Kapcsolat bont

Május 5-én vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a gyulai rendőrség az ellen a 18 éves fiú ellen, aki osztálytársnője félmeztelen fotóját a lány engedélye nélkül kitette egy közösségi oldalra, írja a police.hu. Az eljárás még 2014 októberében indult személyes adattal visszaélés gyanúja miatt.

Vádemelés lett a félmeztelen fotóból - index.hu

Szülőként mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, serdülő korba lépő gyermekeink milyen veszélyeknek vannak kitéve az interneten. A világháló személyes kapcsolatainkat is megváltoztató veszélyeket hordoz magában, vagy mindig csak a másik családja érintett? Barátaim mesélik, hogy tizenéves gyermekeik mobil használatát hogyan limitálják, hogy például a családi étkezés ne a gombok magányos nyomogatásáról szóljon. A tanórák alatti chatelés sem az ártatlan móka kategóriája és egyáltalán nem csak a tanárok életét keseríti meg. Egy gyerekcsoport, egy osztályközösség régen is ismerte a kirekesztést, tudott zsarolni, csúfolódni. Kipécéztek valakit és megalázták, de akkor még elérhető távolságban voltak a szülők, a tanítók, a felsős diákok. A Facebook-falra feltett sértő üzenetek képesek egy labirintus útvesztőjébe csalni gyermeklelkű fiatalokat és öngyilkosságba kergetni. Külföldön nem megy tragédiával végződő történet járta be a világsajtót. 

Lépj egy lépést közelebb!

Az adófizetők harmada nem tud az egyházaknak felajánlható egy százalékról, holott a rendszer már több mint másfél évtizede működik, állapította meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felmérése.

A felmérés szerint az egyházi felajánlás lehetőségével nem élők 48 százaléka nem tud olyan egyházról, amellyel szimpatizálhatna, 21 százaléka nem bízik benne, hogy az egyház megkapja a felajánlást.

Az adózók harmada nem tud az egyházak egy százalékáról - hiradó.hu

A reprezentatív kutatás kibocsátói tömören foglalják össze a lényeget: „Az adófizetők harmada nem tud az egyházaknak felajánlható egy százalékról." Nem tudni, nem tudni eleget, átláthatatlannak tartani, vagy bizalmatlannak lenni – nem ugyanaz.
Az össztársadalmi szöveg-szerkesztés vagy inkább sötét tónusú kép-szerkesztés ebben az esetben egyáltalán nem perspektivikus ábrázolást tár elénk. Valószínűleg nem is ez volt a cél.

Ima és forgatókönyv menekültekért

2009-ben Lyonban, az Európai Egyházak Konferenciája is elkötelezte magát a Menekültek Világnapjáról való megemlékezés mellett egy minden évben megrendezendő imanap keretein belül, melyet a június 20-hoz eső legközelebbi vasárnapokon tartanak meg. 2014-ben ez a nap június 22-re esik. Az imanapon megemlékeznek azokról, akik egy méltóságteljesebb élet reményében, életüket vesztették az Európa felé vezető úton.

Vasárnap emlékezünk a menekültek világnapjára - evangelikus.hu

A bevándorlás ügyében a magyar kormány véleménye az, hogy az EU-n belül biztosítani kell a munkaerő szabad áramlását, az unión kívülről érkező bevándorlást azonban le kell állítani, jelentősen le kell fékezni - fejtette ki a miniszterelnök. 

Orbán: új korszakhoz új eszközök kellenek - hirado.hu

 

Valójában azt kellett volna írnom, hogy ima VAGY forgatókönyv menekültáradatra. Mintha befejetett forgatókönyvet lehetne írni a szomáliai, eritreai, indonéziai, vagy más otthonaikat elhagyó kétségbeesett családok, férfiak és gyermekek életére?!

Játék a szenttel

Ismeretlenek ismét meggyalázták a szentendrei evangélikus templom előtt felállított betlehemet szilveszter éjjel, közölte a Jobbik. Mint írták, a tettesek lefejezték és leköpdösték a kisded Jézus jászolban fekvő szobrát. 

