Kinek a hibája?

Keményen fogalmazott a népszerű pszichológus egy televíziós interjúban. Vekerdy szerint még jó indulattal is csak azt mondhatjuk, ennyi tananyagot dilettantizmus ráerőltetni a diákokra. Szerinte a tanárokat gúzsba kötötték, mert rengeteg baromságot terheltek rájuk, és így várják el tőlük, hogy teljesítsenek.
Vekerdy véleménye szerint a tanárok a rájuk kivetett plusz adminisztratív terhek miatt kevesebbet tudnak foglalkozni a gyerekekkel, holott ez kellene legyen a legfontosabb feladatuk.

Dr. Vekerdy Tamás szerint kegyetlenség ennyi tananyagot a gyerekeinkbe erőszakolni - ketkes.com

Egyre gyakrabban és egyre többen foglalkoznak az oktatás témájával. Szakember vagy laikus, teljesen mindegy, mindenkinek van véleménye. Csak ez a vélemény áradat nem a fejlődést vagy a változást szolgálja, hanem többnyire bűnbakokat keres. 

Kórházas hobbi

Rendhagyó jelmezes kórházlátogatásokkal segít a beteg gyerekeken egy magyar csapat, a CosHelp. A csapat tagjai teljesen önkéntes alapon vesznek részt a látogatásokon.

A CosHelp nekünk egy szép hobbi, mindenkinek megvan a munkája a civil életében, így a látogatásainkat ehhez mérten tudjuk alakítani. Van, hogy szabadságot kell kivenni, hogy ott tudjunk lenni valahol, szerencsés esetben úgy alakulnak a beosztások – vagy úgy alakítjuk, hogy akkor ráérjünk. Nem mindig könnyű beépíteni az életünkbe, főleg mert sokan is vagyunk, de mindenki nagyon igyekszik, hisz szívből, önként csináljuk."
 

Jelmezes kórházlátogatásokkal segít a beteg gyerekeken egy magyar csapat - szeretlekmagyarorszag.hu

Az alapvető ismerkedési kérdések között mai napig megtalálható lényeges információra irányuló kérdő mondat: Mi a hobbid? Ezzel a szép „magyaros” kifejezéssel, mely mára teljesen beépült a szóhasználatba. Pedig vannak szép, magyar megfelelői is, pl.: szenvedély, időtöltés, passzió, kedvtelés, szabadidős tevékenység. Talán kicsit furcsa lenne, ha a kérdést úgy tennénk fel, hogy: Mi a passziód? Valószínűleg a kérdezett nézne értetlenül és az ismerkedés ezen fázisa le is zárulna.

Megoldás lelkészhiányra

Népszerűek a lelkipásztor-képzések a hazai református egyetemeken, egyházunk négy püspöke és felsőoktatási intézményeink rektorai ugyanakkor sok teendőt látnak maguk előtt. Jelentős reform nem várható a lelkészképzésben, finomhangolásra azonban készülhetünk, illetve a lelkésztovábbképzésben is változások várhatók – hangzott el a református egyházvezetők és rektorok találkozóján május 8-án, Budapesten.

A rendezés és a finomhangolás azért is nélkülözhetetlen, mert valamennyi jelenlévő felsővezető egyetértett abban, hogy lelkészhiány nem lesz, hanem több területen már van, hiszen egyes intézmények és települések lelkészhiánnyal küzdenek. Ennek oka, hogy az elmúlt években valamivel kevesebben jelentkeztek lelkipásztornak, illetve néhányan a teológia elvégzése után világi pályát választanak. Mindez nem is csoda, hiszen mint azt Bogárdi Szabó István püspök a lelkészek felkészültségével összefüggésben elmondta: „Egy lelkésznek intellektuális felkészültséggel, vezetői, pásztori képességekkel, és megfelelő hivatásértelmezéssel is rendelkeznie kell. Ráadásul mindemellett még legalább harminc, nem túl egyszerű tulajdonsággal és készséggel, akár már 25-26 évesen.”

