Igen vagy nem

A globális felmelegedésnek egyre tragikusabb következményei vannak. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a Rhône-gleccsert már speciális anyagból készült takaróval próbálják megvédeni az olvadástól.

Minden évben egy speciális takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség miatt ugyanis sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy az lenni szokott, idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon.

 TAKARÓVAL VÉDIK AZ OLVADÓ SVÁJCI GLECCSERT- Élő bolygónk.hu

 

Kölcsönös apróságok anonim módon

Új civil kezdeményezés indult a városban: a "szabad fogas" akció lényege, hogy az utcán kihelyezett fogasokról bárki, akinek nincs meleg kabátja, ingyen elvihet egyet.

Ugyanakkor akinek pedig van fölös kabátja és felajánlaná a rászorulóknak, elhelyezheti a fogason, ezzel is segítve a hajléktalanokon, utcán élőkön a hideg téli napokon.

 

Szabad fogas a Vígszínháznál - vegyél, vigyél kabátot te is!

Sokszor érezzük, hogy a személyességnek nincs párja. Nem pótolja semmi, a személyes találkozást, a személyes segítségadást, a személyes odafigyelést, odafordulást. Elidegenedett világunkban azonban ez sem olyan egyszerű. Gondot jelent, hogyan forduljak a másikhoz, mit fog gondolni rólam, nem tekinti-e kíváncsiskodásnak, vagy netán a dolgaiba való beleavatkozásnak a közeledésemet.  Vagy ő vagy a családja? És mit gondol ő? A segítőkészségért cserébe vajon mit várnak tőlem? Nem kell-e inkább elrejteni  a rászorultságomat, szegénységet? „Nekem a kérés nagy szégyen”- gondolhatják sokan.

Hűséghiány

Itt-ott elsikkadni látszik a szolgálatra való elhívás jó rendje, a presbitériumok privilégiumnak tekintik a lelkész meghívásának és megválasztásának ügyét, afféle tehetségkutató versenynek, olyannyira, hogy olykor saját gyülekezeteik érdekeit sem veszik figyelembe, máskor pedig a határidők szorongatásában, a nagy kapkodásban még a legelemibb erkölcsi szempontoktól is hajlamosak eltekinteni. Ám az, hogy olykor akár egy évnél tovább is betöltetlen egy-egy gyülekezetben a lelkészi állás, miközben több tucatnyian vannak rendelkezési állományban, valami különös helyzetet mutat. Hűséghiányra mutat. Egy másik jelentés széthullásról beszél, és a közösség szolgálattevőinek megújulását sürgeti, legyenek azok lelkészek, presbiterek, hitoktatók, diakónusok.

Hűséghiány - reformatus.hu

Ízlelgetem a szót, ahogy végigolvastam a Dunamelléki Egyházkerület Közgyűléséről leírt tájékoztató sorokat. Fájdalmas szóösszetétel ez. Nem szoktuk így használni a hétköznapokban. Ott sokkal inkább hűtlenséget emlegetünk, bár szép lassan ez is kikopik a szótárból, mert túl ítélkező a PC szerint.

Elválasztó mítoszok

Christians have been debating over various points of doctrine and practice since this began 2,000 years ago. Some of that debate is helpful: it forces us examine, check, re-check, and articulate our beliefs to one another.
However, a quick glance at the comments section of most popular Christian blogs shows that we don’t handle all of our disagreements well.
Why do things escalate so quickly? I think one reason is that we’ve bought into a few myths about how other Christians think — and these assumptions shut down meaningful conversation before it even starts.

(A keresztyének a 2000 évvel előtti kezdet óta folytatnak tanbeli és gyakorlattal kapcsolatos vitákat. Néhány vita segítségünkre van: rászorít arra, hogy újra és újra vizsgáljuk felül és artikuláljuk hitünket egymás felé.  Azonban elég egy pillantást vetni a legnépszerűbb keresztyén blogok kommentárjaira, az mutatja, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni a nézeteltéréseinket. Miért eszkalálódnak a dolgok olyan gyorsan? Úgy gondolom, hogy az egyik ok az, hogy bevásároltunk pár mítoszt azzal kapcsolatban, hogy más keresztyének hogy gondolkoznak - és ezek az előfeltételezések elzárják a párbeszéd útját, még mielőtt megkezdődhetne.)

10 Myths Christians Believe About Other Christians - faithstreet. com

Politikai szakértők és szagértők

A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.

Nekrológ - torokgaborelemez.blog.hu

Be kell vallani, ha szakértőkről, elemzőkről hallok mostanában, gyakran feláll a szőr a hátamon, főleg, ha politikáról van szó. Persze erről nem csak ők tehetnek, hanem az egész magyar közélet, mely egyre kevésbé tud lázba hozni. Az esetek többségében üres szócséplésnek, szószaporításnak érzem, hogy emberek minden felelősség nélkül „szakértőként” osztják az észt. Mivel nincsen minimális egyetértés sem a hazai politikai életben, mindenki büntetlenül azt mond, amit akar, ha sikerül mikrofon elé, stúdióba keverednie. Nem csoda, ha alig kíváncsi már rájuk valaki.

