Tanuljunk új szavakat: vakcinanacionalizmus

Vakcinanacionalizmustól tartanak a nemzetközi egészségügyi szervezetek. A gazdag országok már előre megkezdték a még nem engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlását és már többmillió adagot kötöttek le, miközben kérdéses, hogy máshová is jut-e majd belőlük.

Infostart: Elnyújthatja a járványt a vakcinanacionalizmus

Hónapok óta a reggeli hírolvasás kilencven százalékát a koronavírushoz kapcsolódó, hitelesnek tűnő, újabb információkat tartalmazó cikkek töltik ki számomra. A szótáram bővült a Covid, SARS, PCR teszt, stb. szavakkal. Most pedig egy újabbat tanít a média: vakcianacionalizmus. 


A nacionalizmust úgy-ahogy értjük. Van, akinek szitokszó és a számára elfogadhatatlan jobboldaliságot jelenti, ami már-már gyanúsan fasimzmusba hajlik - szerinte. Másoknak a nemzeti identitást, a nép fennmaradását, önállóságát, önazonosságát, nemzeti büszkeséget jelenti. És a kettő között més sokféle értelmezés van. 

Pál Feri befejezi a "keddeket"


A keddeket abba fogom hagyni
– jelentette be Pál Ferenc kedden a SZIE Budai Campusán, ahol ebben a tanévben tartja a szokásos kedd esti, szűk másfél órás előadásait. Az országos ismertségű római katolikus pap és mentálhigiénés szakember 2018 decemberével vet véget hosszú sorozatának, írja az Mno.hu.

Pál Ferenc: Egyszerűen nem tudom már jól csinálni, ezért befejezem - index.hu
 

Régóta hallgatom Pál Ferit. Több könyve is ott van a könyvespolcomon. Sokat tanultam tőle. Mostani kijelentése is tanít.


Előre bocsátom, elfogult vagyok. Évekkel ezelőtt a SOTE Mentálhigiénés Intézetében tanultam lelkigondozást. Egyik tanárom Pál Feri volt. Először furcsán néztem rá. Ki ez a langaléta, mosolygós, össze-vissza hadonászó figura? Aztán mikor komolyan elgondolkodtam a szavain, amikor kiscsoportban egy-egy jól elhelyezett mondatot mondott, finoman megvilágított valamit, akkor értettem meg, milyen sok tudás, önismeret, önfejlesztés, mély hit és mérhetetlen lelki szabadság (ami az Istennel való kapcsolatból fakad) van Feriben. Ekkor kezdtem el az előadásait is hallgatni.

Egyházi iskola - minek az?

Habár 2010 óta ugrásszerűen megnőtt az egyházi iskolák, így az ezekbe járó gyerekek száma, mégis egyre kevesebb fiatal tartja magát vallásosnak. Be kell tehát látnunk, tévedtünk, amikor annak idején azt írtuk, az egyházi iskolákban vallásos gyerekeket nevelnek. A valóság inkább az, hogy csak próbálkoznak, de hosszú távon gyakorlatilag sikertelenül, sőt, egyre romló hatékonysággal.

Pontosabban, ha a pillanatnyi helyzetet nézzük, igazunk volt: az egyházi iskolákban valóban a keresztény hitre nevelik a gondjaikra bízott gyerekeket, aztán, ahogy ezek a gyerekek kilépnek az iskolából, a vallásos érzület és a templomba járás úgy elmúlik, mintha sosem lett volna. Legalább is ez derül ki a Magyar Ifjúság 2016 kutatásból, aminek az egyik fejezete a vallásossággal foglalkozik.

divany.hu - Több egyházi iskolás, kevesebb vallásos fiatal

Apai nagyszüleim mindketten egyházi iskolába jártak a két háború közti időszakban. Az ő elmesélésükből ismerem a következő történetet. Hittanórán történt, hogy a tanár feleltette a diákot. A diák helyesen és pontosan felelt. Jelest kapott. A felelet végén a tanár megkérdezte a diáktól: "Hiszed, amit elmondtál?" A diák bátran válaszolt: "Nem." A tanár értékelte az őszinteséget és elmondta, a hittanórán tudást, ismeretet tud átadni, hitet nem.

