Pihenj! Vonulj ki!

Nem vesz ki nyári szabadságot, az augusztusi hőséget is a Vatikánban vészeli át Ferenc pápa. Ez nem olyan meglepő, hiszen az egyházfő megválasztása óta nem ment vakációzni. (…)

Én is vakációzom, csak megszokott környezetemben: a Vatikánban maradok, igaz nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (...) nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni – nyilatkozta korábban Ferenc pápa.

Nem pihen Ferenc pápa - kereszteny.mandiner.hu

 

Olvasom, hogy idén sem pihen Ferenc pápa, mint ahogyan megválasztása óta soha – megtehetné már végre, gondoltam cinikusan és gonoszkodva, holott tényleg nem történne semmi, ha néhány napra elvonulna egy kicsit a világ zajától. Szükségünk van erre, nemcsak nyáron, de nyáron mindenféleképpen. Tényleg, így a nyár végéhez közeledve, te voltál már nyaralni? Egyáltalán: mire jó a nyaralás?

Fratres

Ferenc pápa beszédében bocsánatot kért a katolikus egyház nevében a valdensekkel szemben évszázadokon keresztül elkövetett üldözésekért. A 12. században Dél-Franciaországban alakult keresztény vallási mozgalmat eretneknek tekintették.
Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a hit nevében elkövetett erőszak "nem volt sem keresztényhez, sem emberhez méltó magatartás".

Ferenc pápa bocsánatot kért a valdensektől – transindex.ro

A keresztyénség kezdetektől nem volt egységes mozgalom. Egy volt hitében, küldetésében, de sokszínű volt alkalmazkodásában, nyelvében és kialakuló hagyományában. Észak-Afrika és a sivatagi atyák, a folyamközi kultúrák népei Ázsia déli kapujától Örményországig más utat jártak be, mint a mediterrán térség az ókori görög filozófia hagyományának továbbörökítésétől a római hódító mentalitásig. Mind keresztyének voltak, amelynek egységesítésében a megerősödő központi birodalmak érdekei fontosabb szerepet játszottak, mint a teológiában kiérlelődő hittisztázások.