Koala statisztika

Történelmi pillanathoz érkezett Magyarország, legalábbis a Fővárosi Állat-és Növénykert szempontjából. Péntektől láthatja a közönség Nur-Nuru Bint és Vobarát, az évek óta várt koalákat, ezzel európai nagyhatalommá váltunk koalaügyileg. Tudta, hogy a kedves állatoknak Angliából, repülővel hozzák az eukaliptuszt?

Koala-nagyhatalom lett Magyarország - origo.hu

Szó se róla, nagyon közönségcsalogató állatkákat szerzett be a budapesti állatkert. Keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy természetes élőhelyükön, Ausztráliában találkozhassanak koalákkal, az európai állatkertekben is ritkaságnak számítanak. Lassan már négy éve, de a mai napig nem tudom elfelejteni a pillanatot, amikor a kezembe adtak egy ilyen macit az Australia Zoo-ban, és a kötelező fényképezésen is túlesve testközelből láthattam és simogathattam meg. 

Az illúzió leleplezése

Baleset történt a Győri Nemzeti Színházban. A Jézus Krisztus szupersztár egyik leglátványosabb jelenetében – mikor Júdás felakasztja magát egy toronyban – Sándor Péter elvétette a mozdulatot és fulladozni kezdett.

Kis híján tragédia történt a Győri Nemzeti Színházban - Júdás megformálója majdnem felakasztotta magát - life.hu

A színház- és filmművészetben hihetetlenül valóságossá tudják tenni az illúziót. Amikor megjelenítenek valamit a színpadon vagy filmvásznon, akkor ott egy valóságos világ illúziója elevenedik meg a nézők szeme láttára. Ha jó az előadás, az elsodorja magával a nézőt, bele a darab által megteremtett világába. Abban a néhány órában színész és néző belemerül az illúzióba, és ott valóságosnak tetsző érzelmeket él át, valóságosnak tetsző hatások érik. Ebben a játékban a színészé persze a legnagyobb feladat, hogy úgy bányássza ki magából a figurát, annak jellemét, érzelmeit, hogy ott és akkor az ripacskodás nélkül életre keljen, és fejtse ki hatását.

A szürke sokadik kísértése

Úgy tűnik, a rajongók nagy része a nyitóhétvégén letudta A szürke ötven árnyalatá-t, mert az E. L. James őrülten sikeres regényéből készült erotikus film bevétele 73 százalékkal esett vissza a második hétvégéjén. Azért így sem kell sajnálni az alkotókat, a film újabb 23,2 millió dollárt gyűjtött be, ami elég volt ahhoz, hogy megmaradjon a nézettségi toplista élén.

Már nem olyan izgi a kötözős szex - origo.hu

Kövezzen meg a tisztelt olvasó, de elsodort a közízléstelenség hulláma, és megnéztem A szürke 50 árnyalatát. No nem, moziig azért nem mentem volna el miatta, de mivel a csapból is ez folyt, a facebookon is szembejött velem, hát rákattintottam. Tettem ezt azért is, mert épp egy tinédzser gyermekeket nevelő anyuka mesélte a minap, hogy nagyobbik gyermeke osztálya és baráti köre teljesen be van zsongva, hogy ezt a filmet mindenképpen meg kell nézni a moziban. Az anyuka mondta el azt is, hogy nem tud mit tenni, úgyis meg fogják nézni a filmet a gyerekek, ahogy a könyvet is megtalálta a lányánál. De hogy beszélni tudjon a gyerekével róla, így kénytelen ő is elolvasni/megnézni, különben minden dörgedelme rekord sebességgel elviharzik az ifjak füle mellett.

Hamvazó kedd vagy valami ilyesmi

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.

Húshagyó kedd - hu.wikipédia.org.

Milyen a jó film?

 

A mindenség elmélete kedves is, vicces is, romantikus is, csak éppen túlzásba viszi a tisztelgést Stephen Hawking előtt: a nagy elfogódottságban olyan mézesmázos idillé silányítja a zseni történetét, hogy azt a mégoly erős főszereplők is alig tudják a sziruptenger felszínén tartani.

Kozmológus a cukorgalaxisban – A mindenség elmélete kritika -mozi.hir24.hu

Milyen is a jó film? Ez affajta költői kérdés, mert a jó film igencsak szubjektív kategória. (Ízlések és pofonok… ) Elég beleolvasni a filmkritikákba, és még a hivatásos kritikusok se értenek egyet feltétlenül egy-egy film kapcsán. Aztán a szakmai siker nem jelent szükségszerűen közönségsikert. Szóval, milyen a jó film? Hadd nehezítsem még a kérdést egy speciális kategóriával: Milyen a jó film keresztyén szempontból? Vagy hadd tegyem fel a kérdést úgy: Vannak-e kimondottan keresztyén filmek? A keresztyénfilmek szükségszerűen jó filmek?

Oldalak