Kafka beinteget az ablakon

Nyolc hónapos terhesen hívtak be rendőrségi határvadász-tájékoztatóra egy kaposvári kismamát, aki hiába jelezte, hogy hamarosan szülni fog, ezért nem buszozna oda-vissza száz kilométert, közölték vele: ha nem jelenik meg, törlik a közmunka-programból.

Állapota miatt a nő értelemszerűen nem akart száz kilométert utazni, így felhívta az illetékes munkaügyi központot, s jelezte, hogy terhes, s nyolc hónaposan meglehetősen merész vállalkozás lenne buszra szállnia.
– Bár jeleztem, nagyon szívesen küldök orvosi igazolást, sőt leleteket is, közölték, hogy nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennem, különben kizárhatnak a közmunkából, hiszen a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

Nyolc hónapos terhesként hívták be a határvadász-tájékoztatóra - sonline.hu

Jöjj, teremtő Szentlélek!

A hosszú hétvége eltelt, kinek így, kinek úgy. Most, a hét első munkanapján távolinak tűnik az ünnep. Kezdjük a hetet mégis az ünneppel, a Szentlélek ünnepével! Edzük lelkünket a hétköznapokra!

Kapcsoljuk ki a telefont, csukjuk be az ajtót, tegyük fel a fejhallgatót, fülhallgatót, kapcsoljuk be az asztali hangszórót vagy ha tehetjük, az erősítőt! Lazítsunk el, csendesítsük le magunkat! Hagyjuk az evilági gondokat pár percre! Ha ellazultunk, figyeljünk befelé és felfelé! Ha sikerül Istenre és magunkra figyelni, kapcsoljuk be az alábbi videót és csukott szemmel hallgassuk az ősi himnuszt! És ne feledjük: a Szentlélek kitöltetett maradéktalanul és bőségesen!

 

 

Hajrá Kecskemét! avagy vidéki civil kurázsi

Villámcsődületet szervez Kecskeméten keddre a Megvédjük a Bányait facebook-csoport amiatt, hogy a múlt heti közgyűlésen a városvezető Fidesz-KDNP frakció tartózkodott az eddigi igazgató pályázatának támogatásától.

Flashmobbal tiltakoznak az igazgatóváltás miatt - baon.hu

A tüntetések, megmozdulások főként a fővárosban és esetleg a nagyobb vidéki városokban szerveződnek. Ha a magyar tüntetni akar és nem akad egy félpályás útlezárás a közelben, akkor Budapestig kell utaznia - függetlenül attól, hogy a kormány mellett vagy ellen akarja kifejezni a véleményét. Ez érthető országos súlyú eseményeknél.

JE SUIS CHRISTIAN!

Álarcos fegyveresek megtámadtak egy egyetemet Kenyában csütörtök hajnalban. A támadók robbantásokat hajtottak végre és tűzpárbajt vívtak az egyetem biztonsági őrségével, mielőtt a diákokra támadtak – írta a helyi média és a Vöröskereszt nyomán az MTI. Két őrt is megöltek. A támadás Kenya Szomáliával határos északkeleti részén, Garissában történt.
A túszul ejtett diákok közül ötszázat csütörtök délutánra sikerült kiszabadítani, ezzel a helyi belügyminisztérium szerint a veszély 90 százalékát elhárították. A támadásban a jelenlegi információk szerint 147 diák meghalt, 79 megsebesült. A biztonsági erők négy terroristát megöltek, egyikükről azonban nincs hír.

Azonnal lelőtték a keresztény diákokat - index.hu

Ferenc pápa azt kérte, hogy a nemzetközi közösség „ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt”, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. „A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét!” - szólított fel az egyházfő.

A keresztények üldözése volt az egyik központi témája a Rómában bemutatott húsvéti szertartásoknak. A Colosseumnál nagypénteken este tartott keresztúton Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények „keresztre feszítése” szemünk láttára és a világ cinkos hallgatása közepette folyik. Az üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkoztak a Szent Péter-bazilikában a szombat esti vigílián, és Ferenc pápa róluk beszélt húsvét vasárnapi üzenetében is. 

