Búcsúzás

Az Index közleményben tudatta, hogy pénteken munkaviszonya megszüntetését kezdeményezte a lap szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, korábbi főszerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa is kezdeményezte a felmondását.

A tömeges felmondások kezdeményezésének előzménye, hogy szerdán kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot.

Felmond az Index vezetése, több mint nyolcvanan távoznak – 24.hu

Mit jelent nekünk az Index? - A videó itt tekinthető meg.

Református unió azaz Papék házából

Három felvidéki lelkipásztor ráébredt arra, hogy együtt sokkal többre képesek, mint külön-külön, videócsatornájuk pedig azóta szárnyal.

A karanténidőszak alatt virágzásnak indult kezdeményezés három felvidéki református lelkészhez köthető: „Gábihoz”, azaz Blanár Gabriellához; „Mikihez”, azaz Kiss Miklóshoz; és „Böszihez”, azaz Böszörményi Tamáshoz.

Papék a kamera mögött – parokia.hu

Nem olyan régen, a Somogy megyei Katolikus Egyházmegye püspöke, Varga László indította el az úgynevezett plébániai uniót, avagy egyetemleges megbízást. Lényege, hogy három plébános közös háztartásban élve látja el a rájuk bízott szolgálatokat. Személyesen is ismerve a fiatal szolgálattevőket, biztos vagyok benne, hogy közösségük egymást és a rájuk bízott gyülekezeteket is erősíteni fogja.  Jó elképzelésnek és hatalmas segítségnek vélem ezt a fajta megoldást. Főleg a napokban felröppent hír után, melyben egy katolikus pap őszintén felvállalta, hogy nem szeretne egyedül megöregedni (természetesen csak én kerekítem le a kilépés okát, ennél azért összetettebb). 

Keresztet mindenhová

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre
A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház a Black Lives Matter mozgalmat, és ez az, amiről a Canterbury érsek néhány napja beszélt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre – origo.hu

A legújabb agyrém, amivel egy ideje már foglalkozik a média: Jézus bőrszíne. Maga a tény nem új, hiszen minden nép, rassz a maga sajátosságához igazította a Szent Család művészeti megjelenítését. Az viszont már új, hogy az európai ember kultúrájába helyet erőszakolnak a fekete Jézusnak.

St. Albans katedrálisában a hétvégétől olyan oltárképet helyeznek el, amelyen Jézust fekete bőrűként ábrázolják. A Canterbury érsek pedig nagyon diplomatikusan nyilatkozta a BBC rádiónak, hogy Jézus közel-keleti ember volt. Ezzel a kijelentésével pedig szabad utat enged BLM mozgalomnak, mely egyre nagyobb teret harcol ki magának. 

"Bezzeg az én időmben..."

Steigervald Krisztián már 1999-ben a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen ifjúságkutatásból írta a szakdolgozatát, ami annyira jól sikerült, hogy PhD-kutatásra is továbbment vele. Diplomázás után mint piackutató kezdett dolgozni, és az ifjúságkutatással mellékesen, afféle nice to know alapon foglalkozott tovább.  „A főállásom mellett ez persze nem nagyon tudott kiteljesedni” – mondja, viszont szerencséjére a cégvezetésnek is tetszett, hogy a piackutatásokba néha belevitte a generációs szempontokat. Akkor még inkább csak business-to-business területen használták ki ezt a plusztudást például abban: egy márka hogyan tud megszólítani különböző szegmenseket. 2011-ben alapította meg saját cégét, az Emocionális Marketing Tanácsadó Kft.-t , és alapvetően arra kezdett fókuszálni: hogyan lehet átpozícionálni egy brandet, ami negyveneseknél működött, de mondjuk huszonévesek körében nem. Aztán látva, hogy az embereket hétköznapi szinten is izgatják a generációs kérdések, belelendült a tanácsadásba is.

Egyelőre túl rövid volt a járvány ahhoz, hogy össztársadalmi hatása legyen – a II. világháború 5-6 évig tartott – forbes.hu

Még mindig járvány

Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

WHO-főigazgató: globálisan továbbra is súlyosbodik a járványhelyzet – nepszava.hu

Tudom, sokaknak már a könyökén jön ki a járványhelyzet, de be kell vallani: a sajtó még mindig kiemelt témaként kezeli. A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felhívja a figyelmet, hogy nem múlt el a veszély. Napról-napra új megbetegedésekről hallani (hála Istennek gyógyulásokról is). Az Európai Uniót pedig arra bíztatja, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a vírusellenes küzdelemben és a gazdaság helyreállításában. 