Lefejezték és leköpték a betlehemi Jézust Szentendrén - origo.hu

Karácsonyt követő vasárnap történt, hogy a szentendrei evangélikus templom mellé állított nagy betlehemes figuráit megcsonkították, a Jézust ábrázoló figurát leköpdösték és darabokra törték. Szilveszter éjjel újra megtörtént a betlehemes meggyalázása.

Lefejezni egy csecsemőt, még ha gipszből öntötték is, olyan mint lefejezni a bennünk élő jövőt, elvágni magunkat saját apa- és anyaképünktől, archaikus szokásainktól. Amikor az irracionális és hajmeresztő dolgok üzenetté lehetnek, amikor a kultúra elleni lázadás az egyházat is eléri, s a válságok normális kereteivé válnak az életnek, az ember gyilkossá lesz. 

Karácsonyi tévézés

A karácsony az egész napos tévézés ideje, még az is szívesen bekapcsolja a készüléket, aki amúgy más napokon nem teszi, lássuk hát mit tartogat nekünk az első, igazán lazulós, kanapén fekvős karácsonyi nap.

Vidám karácsony a bús királynéval - index.hu

 

“Karácsony az egész napos tévézés ideje.” Mi másé? Mivel is lehet tölteni az egész hetes családi szabadságot, az iskolai szünetet? Bőségesen lehetett a tévéműsorok között válogatni ezen a karácsonyon is! Minden évben számos kimutatás készül arról, hogy ebben az időszakban melyek a megunhatatlan, vagy éppen fájdalmasan megunt és lebutított, “szórakoztató” karácsonyi filmjeink.

A gyermek léte

A KDNP most elfogadott javaslata szerint ezen túl csak a negyven évnél idősebb, vagy a legalább három vér szerinti gyermekkel rendelkező cselekvőképes vagy korlátozottan cselekvőképes felnőttek kérhetnék családtervezési célból a nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tételt. Tulajdonképpen fogalmazhatnánk úgy is, hogy aki már megszülte az állam által elvárt számú gyereket, vagy negyvenéves korára is ilyen butaságokon töri a fejét, az megteheti.

Szigorított meddővé tétel: megmondják, mit tehetsz magaddal - nlcafe.hu

Azt szokták mondani, hogy egy nő két dologért tesz meg mindent: az egyik, hogy gyermeke legyen, a másik, hogy ne legyen gyermeke.
Amikor egy nő úgy dönt, hogy NEM  akar gyermeket, mindig személyes élethelyzet, sok esetben az egyedül maradás félelme, rossz példák sora, felkészületlenség, anyagi nehézségek, az új helyzet szülte félelem is ott van a háttérben. Valójában, aki nem kívánt terhességével szembesül, nem egyedül dönt. Ő sincs egyedül, mert a körülötte élők szervesen és dinamikusan részt vesznek a döntésében, amikor úgy érzi, hogy egyedül maradt. A negatív jelenlét, az elutasítottság is kérlelhetetlenül strukturálja az összes emberi kapcsolatot. 

Menekülés a boldogtalanságba

Közzétette a Gallup annak a 2012-es felmérésnek az eredményeit, amely azt vizsgálta: a világ 143 vizsgált országaiban a lakosság hány százaléka érzi úgy, hogy szenvedésnek van kitéve. A listát harmadik éve Bulgária vezeti, azonban nekünk sincs okunk szerénykedni: 32 százalékos eredményünkkel a természeti katasztrófák által sújtott Haitivel holtversenyben a negyedik helyen állunk, és csak 7 százalékponttal maradunk el a bolgároktól.

Mi vagyunk a leggazdagabb szenvedők - index.hu

 

A Gallup felmérése alapján 32 százalékkal mi magyarok a “leginkább szenvedő” országok közé tartozunk. A felmérés nem okozott igazi meglepetést, eddig is tudtuk, hogy frusztráció és boldogtalanságfaktor tekintetében a világ élvonalába számítjuk magunkat. A magyar emberek többsége úgy érzi, hogy nem törődünk egymással, az elutasítás félelme miatt a többség a magába gubózást választja inkább. Csak fel kell ülni egy kora reggeli helyi járatra és máris űzött szemű, elcsigázott lelkű emberek között találjuk magunkat.

