Nincs másik?

"Quo vadis református nyilvánosság? Pontosítok: bármennyire nem értettem egyet azzal, ami a Reposzton/-ból sokszor folyt, fontosnak tartottam, hogy egyáltalán van. Hogy a nagyon beszűkült református nyilvánosságban mégis van egy ilyen médium. Kellene lennie másnak is, de ez egy másik kérdés. Nem tudom, mi van a történések mögött. A poszt szerint nem kell nagy dolgot keresni, egyszerűen abbahagyják. Saját dolgaimból kiindulva, az ember nem "egyszerűen" hagy abba egy ilyen dolgot. Ennél azonban számomra most fontosabb a folytatás: lesz-e más?"

Facebook bejegyzés


Igen, ezek a Reposzt utolsó megjelenő írásai, régi és újabb, hosszabb-rövidebb ideig kitartó, néha mások helyett még beugró szerzők utolsó posztjai. Amikor elindult a blog, új és izgalmas - és magyar református kategóriában valóban azóta is egyetlen ilyen - kezdeményezés volt. Mikor heten összeálltunk (akik aztán két kivétellel cserélődtünk, s lettünk végül a kilenc év alatt összesen tizenöten), először nyilvánosság nélküli próbaverzióra, aztán egy darabig álnéven írogatásra, majd facebookosított változatra - őszintén szerettünk volna "nyitni". Kilépni a szokásos egyházi kommunikációból, egyházi médiafelületekről, a papíralapú vagy netes de előreszerkesztett, riportos vagy magazinos formából olyasmibe, amire - úgy éreztük - a kor hív meg minket.

120 000 ember halt meg két pillanat alatt

1945 augusztus 6-án vetette be az Egyesült Államok az atombombát Hirosima ellen, amelyet három nappal később követett a második, Nagaszaki elleni nukleáris csapás. A világ első atomtámadásával Amerika a rendkívül véresnek ígérkező partraszállást igyekezett elkerülni, egyben megmutatva a világnak és benne a Szovjetuniónak katonai és tudományos fölényét. A bomba Hirosimában 80 ezer, Nagaszakiban 40 ezer embert ölt meg a robbanás pillanatában. ... Kiotó, a régi főváros azért került le a listáról, mert az egyik döntéshozó ott járt nászúton, és megsajnálta a várost...

120 ezer ember meghalt két pillanat alatt - hvg.hu

A Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira emlékeztek pénteken Japánban a tragédia 74. évfordulóján. A város békeparkjában egyperces néma csenddel kezdődött a megemlékezés helyi idő szerint délelőtt 11 óra 2 perckor, 1945. augusztus kilencedikén ugyanis abban a pillanatban dobta le a japán városra egy amerikai B-29-es bombázó repülőgép az atombombát. A robbanás több mint 70 ezer halálos áldozatot követelt.

A nukleáris leszerelést sürgette a tragédia évfordulóján Nagaszaki polgármestere - origo.hu

 

Kányádi padja

"Elhunyt Kányádi Sándor, költő. Szerettem. Azt hiszem, az Urbanistán azzal a paddal lehetne róla legméltóbban megemlékezni, amelyik a 3-as metró Arany János utcai megállójában áll."

Kányádinak már életében szobrot állítottak. Vagy valami olyasmit - Index.hu/urbanista

 "Valószínűleg sokan látták már azt a padot, amit a Kossuth-díjas költő tiszteletére adtak át 2003-ban az Arany János utcai metróállomáson. Kányádi 'Hiúság' című versében olvashatjuk azt a kívánságot, hogy egy saját padra vágyik az Arany János nevét viselő állomáson. Ezen felbuzdulva 2002-ben kezdeményezték a BKV igazgatóságánál, hogy valóban állítsanak fel egy padot Kányádinak. Így is történt, a pad most is ott áll a szóban forgó metróállomáson, fölötte ezzel a felirattal: Ez itt Kányádi Sándor padja, aki fáradt, megpihenhet rajta."

Kányádi Sándor sosem akart magának padot - fidelio.hu

Tegnapelőtt, június 20-án, szerda hajnalban, életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor.

A hírt több portál is megosztotta, közösségi oldalakon emlékeztek meg róla, fényképekkel, idézetekkel. Volt, aki még azt is felemlegette, hogy járt a teológián, meghívták beszélgetésre, találkozott az ifjakkal a bölcs, de mindig lánglelkű öreg. Én nem lehettem részese ennek az eseménynek, akkor már régen nem jártam az intézménybe. Sosem találkoztam Vele személyesen - testben legalábbis nem. Mégis ott, a teológián jött nagyon közel hozzám. Ő is és az erdélyi kisebbségi magyar lét is.

