Mint a szép míves palackra...

John Jewell újságíró pár évvel ezelőtt az évszázad marketingtrükkjének nevezte azt, ami miatt a több tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág felfutott.
Ifj Chikány Attila: Palackozott víz, hamis ábrándok és a nagy marketing trükk: ifj. Chikány Attila blogja, 2018. november 9.

 

Egy iparág, ami évente 50 millió hordó olajat használ fel világszerte, több tízmillió tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe úgy, hogy a termék töredék áron valójában a legtöbb háztartásban amúgy is elérhető. Otthon kb. 50 fillér belőle egy liter, a boltban 50 Ft a legolcsóbb. Vagyis egy olyan termék, aminek elvileg nem is lenne létjogosultsága. Az áru csomagolása PET-palack, fogyasztása közben pedig a legfrissebb kutatások szerint mikroműanyagokat juttatunk a szervezetünkbe. Tavaly 125 liter jutott belőle minden magyar állampolgárra, ami uniós szinten az előkelő negyedik helyre röpített minket. A fogyasztása pedig évről-évre rohamosan növekszik. Ha Szerb Antal marslakója látná, amint a kezünkben lóbáljuk, vagy jól megpakoljuk vele a bevásárló kocsinkat, óriásira kerekítené az összes látószervét, és udvariasan megkérdezné: khm, noooooormális?

Pedig pár éve még jó hírnek tartottam, hogy egyre több palackozott ásványvíz fogy országszerte.

"Sárkány ellen sárkányfű"; szomjúság ellen víz!

New York harca a nagy kiszerelésű cukrozott italok árusítása ellen, világossá tette mindenki számára: az üdítőitalok ideje lassan lejár. És hogy mi vette át a vezető helyet? Talán nem meglepő módon egy régi ismerős: a H2O, ismertebb nevén víz.  Amerika új kedvence: a víz  kitekinto

Amerikában az üdítőitalokból származó bevétel ötször akkora, mint a vízé: 75 milliárd dollár értékben fogyaszt a lakosság, a mennyiség tekintetében azonban csak kétszer fogy több belőle, mint a palackozott vízből.... Az Egyesült Államokban több mint két évtizedig az üdítőitalok uralták az eladási listákat; az számok 1998-ban érték el a csúcsot: nagyjából 200 litert fogyasztottak el fejenként egy év alatt, míg vízből 50 literrel kevesebbet....    "Az emberek több ezer évig vízzel oltották a szomjukat." - mondta. "Itt az ideje visszatérni ehhez a régi szokáshoz."...