Misztikus sötét

Szalay Péter 2009-es dokumentumfilmje három párhuzamos szálat követ. Az archaikus technikát használó vándorfotográfusét, aki a film elején gyerekeinek a csillagszemű juhászról mesél a családi lakóautó előtt, a maga is csillagszemű furulyakészítőét, aki manószerű nemezsapkájában vásárokon árulja sárgabarackfából faragott furulyáját, és a többgenerációs cigány búcsús famíliáét, akik mobil szórakoztatóközpontként járnak körhintáikkal, mulatós technóval és a többi szükséges vidámparki kellékkel.

Modern nomádok állandó mozgásban - index.hu/kultur

Volt egyszer egy utazó vidámpark, volt egyszer egy céllövölde, egy dodgem, aminek legtöbbször már csak a helyét, a gyermekszív tájain hagyott lenyomatát ismerjük. Lehet, hogy már azt sem. Furcsa érzés, amikor mindez megelevenedik. Szalay Péter dokumentumfilmje, a Nomád Pláza olyan periférián élő embereket, modern nomádokat mutat be, akikről leginkább a boldog emlékű nosztalgia hangján szoktunk beszélni. A meseszerű szálak, a Szabadság hídon furulyázgató csillagszemű juhász, a hatodik disznóölésre készülő cigány búcsús, és a mozdulatlanságot hajtogató vándorfotográfus feltörik az időt, és tüntetőleg megszólalnak: az ember nem maradhat fogoly az idő négy fala között. 

Bankok és Kartell, avagy a növekedésbe vetett hit illúziója

A végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt tizenegy pénzintézetet összesen 9 és fél milliárd forint bírsággal sújtott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A pontosan 9 488 200 000 forint bírság azért járt, mert a bankok összehangolták stratégiájukat, vagyis kartelleztek. A végtörlesztés ideje alatt drágábban kínálták újabb hiteleiket, így próbálva minimalizálni a végtörlesztés okozta veszteséget.

9 és fél milliárdra büntették a csaló bankokat - fn.hir24.hu

 

A magyar devizahitelesek gondjaiban több gazdasági szereplő is osztozni kívánt az elmúlt néhány évben. Az csak az egyik oldal, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthették adósságukat. Az is csak egyik jelensége az eladósodásnak, hogy az önkormányzati költségvetések nagyobb része hitelből finanszírozott, még akkor is, ha a kormány most mindezt teljes egészében átvállalja. A pénzügyi kiszolgáltatottság sötét árnyalata az is, hogy a pénzügyi termékek bonyolult hálójában és követhetetlen nyelvi játékai között félelmetes labirintusban találja magát az átlagember és átlagasszony. Tessék csak egy hitelszerződést végigolvasni, értelmezni, és utána nyugodtnak, magabiztosnak maradni! 

Pár beszéd

Mint ismeretes, az EJB, egyházunk jövőképének megfogalmazása érdekében országos párbeszédet kezdeményezett. A zsinati felhatalmazással meghirdetett országos párbeszédben 207 gyülekezet érezte magát megszólítottnak, ami csak 15,91%-a egyházunknak. A megszólított 32 ágazatból pedig 13 küldött be választ. Többféle magyarázata is lehet a lesújtó eredménynek. Lehetséges, hogy ezt a jelenséget az egyházfegyelem hiányaként, vagy épp ellenkezőleg a hierarchikus működés bizonyítékaként is értékelni.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén - reformatus.hu

 

Tegnap ülést tartott a Zsinat. Az ülésszak első, hosszúra nyúlt tárgyalási napján nemcsak törvénytervezetek és törvények elfogadására került sor, hanem az Egyházi Jövőkép Bizottság igazgatójának, Harmathy András beszámolóját is meghallgatták misszióról, missziói tudatról. A református gyülekezetet 15,91%-a érezte magát megszólítva, hogy a nyár és ősz során választ adjon a kis zöld füzet témafelvetéseire. A részvétel valóban siralmas. Érdektelenséget, közönyt, az egyházszervezeti szintek közötti elidegenedést, vagy szereptévesztést kell felfedezni az okok között?

Oldalak