Nyest, bagoly és egyéb furcsaságok

Bevallom, sok mindennel számoltunk, amikor családi házba költöztünk. Tudtuk, hogy a kert mindig ad munkát: a fűnyírás, lombsöprés, gazolás a hétvégéink visszatérő programja lett, de ezt egy cseppet sem bánjuk. Lelkesen metszünk, locsolunk, madarat etetünk, gereblyézünk, és büszkék vagyunk legújabb szerzeményünkre, a komposztládára. Ha nagyon spirituális akarnék lenni – és ez most annyira trendi –, akkor azt mondanám, érezzük a Földanya gyógyító varázserejét, a talajban szunnyadó erőket, testünket-lelkünket átjárja a friss, balzsamos levegő, megtisztít, energetizál, újjászületünk, gyakorlatilag zöld az auránk. Szóval közel kerültünk a természethez. És egy szélviharos, esővel és kettős frontokkal tarkított késő őszi estén a természet is közeledett felénk. Vad bulit csapott a padláson, rohangált körbe-körbe, elszántan száguldozott a tetőgerendák között.

Ketrecharc a kertvárosban: lakótársam egy nyest! - kepmas.hu

Roppant mód tanulságos és mulatságos Csorba Edit írása a kertvárosba költözés árnyoldalairól, nos, mi is átéltünk és átélünk hasonlókat, pedig mi nem kertvárosba, hanem faluba költöztünk: sok-sok évvel ezelőtt egy távoli galaxisból tettük át székhelyünket Somogy cseppet sem megközelíthetetlen községébe. Értsd: a teológia kollégiuma és az otthon biztonságos falai közül egyszer csak a falusi élet és lelkipásztori lét kellős közepébe csöppentünk.

Vidéki kaland

Laci tősgyökeres budapesti, azért jelentkezett a kalandra, mert sokszor elsuhan szántóföldek és traktorok mellett, így megjött a kedve ahhoz, hogy egyszer majd maga is gazdálkodjon. Laci már az öltözetével is jelezte, hogy komolyan gondolja a dolgot: a kónyi telepre terepszínű nadrágban és pólóban érkezett, amelyen az volt a felirat: "let's connect".

A paraszti lét bája – origo.hu

 

Nem csupán érdekes, hanem sajátos kezdeményezésnek tűnik, hogy tősgyökeres – vagy magukat annak tudó - városiaknak lehetőséget adnak megismerkedni a falusi lét mibenlétével. A vidék Magyarországával. Merthogy Magyarországon van a vidék, az alvárosok és a főváros. És ez mind külön kasztot képvisel.

Az Auditól az egy százalékig

„Fontos pillanathoz érkeztünk az Audival kötendő stratégiai megállapodással” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, ahol stratégiai megállapodást írt alá a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft.

A miniszterelnök hangsúlyozta: stratégiai megállapodásokat nagy nemzetközi vállalatokkal szokott kötni a kormány, ezek hátterében az az elgondolás áll, hogy a modern világban nem elegendő, ha csak más államokkal kötünk megállapodásokat. Orbán szerint együttműködési verseny van, és fontos, hogy mely kormányok képesek hosszú távú megállapodásokat kötni. Az Audinak kiemelt szerepe van a világgazdaságban, Magyarországnak érdeke ez az együttműködés – húzta alá a kormányfő. A megállapodások világosan jelzik, hogy lesznek még komoly fejlesztések, és nagy hangsúlyt fektetnek az oktatáspolitika fejlesztésére is, hogy jól képzett szakembereink legyenek – rögzítette.

stratégiai megállapodás az audival -mno.hu

 

Messzemenően egyet kell értenünk a miniszterelnökkel: egy Audi tényleg nem akármilyen autó, az Audi Hungária pedig nem akármilyen vállalat. A Győrben 1993 óta jelenlévő cég az elmúlt húsz évben a világ legnagyobb motorgyárává nőtte ki magát: ma már szinte az Audi teljes motorválasztéka a kisalföldi városból származik. A motorgyártás mellett természetesen komplett autók összeszerelése is történik, a legismertebb talán a TT modell, de 2007-től az itteni gyártósorról gördül le az A3 Cabriolet, 2011-ről pedig az RS3 Sportback is. Ha minden igaz, nemsokára teljesen magyar gyártású autó is készül majd. Az Audi mára Magyarország egyik meghatározó vállalata lett: ha hinni lehet az internetes forrásoknak, akkor a magyar export 9%-át ez a cég adja, ezzel pedig az ország második legnagyobb exportőre. Az eddig mintegy 4 milliárd eurót befektető vállalat a bedolgozó vállalkozásokkal együtt több, mint tízezer embernek ad munkát. Úgy gondolom, teljesen érthető, természetes volt, hogy a magyar miniszterelnök stratégiai együttműködési megállapodást köt egy ilyen fontos vállalattal.