Ferenc pápa nemzetközi fellépést sürgetett a keresztények legyilkolásának megfékezésére - valasz.hu

Döbbenet, düh, bosszú. Aztán szomorúság, fájdalom, értetlenség. Ezt éreztem, mikor először olvastam a hírt. Most, legnagyobb ünnepünk után, imádkozom. A mészárlók megtéréséért, a gyászolók vigasztalásáért.

Vasárnapi zárva tartás - én kérek elnézést!

Rongálás bűntette miatt folytat nyomozást a rendőrség, mert valaki március 15-ére virradóra purhabbal fújta be a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom ajtaját – közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel kedden.
Az esetről a Nyugat.hu internetes portál számolt be először, az általuk közölt fotón a templom ajtajára egy feliratot ragasztottak azzal a szöveggel, hogy „Isten megpihent a hetedik napon, pihenjetek Ti is”.

Purhab a templomajtóban: ezt írták mellé - 168ora.hu

Én kérek elnézést.

Először ezért az írásért. Nem akartam megírni. Próbáltam higgadtan kezelni az egész vasárnapi zárva-nyitva tartás kérdését. De nem sikerült. Meg kellett írnom, mert csak így tudok nyugodtan aludni. Elnézést.

Ó, mondd, te kit választanál?

 

 

Ki ez az ember Bajnai mögött? - index.hu

 

Amikor láttam ezt a videót, irigy lettem erre a négy emberre. Kár, hogy nem engem választottak ki, hogy valaki meggyőzzön. Én is bizonytalan szavazó vagyok, és nagyon szeretném, ha végre nem szórólapokkal, youtube videókkal, újsághirdetésekkel, plakátokkal akarnának szuggerálni presszúrát gyakorolni rám motiválni, hogy menjek el április 6-án, és melléjük tegyem az x-et. Szeretném, ha elém állna minden poltikai párt vezére, de legalább egy a sok közül és időt szánva rám, meg akarna győzni arról, hogy ők látják a legreálisabban a jelent és vannak a leginkább megvalósítható elképzeléseik a jövőt illetően. Szeretném feltenni a kérdéseimet, elmondani a meglátásaimat. Szeretnék párbeszédet propaganda helyett. Persze ez csupán álom, de szerintem rajtam kívül még sok-sok ezren így éreznek, mert nem tudják, kire voksoljanak.

Összefűzött karácsony

Új magyar rekordként egy több mint négy kilométer hosszú karácsonyi láncfüzér készült Nagykanizsán, sokszorosan meghaladva az eddigi csúcstartót.

A helyi Kulcs Egyesület ötletének megvalósításában fiatalok és idősek százai vettek részt, a nagykanizsai iskolákban, óvodákban, de még a könyvtárban is napokon keresztül készültek a papírkarikák és az azokból alkotott láncok. Csütörtök délután hatalmas dobozokban érkezett meg a forgalom elől lezárt Erzsébet térre a számtalan füzérdarab, ezeket a helyszínen több mint három óra alatt illesztették össze, majd hosszú sorokban egymás mellé kiterítve mérték le a négy kilométert is meghaladó hosszúságot.

A karácsonyi láncreakció elnevezésű akciót a kapcsolat, közösség, szeretet jegyében hirdették meg az egyesület tagjai. A karácsonyváró hangulat megteremtésével egy közösségkovácsoló rendezvényt kívántak életre hívni, így jött létre a Magyarországon mért leghosszabb karácsonyi dísz.

Rekord hosszúságú karácsonyi láncfüzér Nagykanizsán - hirado.hu

A fenti hír a "kisszínes" kategóriában talán elmegy, de valójában a hírolvasók/nézők többségét nem hatja meg, talán sokan el is siklanak felette. Mikor olvastam, én is elkönyveltem egy újabb furcsaságnak, rekordkísérletnek, egy várost megmozgató akciónak. Aztán újraolvastam. És még egyszer. Valami nem stimmel ezekkel a nagykanizsaiakkal. Karácsony előtt néhány nappal, amikor mindenki lót-fut, ki se látszik az ünnepi készülődésből vagy már végtelenül elege van az egészből, nekiállnak és színes papírcsíkokat vagdosnak, ragasztanak, vég nélkül. Vagy baj van a fejükkel, megártott a sok mézeskalács-sütés, ajándék után rohangálás vagy valamit nagyon is jól tudnak, amit mi nem. 

Oldalak