Egyszer sem használatos

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat az Európai Parlament (EP). Ezek értelmében 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

A műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak használatát betiltják - hirado.hu

 

Ha van valami, ami felesleges és hasznavehetetlen, akkor az nem más, mint az egyszer (sem) használatos műanyag zacskó. Igen, pontosan arra gondolok, amibe a multinál teszed a pékárut vagy a zöldséget, gyümölcsöt. Amit a gyógyszertárban rád akarnak tukmálni, bár te csak egy harminc darabos vitamint veszel. Olyan vékony, hogy a kijáratig sem bírja ki, pillanatok alatt kiszakad, tönkremegy, mi pedig pillanatok alatt ki is dobjuk. Annyit ér, mint a műanyag kés, villa, szívószál, melyek betiltásáról az EU nagyon helyesen éppen most rendelkezett.

Műveljük parkjainkat is

Az idei költségvetésben is a tavalyi első összeggel számolnak, vagyis 284 millióval, de előre látható, hogy ez a pénz nem lesz elég. Közben a város parkjainak és zöldterületeinek jó része elhanyagolt, szemetes. Valószínűleg a városi képviselők sem kritizálnák a magasabb összeget, ha Szombathelynek ismét esélye lenne arra, hogy Magyarország legtisztább, legrendezettebb, legszínesebb városa legyen.

Ezért sok a gaz: drágábban és rosszabbul gondozzák a zöldterületeket Szombathelyen-Nyugat.hu

A héten Pesten jártam, és gyalogosan mentem végig olyan utcákon, ahol többnyire busszal szoktam utazni, vagy éppen a földalattiban suhantam át a mocskos utcák alatt. Pest nagyon mocskos volt, az elegáns főutcákon a boltok üvegein zsíros por állt vastagon. Drága üzletek előtt igénytelen bejáratok, egy-egy szocreál oszlopsor mellett a sötét árkádokban bűz, az elhanyagoltság szaga mindenütt. Amikor hazatérve leszálltam a vonatról, ismét úgy döntöttem, hogy elgémberedetett lábam kíván egy sétát, és így gyalogosan mentem. Immáron azzal a jóleső érzéssel, hogy városunk mennyivel élhetőbb hely, mint Budapest.