A boldogság: egy döntés?

„Persze vannak problémáink. De a viszonylagos jólét megengedi, hogy boldogan éljünk. Ez egy döntés. Mivel megvan rá a lehetőségünk, a boldogságot választjuk.”

Egy ország, ahol senki sem panaszkodik - Origo.hu


 

Az idézett cikkben Costa Ricáról ír a szerző, aki magyarként fél évet élt ebben - a Happy Planet Index felmérése szerint a világ legboldogabb országaként minősített - kis közép-amerikai államban. A minősítés egyébként nem a GDP-n vagy az általános életszínvonalon, hanem alapvetően az ország lakosainak elégedettségén és élethosszán alapszik. Érdekes a rangsor, amelyben Albánia sokkal boldogabb, mint az Egyesült Királyság, és pl. Luxemburg az utolsó előtti a felmért 140 országból. Magyarország a 69.

 

Gyermeknevelés - önmagadat adva

Óscar és Susana egy spanyol pár... fogták magukat, és egyéves biciklitúrára indultak Európában hétéves lányukkal, Lucíával és hároméves fiukkal, Daríóval. 

Két kisgyereküket húzva biciklizik körbe Európát - origo.hu

Tavaly nyáron indultak, és nagyjából tízezer kilométerre tervezik az utat. Túljutottak Spanyol- Francia- és Olaszországon, az Adria partján le Görögországba, aztán Bulgárián és Románián keresztül Magyarországra. Most Észak-Nyugat Európa következik...


Amikor elvállaltam a mai beugrást, azt gondoltam, valami csak lesz a "köz életében", ami megszólít, és amihez belőlem is megszólal valami. A napi politika csatározásai, kulturális és sportesemények közepette szembejött velem ez a riport, és bár nincs benne semmi pártpolitikai vagy közéleti szenzáció, és talán soha életemben nem fogok ilyesmit már megélni, mégis közelebb jött hozzám, mint bármi más.

sarló-kalapács-kereszt

Sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a pápának Evo Morales - keresztény mandiner

"ezt a tiltakozás műfajába sorolom, ami egyes esetekben sértő lehet, más esetekben nem. ... a teológiai valóság marxista elemzéséről ... ez nem helyes. Két különböző dologról van szó, ez nem helyes. ... Espinal költeményei is a tiltakozás műfajába tartoznak, ez volt az ő élete, gondolata, rendkívüli ember volt, zsenialitással, jóhiszeműen küzdött. Ilyen hermeneutikai elemzést végezve én megértem ezt az alkotást."

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a Paraguayból Rómába tartó repülő fedélzetén - magyarkurír

Bolívia első indián származású elnöke, az anti-imperialista baloldali politikus Evo Morales sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a dál-amerikai körútját járó katolikus egyházfőnek. Ez a hír nem robbant különösebben nagyot a múlt héten, nem töltötte be a sajtót, ahogy ennek a "furcsa" alkotásnak/ajándéknak a képe sem az internetet. Én mégsem tudom, azóta sem "lenyelni".

Tavaszi szél

A Művészetek Palotája első alkalommal ad otthont olyan többnapos, nemzetközi kórusfesztiválnak, ami az eddigi legnagyobb is lesz egyben. A rendezvény ötletét és alapját az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Énekel az ország kórusprojekt hagyománya adta, melynek keretében évről évre sok száz amatőr énekes ad elő nagyszabású oratorikus műveket. Az esemény ezúttal nemzetközivé bővül: négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma. Az eseménysorozat középpontjában az együtténeklés öröme áll: a hazai és külföldi kórusok hangversenyein kívül workshopok és interaktív gyermekprogramok is szerepelnek a programban, a közönséget pedig több ízben is megpróbáljuk dalra fakasztani.

Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - mupa.hu

De a lengyelek tökéletes kiejtésű előadása mindent visz. Nemzetközi kórusünnepet rendez a Művészetek Palotája, a meghívott csapatoktól pedig azt kérték, hogy városukra jellemző módon dolgozzák fel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Németek, norvégok és kazahok éneklik a Tavaszi szelet - hvg.hu

A mai médiában, akár nyomtatott, sugárzott vagy internetes hímegosztás, még mindig és sajnos egyre inkább érvényes, hogy a jó hír nem hír. Természeti katasztrófák, repülőgép szerencsétlenségek, népirtások igen. Jobb- és baloldali szekértáborok és lövészárkok véleményháborúi és valóságosan is véres harcok dúlnak. Minden állásfoglalásra késztető felelősség érzetem ellenére egyre belefásultabban olvasom, hallgatom. És egyszer csak szembejön ez a hír Magyarországról, Európáról. Egy olyan "világról", amiben szívem szerint élni szeretnék.

