegyem az x-et. Szeretném, ha elém állna minden poltikai párt vezére, de legalább egy a sok közül és időt szánva rám, meg akarna győzni arról, hogy ők látják a legreálisabban a jelent és vannak a leginkább megvalósítható elképzeléseik a jövőt illetően. Szeretném feltenni a kérdéseimet, elmondani a meglátásaimat. Szeretnék párbeszédet propaganda helyett. Persze ez csupán álom, de szerintem rajtam kívül még sok-sok ezren így éreznek, mert nem tudják, kire voksoljanak.

Keresztyénként, a választások előtt

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége – egyeztetve az egyházkerületek elnökségei alkotta Elnökségi Tanáccsal – a 2014. április 6-ra kiírt országgyűlési választásokon való részvételre buzdítja a református híveket. Mint minden választás alkalmával, úgy most is fontos, hogy az urnákhoz járulva, tevőlegesen is részt vegyünk Hazánk ügyeinek intézésében, és szavazatainkkal a ránk háruló módon befolyásoljuk az elkövetkező négy esztendő országos döntéseit.
Kérjük az egyházközségeket, azok vezetőit, hogy buzdítsák a választásokon való részvételre közösségük tagjait. Továbbá kérjük, hogy józanul és egyházunk jó rendjét megtartva éljük meg a kampányidőszakot!

reformatus.hu - választási közlemény

Még tizenhat nap van hátra a választásokig – hallottam ma egyik ismerősömtől, és valóban, a „nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, mondaná Virág elvtárs jó Kállai Ferencünknek, ha látná a postaládánkba ömlő választási újságok, bemutatkozó szórólapok halmazát, vagy ha hallaná, hogy sok körzetben tizennyolc-húsz induló közül is lehet választani, szigorúan a demokrácia jegyében. A közélet iránt érdeklődő, blogírásra szakosodott egyszeri református ilyenkor rögtön megnézi egyháza hivatalos oldalát, vagy éppen belelapoz az iktatókönyvbe, lássuk, érkezett-e, történt-e valamiféle állásfoglalás a választások közeledtével a Magyarországi Református Egyház részéről? Nos, nem csigázom a közönséget: a választások közeledtével a Magyarországi Református Egyház semmit, azaz semmit nem volt képes kiizzadni magából. 

"Ártatlan" áldozatok

Félrevezető egy iowai tanár szerint a Super Size Me című dokumentumfilm konklúziója: ő megismételte a híres-hírhedt kísérletet, és nemcsak, hogy lefogyott, de még a koleszterinszintje is helyrerázódott három hónap alatt.

Fogyott és csökkent a koleszterinje a gyorséttermi evésektől - index.hu

 

Annak idején én is láttam a Super Size Me című filmet, melyben egy úriember azt próbálta az önmagán elvégzett kísérlet alapján bizonyítani, hogy mennyire egészségtelen a gyorséttermi étkezés. Fúj McDonald’s! Be kell őket perelni, mert ők a felelősek a sok elhízott emberért.  Mit ne mondjak, elég meggyőzőnek tűnt az egész, még ráerősített a filmre az a sok cikk is, mely ecseteli a gyorséttermi ételek egészségtelenségét.