Lelkipásztoraink jövőjéért - reformatus.hu

Kommentháború

A posztot, melyről a következő sorokban írok szándékosan nem osztom meg. Elkerülve ezzel a további véleménynyilvánítások lehetőségét. Írásom témája (szinte) minden netes oldalon visszaköszön. Nem kioktatni vagy a "tutit megmondani" szeretném, hanem felhívni a figyelmet egy fontos tényre, amely szerint a leírt szónak ereje és hatalma van. Ennek tudatában osszuk meg gondolatainkat az éterben (mondom ezt először magamnak és tanácsolom minden kedves olvasónak).

A napokban a facebook-ot bogarászva akadtam rá egy olyan posztra, amely egy helyi (Somogy megye) „állatos” történetet dolgoz fel. A leíró szerint az utcában mindenki által kedvelt (félig vadon élő) cicát, a gazdájával arra sétáló kutya megölt. Természetesen, fotóval is dokumentálta az esetet (a képen a cica teteme látszik). A posztoló leírta, hogy hogyan történt az eset (egy picit talán elfogultan is, mivel a leírásból kiderült ismerte és nagyon kedvelt ezt a macskát) majd felhívta a figyelmet, hogy egy szájkosárral elkerülhető lett volna ez a tragédia. Kicsit előrevetítve és más problémát megelőzve arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ez macskával megtörtént, akkor egy kisgyereket is megtámadhat a kutya.

Édes anyanyelv

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló frakció 106 tagja is.

A jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Az ukrán parlament elfogadta a sokat vitatott nyelvtörvényt - mandiner.hu

Mitől ünnep az ünnep?

Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja. Sok helyütt az éve legjelentősebb egyházi ünnepének tartották. Templomba gyászruhába vagy gyászt kifejező ruhadarabot öltve mentek.

Nagypénteki népszokások - ma7.sk

A naptár szerint – pár éve – piros betűs ünnep a mai. Munkaszüneti nap, amikor a dolgozó emberek többsége nem megy a munkahelyére. Ergo: lenne ideje, lehetősége elmenni templomba. A hetekben tartott lelkésztestületi ülésen, megyénk esperese fel is hívta a figyelmet, hogy a nagypénteki istentiszteletek rendjét nyugodtan igazíthatjuk a vasárnapi rendhez. Elvégre szabadnap! Nem kell bezsúfolni az esti órákba, hogy a munkából haza érkezők is részt tudjanak venni (gondolja naivan a lelkész és igyekszik a legalkalmasabb időpontokban megtartani az istentiszteleteket), hanem tarthatjuk már délelőtt is az alkalmakat. Milyen szép gondolat! Csakhogy, hiába a délelőtti időpont vagy a munkaszüneti nap, sajnos nem lesznek többen az istentiszteleten. 

Tartalék vagy felesleg

Megszüntetné a kávé kötelező vésztartalékképzését a gazdasági ellátásért felelős svájci szövetségi hivatal (BWL), mondván, hogy a kávé nem létfontosságú a túléléshez.

Felszámolnák a kávéból felhalmozott vésztartalékot - origo.hu

A gazdasági törvény előírja, hogy a cégeknek kötelező a vésztartalék képzés. Svájcban a két világháború között kezdték el az alapvető tartós élelmiszereket (cukor, rizs, étolaj stb.) és termékeket (állati takarmány) felhalmozni. Valami oknál fogva, akkor úgy gondolták, hogy a kávé is olyan termék, amit szükséges felhalmozni és tartalékot képezni belőle. A törvény több céget is arra kötelezett, hogy 15.330 tonna nyers kávébabot tartalékoljon. Ez a mennyiség elég tetemes. Viszont, ha a svájciak kávézási szokásait vesszük alapul, akkor teljesen érthető. Svájc lakói (8,5 millió fő) évente, fejenként 9 kilogramm kávét fogyasztanak el. S ezzel a mennyiséggel még nem listavezetők, mert a hollandok, svédek és a finnek a csúcstartók. Mi, magyarok pedig jóval lemaradva még a svájciak után jövünk a sorban. Pedig, azt gondolná az ember, hogy a magyarok sokat kávéznak. Hallgatva néhány ismerősömet valóban nagyon elcsodálkozom, hogy nem vagyunk az élen. 