Búcsúzunk

 

 

Gyönyörű beszéddel búcsúzott Pannonhalmától a bencés diák – 777blog.hu

Szívemben hordozlak

A család és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint a 40 órás tanfolyam nagyon fontos eleme az örökbefogadási procedúrának. Ez eddig egyébként 60 ezer forintba került a családoknak, de Novák Katalin a Facebookján jelentette be szerdán, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy ingyenes legyen a tanfolyam, de kötelező nem lesz.

A család és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint azért lenne fontos a kötelező tanfolyam, mert itt nem csak arról van szó, hogy az örökbefogadókat a szülőségre készítik fel, hanem arra, hogy hogyan kezeljék a gyereknél azt a traumát, amit az váltás okozott. Itt beszélik át, hogy a gyerekeknek milyen fejlesztésekre kell járniuk, milyen terápiára lesz szükségük, és itt szembesülnek az örökbefogadók azzal, hogy mennyi feladat hárul rájuk. Például az is itt dől el, hogy a szülő alkalmas-e arra, hogy örökbefogadó legyen, vagy még nem áll készen, esetleg a személyisége nem megfelelő hozzá. Ha pedig nem lesz tanfolyam, akkor elképzelhető, hogy az örökbefogadók már akkor döbbennek rá, hogy mégsem alkalmasak az örökbefogadásra, amikor már náluk van a gyerek, ezért sokan vissza fogják őket adni, ami csak újabb trauma lesz a gyerek életében.

Észre sem veszik a családok és már örökbe adták a gyereküket – 444.hu

Ha igaz volna...

Kedves barátaim, akiknek őszintén számít a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől. Egyúttal megértést kérek tőletek azon szlovákok számára a múltból, akik hasonló okokból szenvedtek főleg a 19. század második felében a Magyar Királyságban.
A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével- írta Faceook-oldalán nem sokkal éjfél előtt Igor Matovič.

Matovič Trianon évfordulóján kért bocsánatot a felvidéki magyaroktól – pestisracok.hu

A kormányfő azt mondta, a trianoni szerződés 100. évfordulóján kezet nyújt a közös dolgok megoldásáért, mert őszintén fontos számára, hogy mindenki jól éljen Szlovákiában, függetlenül attól, hogy édesanyja milyen nyelvet tanította meg beszélni.

Nyomjuk együtt a maltert! Igor Matovic kezet nyújtott a trianoni évfordulón – 24.hu

Változások kora

Új videosorozatában árult el részleteket Kásler Miklós miniszter Orbán Viktor korábbi ígéretével kapcsolatban, miszerint a frontvonalban teljesítő egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak július 1-jén.

Az interjúban, amit ezúttal Gazsó L. Ferenc újságíró, az MTI 2013-ban nyugalmazott elnöke készített, Kásler beszél a kormány hosszú távú egészségügyi reform terveiről is. Eszerint a 2030-ig tartó struktúraváltás egyik legfontosabb célkitűzése – szerinte – az állami és magánellátás mielőbbi szétválasztása lesz, s ezt oly módon kell végrehajtani, hogy az mind a két rendszer javára váljon.” Továbbá a családi orvosi rendszer megerősítésével tehermentesítsék a fekvő betegellátást. Hozzátette: alapos struktúraváltásban gondolkodnak, melynek munkálatai legalább két éve elkezdődtek, a szükséges átalakítások kezdetére pedig már nem kell sokat várni. 

Kásler: 160 ezer egészségügyi dolgozó kaphat bruttó félmillió forintot – nepszava.hu

J. m. elm.

Egy évvel elhalasztotta a magyar református egység napi ünnepséget a Generális Konvent Elnöksége. A Kárpát-medencei református egyházi vezetők szerdai online tanácskozásán döntöttek úgy, hogy 2021-ben szervezik meg az idén májusra Marosvásárhelyre tervezett programokat.

Jövőre tartjuk meg az Egységnapot – reformatus.hu

Május 22. – ma van a MAGYAR REORMÁTUS EGYSÉG NAPJA… A Kárpát-medence reformátussága 2009. május 22-én közös elhatározással fejezte ki együvé tartozását, tanúsítva, hogy a Lélek egységét nem lehet önkényes politikai eszközökkel szétszakítani. E napon a debreceni református Nagytemplomban kimondtuk a kárpát-medencei magyar református egyházak alkotmányjogi egységét, s ezzel létrejött a Magyar Református Egyház. „Hányattatott történelmünk során sok mindent elvesztettünk: hazát, megélhetést, sokszor még a holnap reményét is, de Istenbe vetett bizodalmunk mindvégig megmaradt. Azt nyilvánítottuk ki 2009. május 22-én, a református egység napján, amikor közösen vallottuk meg, hogy Krisztus a jövő, és mi együtt akarjuk követni őt.” 

Oldalak