Egy szülői margójára

…Lassan hömpölyögnek az események, egyre több aggodalmaskodó szülői közbevetés hangzik el.
Például, hogy a takarítónő, bizonyos Vera néni miért ütött Bazsika kezére, amikor az belerakta a felmosóvízbe a szalámis szendvicset (szívesen közbeszólnék, talán a neve miatt: „ver a néni”, de félek, nem volnának vevők a humoromra), hogy Lajoska nem szereti a paradicsomos káposztát, hogy lehet-e felmentést kérni kötélmászásból. Egy apuka kikéri magának, hogy matematikából nem hatszor kettőt tanulnak, hanem „a hat kétszer”-t. „De hát még nem is tartanak a szorzásnál” – bátorkodom megjegyezni. „De majd fognak!”, vágja rá a megsemmisítő érvet….

Két szülő, három szülői – kepmas.hu

Mostanában szívesebben olvasok vicces anekdotákat vagy mélyen szántó gondolatokat az élet nagy dolgairól, mint például a szeretetről, az egymás megbecsüléséről vagy éppen az elmúlásról. Ezek az írások engem feltöltenek és helyre tesznek, amikor besokallok a társadalom és az emberiség adta nehézségektől.

Gyarló ember lévén – gondoltam -, ha nekem ez jó, akkor a kedves Olvasó is örülni fog, ha megörvendeztetem egy teljesen hétköznapi (a gyermekes szülők életében) történettel.
Egy nagyon komoly dologról ír Szám Kati: a szülői értekezletről.

Az élet szép!

Péntek reggel van. Nemigen akaródzik kikászálódni az ágyból. Tudom, hogy fel kéne kelnem, tudom, hogy fontos… Vagyis sejtem, de még nem tudom, mennyire.
Egy részem tudja, hogy nagyon megbánnám, ha nem mennék el. A másik részem csak azt tudja, hogy nem aludt eleget, hogy a temető nagyon messze van, és úgy gondolja, hogy igazából annyira mégsem fontos.
Mégis nagyon a szívemhez nőtt. Ki tudja, miért…
Odafele menet persze eltévedek. Mindig ezt csinálom…
Hirtelen szembetalálom magam egy lelkésszel. Meglepve néz rám, ezt illemtudóan viszonzom, majd közlöm, hogy egy temetésre jöttem, csak sajnos késve. …
A terem üres.
Senki más nem jött el.
Az urna előtti vázák virág nélkül, üresen állnak az elhunyt tiszteletére.
Nem értem… Hiszen voltak barátai!...

Hát ilyen egy hajléktalan temetése – kotoszo.blog.hu

Kunszabó Eszter rövid írása egy hajléktalan temetését tárja elénk. A történet olyan fájdalmasan élő, hogy óhatatlanul is előhozza belőlem az elmúlt évek temetéseinek emlékeit. Bár többnyire férjem oldalán, mint kántor szolgáltam, de a tapasztalatok, a látottak bennem maradtak.

Légy te is gyülekezeti tag!

A Scargillban működő közösség 1959-ben jött létre azzal a céllal, hogy az egyház megújuljon. Komoly szükségességét látták a lelki ébredésnek az országban és az egyházban, olyan oázist akartak létrehozni, ahol az egyházban szolgálók feltöltődhetnek. Ez a cél egyébként az összes hasonló életközösség legfőbb céljává vált.

Az SDG vallja: a keresztyének számára szükséges egy olyan hely, ahol biztonságban kimondhatunk nehéz és veszélyes dolgokat, ahol azok lehetünk, akik valójában vagyunk, Krisztusban elfogadhatjuk egymást. A szervezet azzal a reménységgel tekint a jövőbe, hogy a scargilli modell Magyarországon is megvalósulhat.

Biztonságos helyen, keresztyének között – parokia.hu

Én úgy gondolom...

2004-ben a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett egy felmérést a magyar lakosság hitéletével kapcsolatban. Ennek eredményeként kiderült, hogy a megkérdezetteknek több mint fele “a maga módján vallásos” — azaz nem a Biblia és Jézus tanítása szerint gyakorolja a hitét. A népesség több, mint 50%-a. Ez a nagy szám felvet azonban egy fontos kérdést.