„A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?”

Bodor György egyik kedvenc szentje Don Bosco, aki bűvészkedett a gyerekeknek, akár egy fakanállal is képes volt őket elbűvölni. Így pillanatok alatt kedvet ébresztett bennük ahhoz, hogy eljöjjenek, közösségben legyenek, együtt játszanak.
A társasjáték kiemelkedően pozitív hatással van az emberekre: közösséget is teremt azon kívül, hogy sok minden megtanulunk magunkról is.
Megtanulunk akár veszteni is, hiszen tudnom kell kezelni, ha nem én nyerek – magyarázza. – Ha egy gyereket sikerül kicsalni a szobájából, a számítógép mellől, azt a pedagógusok már sikerként könyvelik el. Ehhez segítséget jelenthetnek az én játékaim is.

Szórakozva teremt közösséget: bemutatjuk a játéktervező plébánost - szemlelek.net

"Szenved-e valaki közületek?"

Hogy kell-e keresni a szenvedés okát, az a hívő újságírót is foglalkoztatta. Könyvet is azért írt, mert alaposan utána szeretett volna járni a kérdésnek. Kutatásai közben olyan embereket kérdezhetett meg, akik fontos eligazodási pontokra hívták fel a figyelmét, a Biblia és más források pedig segítettek megfogalmazni a szenvedéssel kapcsolatos alapvetéseket. „Talán automatikusan azt gondoljuk, Isten sújt valamivel, amit megérdemelt büntetésnek szán. De az egyik és talán legfontosabb dolog, amit tanultam, hogy Isten mindig a szenvedő pártján áll. Ha nehéz kérdéssel szembesülök, a nagyítóm fókuszába mindig Jézust helyezem. A tanítványok és a farizeusok időről időre próbálták kideríteni, mit tett a szenvedő ember vagy a családja, de Jézus nem foglalkozott ezzel. Attól függetlenül, ki ment oda hozzá, Ő mindig együttérzéssel és gyógyítással válaszolt. Neki mindig volt ideje vak koldusokra.”

Hol van Isten, amikor fáj? - parókia.hu

Philip Yancey keresztyén író, újságíró, akinek a múlt évben jelent meg magyarul is a Hol van Isten, amikor fáj?” című könyve. Művében azt a kérdést járja körül, amely minden emberben felmerül legalább egyszer az élete során: Miért engedi Isten a szenvedést? A témával kapcsolatban, az elmúlt évben előadást is tartott a Deák téri evangélikus templomban, ahol sok érdeklődő gyűlt össze. 

Szabadulószoba vagy önismereti játék?

A szabadulós játékok a fiatalabb generációt szólítják meg. Ezekben a játékos különböző logikai feladványok megoldásával keresi a kiutat. A honlapra készített amatőr játékunk célja a levelezőszolgálat bemutatása, a honlapon közzétett információk illusztrálása. Sajátélményű, gamifikált lelki tapasztalatszerzés egy konkrét (kitalált) példán keresztül.
Azért készítettük el ezt a lelki szabadulószobát több Mécses levelező segítségével, hogy ízelítőt adjunk abból, milyen kérdésekkel találkoztunk a levelezéseink megkezdésekor. Minden levelezőkapcsolat más és más. A nehézségek és az ajándékok is különbözőek. Nem is lehet rá teljesen felkészülni. Mi mégis megpróbálunk most ebben a formában is megosztani valamit a mi saját érzéseinkből és kérdéseinkből, amik bennünk felmerültek.

Szeretettel hívunk mindenkit a játékunkra, és köszönettel vesszük a visszajelzéseket.


Online szabadulószoba a honlapon: a levelezőszolgálat játékos bemutatása - mecses.vaciegyhazmegye.hu

Oldalak