Zuhanórepülésben

„a Germanwings gépét szándékosan megsemmisítő Andreas Lubitzot kezelő szakemberek sem tévedtek: a másodpilóta korábban állt pszichiátriai kezelés alatt, és a lakásán talált orvosi papírok alapján a tragédia napján nem is dolgozhatott volna. Ezt azonban eltitkolta munkaadója elől. Lehet, hogy Lubitz depressziós volt, ám a szakemberek szerint ez önmagában nem magyarázat végzetes tettére. …  A depresszió mellett súlyos személyiségzavarnak kell jelen lennie, ami viszont – ellentétben a depresszióval, aminek tünetmentes időszakai is lehetnek – állandóan jelen van a betegben. Faludi szerint Lubitz tette inkább pszichopata vagy még inkább szociopata személyiségre utal. „Emögött valami végtelen düh van, egy iszonyú belső krízis, amiről a külvilág nem tudhat.” Az sem jelent semmit, hogy Lubitzot környezete kedves, aranyos fiúként írta le … A személyiségzavar olyan emberre jellemző, aki nem tud alkalmazkodni a saját szűkebb és tágabb környezetéhez. Viselkedési anomáliáival kilóg a társadalomból. Ezt a morális viselkedési kerettől való eltérést nem is lehet gyógyítani, legfeljebb – szakember mellett, a beteg gyógyulási szándékával – korrigálni.”

A depresszió nem elég a gyilkoláshoz - Index.hu

A Germanwings közelmúltbeli tragédiája óta számtalan cikk, vélemény és elemzés jelent már meg, ezen a blogon is, az egész szomorú esettel kapcsolatban. Nyugodtabb és zaklatottabb megszólalások, a kommentelők részéről is. Mintha nem tudna, és nem akarna csitulni a hullámverés, míg pont nem kerül a történet végére. És vajon kerülhet-e pont? Vagy egyszerűen csak alkalmunk van, fájdalmas kairosz, emberi létünkre nézve átgondolni egyet s mást.

Vérrel írt üzenet a kereszt népének

Nevüket beiktatják a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, a római martyrologium keleti megfelelőjébe. Ez a folyamat megfelel a latin egyház szentté avatásának

Beiktatták a naptárba a huszonegy kopt keresztény vértanú emléknapját - magyarkurir.hu

Kisvárosunkban egészen a közelmúltig egyetlen szentnek állt köztéri szobra, történetesen az is a református Óparókia és Újparókia közti hídon, a református templom tőszomszédságában. Nepomuki Szent János álldogál itt a kapunk előtt, a helyi hagyomány szerint valami felekezeti torzsalkodás szerencsés kimenetele kapcsán állíttatott, de sokkal inkább jellemző, hogy a város egyetlen hídján áll. A szoborról nekem – lelkészként és lelkigondozóként is – mindig ő maga, János jut eszembe, IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója, aki a féltékeny király kínzásai ellenére sem adta ki a gyónási titkot, a rábízott lelket, és végül a Károly hídról a Moldvába vettetett. Így lett a hidak, hajósok, fuldoklók és a gyónási titok védőszentje. Eszembe jut, és a példája mindig kérdez és figyelmeztet.

Se veled, se nélküled

Feng Gaoba városából … költözött el 1993-ban, mert nem akart embereket látni maga körül. … Feng bátyja azt meséli: "A testvéremnek nagyon furcsa természete van. Nem szeret másokkal kommunikálni."

Introvertált kínai 20 éve él egy 50 méter magasan fekvő barlangban -  pekingikacsa.blog.hu


"A barátsággal más embereket a saját személyünk részévé teszünk" … "Lényegében önmagunk és a másik határait bontjuk le, amikor a hozzánk közel állót saját részünkké tesszük. Ha a másik veszélybe kerül, olyan, mintha magunk lennénk ugyanabban a helyzetben…

Az ember agya kiterjeszti határait -  medicalonline.hu


„Szükségem van erre a csendre. Itt fenn, a csendben lehet megérezni Isten jelenlétét”

Képek egy mai oszlopos remetéről - magyarkurir.hu

Egy ilyen cím után, egy aktuális hírekre reagáló blogon, az elmúlt napok történései alapján, folytatódhatna az írás mondjuk egy ki tudja hányadik Bajnai-Mesterházy kapcsolatelemzéssel is… De Isten ments! Maradok a kaptafánál.

Oldalak