A felmerülő kérdést megközelíthetjük racionális és hitbeli oldalról is. Vajon egy gondolati rendszerben megfelelő hozzáállás, ha nem objektív mutatóknak próbálunk megfelelni, hanem a magunk módján próbálkozunk? Mihez vezetne ez, ha pl. az érettségi követelményeinek valaki “a maga módján” próbálna megfelelni, majd a társadalmat kirekesztéssel vádolná, ha tovább erőlteti a lefektetett érettségi követelményeknek való megfelelést? Ugyanezt a kérdést feltehetjük a nyelvvizsgával, a KRESZ-vizsgával, az államvizsgával és sok egyébbel kapcsolatban is. El tudjuk képzelni, mennyire veszélyes, ha valaki a KRESZ-t “a maga módján” értelmezi és tartja be. Ezek után jogos a kérdés: vajon nem veszélyes, ha az élet egyik legfontosabb kérdése tekintetében a saját eszünkre és elképzeléseinkre támaszkodunk az objektív kijelentések helyett?

A maga módján vallásos – infaustus.wordpress.com

Mit csinálnak valójában a lelkészek?

Gizikének beadni a nyugtatömböt, mert az övé betelt, és gyűjteni kell az egyházi hozzájárulást. Perselypénz külön zacskóban, azt még majd megszámolják, viszik a bankba. A délutáni hittanórához a füzetem, matricák a gyerekeknek. Ebédelni nem lesz időm, szendvics bekészítve, két megmosott alma, palack víz. A fülhallgatót a mobilhoz ne felejtsem, muszáj lesz telefonálnom, még elkap a rendőr. A papír, amire összeírtam, kit kell felhívni a kocsiból. Irodanap lesz. Nem tudom, sikerül-e új bádogost találni, Feri felmászott, és azt mondta, teljesen ki van rohadva a templom esőcsatornája oldalt, nem csoda, hogy esőben ömlik onnan a víz. Feláztatja a falat, már így is penészedik. Hívom a püspököt is, megint a titkárába ütközöm majd, de előbb-utóbb kihajtom belőlük, színt kell vallaniuk, lesz-e felújítás, és mikor. Nem várom meg, amíg fejemre dől ez a kóceráj. És akkor még a szomszéd falukról nem is beszéltünk, mindenhol kéne kalapálni az épületeken.

...

Kifulladva érek vissza a kocsimhoz, ott látom Jézust az anyósülésen, szomorkás mosollyal, ölében a levelek, a pénz, a sulicuccok, az uzsonna maradéka. Bocsáss meg, Uram, holnap újra kezdjük!

Lackfi János: Jézus az anyósülésben - kepmas.hu

Vállalod?

Saonara város polgármestere véget vetne a káromkodásoknak: a jövőben 400 eurót – azaz körülbelül 130 ezer forintot – kell fizetnie annak, aki Istent káromolja.
A Padova melletti, tízezres lakosú olasz kisváros első embere, Walter Stefan azért döntött a szigorításról, mert maga is meglepődött a lakók – kimondottan a fiatalok – csúnya beszédén.
“Az istenkáromlás sértő, engem is sért. Ezzel a törvénnyel megtiltjuk, hogy bármelyik vallást megsértsék, tiszteletben kell tartanunk a hívőket” – mondta a polgármester a brit Telegraphnak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a törvény nemcsak a keresztény Istenre vonatkozik, de minden vallás tiszteletben tartására szólít fel.
Az istenkáromlást tiltó határozat egy 75 pontból álló helyi törvénycsomag része, amivel az a városvezetés célja, hogy civilizáltabbá tegye a hétköznapokat.


Százezres büntetés jár egy olasz kisvárosban annak, aki Istent káromolja – 777blog.hu

A 777blog újabb érdekes témát hozott olvasói elé, mely szerint egy olasz kisvárosban pénzbírsággal büntetik azokat, akik Istent káromolják.

Szavaid árulnak el

A blaszfémia a külső világunkat is szennyezi, hiszen általában meglehetős hangerővel hangzanak el a szitkozódó szavak, másrészt a saját belső világunkat is károsítja. Ezért javasoljuk a káromkodásmentes augusztus meghirdetését.

Miről is van szó? Tágabb értelemben a káromkodás indulatos kifakadást jelent, mellyel az ember tárgyat, személyt, szenteket, Istent szidalmaz, amivel a másik ember kárát kívánja; szoros értelemben Isten nevének, a szenteknek és szent tárgyaknak gyalázása, átkozása.

Hogy miért folyik egyik-másik embertársunk szájából a káromkodás akkor is, amikor nem dühös, nem érte hirtelen csalódás, nem léptek a lábára és nem ütött kalapáccsal a saját ujjára? Talán egyszerűen csak nyomatékot akar adni a szavainak a nemi szervek és szexuális aktus céltalan emlegetésével, vagy a mondatát továbbgördítő töltelékszóként csak ez jön a szájára.

Káromkodásmentes augusztus – szemlelek.hu

Észrevettük már, hogy minden nap ünnep van? Nem arra gondolok, hogy minden napunk ajándék, hanem, hogy minden napot (vagyis majdnem mindegyiket) valaminek a napjává nyilvánítjuk.

Tervezett kikapcsolódás

Az évek előrehaladtával az embernek rá kell jönnie, hogy a szabadidő nem magától értetődő fogalom. Komoly tervezésre van szükség ahhoz, hogy pár hetet lecsípjünk a nyarunkból.

Tervezzük tudatosan a pihenési időt. Legyen meg a napi, a heti, a havi és az éves adagunk belőle. Csak így tudjuk megőrizni a testi és szellemi kiegyensúlyozottságunkat! Olvassunk a tudatosság témájában könyveket, nézzünk videókat. Ne hagyjuk magunkat sodródni, mert akkor könnyen magába tud szippantani minket a megfelelési kényszer! De legfőképpen: ne legyen bűntudatunk azért, mert kicsit feltöltjük a tartalékainkat.
Ha Isten megpihent a hetedik napon, te miért ne tehetnéd ugyanezt?

Van stratégiád a pihenésre? – 777blog.hu

Harmati Dóra írásai gyakran vetnek fel olyan gondolatokat, érzéseket, amelyeket a mindennapok során megélünk. A kérdés csak annyi, hogy mennyire tudatosak ezek a megélések? Az egyik ilyen téma, amit a napokban elénk hoz a 777 blogon: a szabadság, pihenés, kikapcsolódás.

Örömmorzsák

 

A megosztott kisfilm Benjamin Franklin egyik idézetével kezdődik: „Az emberi boldogság ritkán a hatalmas vagyonok gyümölcse, sokkal inkább támad napi apróbb örömökből.”

Jánosi Ferenc alkotása, az „Elégedetlen” c. rövidfilm a fentebb írt idézetet veszi alapul és hívja fel a néző figyelmét arra a Bibliában is megfogalmazott alapszabályra, hogy: „Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess.” (Mt 7,1) A tévesen megítélt életek vezetik oda a főszereplőt, hogy saját életét kevésnek és nehéznek lássa. 

A főszereplő 30 éves, tehát fiatal, egyedül álló, vagyis szingli, aki a saját keserűségeit tárja a nézők elé. Panaszkodik, mert neki csak biciklije van, és nem jár autóval, mint Kis Kele, akit mindennap lát elsuhanni a luxus autójában. Milyen jó az ő élete! 

Szóvá teszi Kovács Izéke állandóan megújuló ruhatárát és frizuráját. Elhangzik róla egy mondat, miszerint neki csak megszületni volt nehéz. Milyen jó az ő élete is!

Bezzeg a főszereplőnőé, aki 7 évig ápolt egy idős hölgyet, aki végül ráhagyta a házát, akinek mindennapja abból áll, hogy takarítja a kis lakást, hogy tiszta legyen és locsolgatja a nénitől megmaradt növénykét… Milyen szörnyű élet!

Misszió

Van, aki a beteg mellett van, meghallgatja őt, beszélget vele, olvas neki. Van, aki inkább a kórházi istentiszteletekre és szentmisékre hívogat. Van, aki szűrésre visz szervezett csoportokat. Van, aki az adminisztrációba és az archiválásokba segít be. És akad, aki ezek közül több mindent is vállal. Az önkéntes beteglátogatók sokféle feladatban tudják segíteni az egészségügyi intézmények betegeit és a kórházlelkészeket. Többségük úgy véli, hogy a maguk erejéből erre nem lennének képesek, és nem csak elhívásukat, de a hozzá szükséges erőt is Istentől kapják. Ez a fajta mentalitás nem mindegyiküknél jár együtt intézményesített egyháztagsággal; de talán nincsen még egy ilyen önkéntes szolgálat, ahol ennyire erős lenne az ökumenikus együttműködés a keresztyén felekezetek között.

A jelenlét segítsége – parokia.hu

Június 28-án, országos önkéntes találkozón vehettünk részt. Erről a napról született egy írás Barna Bálint tollából (klaviatúrájából), amit ezúton is köszönök. S szeretném még megköszönni Gál Juditnak, a kórházlelkészek vezetőjének, aki ezt a napot megszervezte és lehetővé tette, hogy az ország minden pontjáról találkozhassanak a kórházi önkéntes tevékenységben résztvevők. 

Oldalak