Ugye, már véradó vagy?

Kedves Véradóink!
Oldalunkon egyszerűen és gyorsan tájékozódhatnak a véradási helyszínekről és időpontokról. Kereshetnek a térképre kattintva vagy egy adott város megadásával. Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy egyes véradásainkon lehetőségük van időpontfoglalásra is.

Véradási alkalmak – térképes kereső - Az Országos Vérellátó Szolgálat keresőoldala

Idén ma volt az utolsó véradás a városomban. Egy 7000-es dunántúli kisvárosban a 42. voltam a sorban. Készültünk rá, vidám felszabadultsággal léptünk be a művelődési ház aulájába. Egy lelkész (vagy pedagógus, vagy bármelyik segítő hivatást űző ember) esetében ritkán van olyan hamar látszata az elvégzett munkának, mint egy véradáskor. Ilyenkor már előre lehet örülni a gyors sikernek, ami felszabadulttá tesz. Főleg ha előtte unalmas hivatali ügyekkel foglalkozol. Másrészt a Székesfehérvárról hozzánk érkező stáb tagjai vidám emberek, és ilyenkor mindig jól el lehet viccelődni velük. Eleve már az alapszituáció is komikus, egyrészt, hogy ott fekszel, folyik a véred, és közben se fájdalom, se tragédia, sőt, ellenkezőleg: valami nagyon fontos és értékes folyamatnak lehetsz a részese.

Áldozat, élet

A közeli református gyülekezetbe küldött. Közben zuhogott az eső. Ahogy benéztem az ablakon, láttam az embereket szépen kiöltözve, ingben, nyakkendőben. Nem mertem bemenni. Aztán valahogy pont kilépett a lelkipásztor, én pedig mondtam neki, hogy hajléktalan vagyok, három napja nem ettem, adjanak egy kis ételt, aztán nem is zavarok, megyek tovább. Azt kérdezte erre tőlem a lelkész: „Hát hogy képzeli ezt? Jöjjön be, üljön le közénk az asztalunkhoz!” Bevitt maguk közé a terített asztalhoz, ott pedig megetettek mindenféle jóval. Emlékszem, hogy csípős csirkeszárnyat ettem, voltak töltött húsok, sütemények, Még kávéval is megkínáltak.

Az átlagélet boldogsága felé - parokia.hu

 

 

Áldozat. Pontosan ez volt az a szó, ami eszembe jutott Péter története kapcsán. Áldozatot hozott a gyülekezet és a lelkipásztora, amikor behívta és befogadta őt, áldozatot hozott a fiatalember, amikor – leküzdve félelmét és szégyenét- belépett az ajtón. Áldozatot hozni sohasem könnyű, ám nélküle pont azt veszítjük el, ami az egyik legfontosabb: a befogadás, az elfogadás nagyszerű lelki ajándékát, az evangélium hirdetésének lehetőségét, leginkább pedig azt a személyt, aki hozzánk küldetett.

Az ünnep részesei

A kormány annyit tud tenni, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítja nagypénteket, hogy ünnep is legyen, az az egyházak feladata - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere…

Állami ünnep lesz Nagypéntek - origo.hu

Ott voltam azon az ülésen, sőt nem is messze a minisztertől, amikor elhangzott ez a mondat. Tényleg így hangzott el. És akkor felzúgott a taps. Nem megrendelésre, önkéntelenül. Ez a taps a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületéből, a zsinati tagoktól indult és átragadt a jelenlévőkre.

Elszámolnivalóink

Nem Takáts Zsuzsanna volt Kiss László első áldozata, a sportolót már korábban is felfüggesztették egy hasonló ügy miatt - írja a Blikk. Kisst már korábban is eltiltották, mert egy 18 éves lányt akart két társával szexre kényszeríteni. A lap birtokába került dokumentum szerint 1960. december 30-án Kiss két társával szexre akart kényszeríteni egy 18 éves lányt a margitszigeti Sportuszoda medencéjében. A Blikk által idézett anyagban az szerepel, hogy a 18 éves lányt a Sportuszoda szabad részé¬ben körülfogták, és fogdosni kezdték minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is. A lány végül odakiáltott az éppen arra járó úszómesternek, így a három sportoló elúszott a közeléből. A lány az esetet jelentette a Sportuszoda igazgatóságának is. Ebből végül nem lett rendőrségi ügy, de az Úszószövetség elnöksége január 26-tól április 26-ig mindennemű sporttevékenységtől és az uszodák látogatásától is eltiltotta Kiss Lászlót.
Az igazság nyomában - origo.hu

Oknyomozó újságírók kikereshetik azt az évekkel ezelőtt felröppent hírt, miszerint a magyar úszósport háza táján nincs minden rendben. Befolyásos, sikereket maguk mögött tudó emberek visszaélnek helyzetükkel és sportoló lányokat zaklatnak. Akkor elhalt a hír. Sikeremberek körül keltettek híreket, a siker pedig, amelyik az olimpián is érmekben volt mérhető, Magyarország számára felülírt mindent. Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy a magyar úszósport egyik sikeredzője ugyancsak botrányos dologba keveredett, sportkarrierje csúcsán harmadmagával szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 18 éves lánnyal. Az ügy hullámzása jelezte, hogy a tabudöntögetés ma sem könnyű műfaj Magyarországon. A hír kapcsán nem a konkrét eseten morfondírozgatnék, hanem magatartásformákon, recepciókon és a hatalom, illetve befolyásolás természetén.
A 2015-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Szvetlana Alexijevics regényét olvasom, amelyik a homo sovieticus mentalitását, a befolyás, befolyásoltság, eszmény, szabadsághiány kérdéskörét boncolgatja. Konkrét emberi sorsok vonulnak egymás után. Az írónő évtizedekig gyűjtötte anyagát, hogy megfejtse egy embertípus, illetve gondolkodásmód paradoxonát: azok, akik harcot hirdettek a szabadságért és életüket is készek voltak érte áldozni, miként nem tudtak mit kezdeni azzal a helyzettel, amikor eljött a szabadság.

Merénylet húsvét nagyhetén

Dolgozz keményen, imádkozz gyakran" – ez az üzenetük. Már akár egészen fiatalon kapcsolatba kerülnek a bűnözés világával, apróbb (néhány esetben súlyosabb) kihágásokért börtönben is ülnek.
Aktívak a közösségi oldalakon, főleg a Twitteren. Rajonganak Tupac Shakurért, az amerikai rapzenészért. Tupac, akinek szülei a Fekete Párducok radikális csoport tagjai voltak, az amerikai külvárosokba szorult, elszegényedett, rasszista kirekesztéstől szenvedő feketékről írta dalszövegei nagy részét. És arról, hogy az erőszak természetes ezekben a közösségekben. Ő maga is erőszakos halált halt, 1996-ban lelőtték Las Vegasban.


Akik robbantottak – origo.hu

Olyan világban élünk, amikor a történéseket nem a naptári napokhoz kötődően emlegetik, hanem az eseményekhez igazítják a naptári időt. Nine eleven/911, szeptember 11, alig gondol valaki a dátumra, sokkal inkább egy eseményre asszociálnak az angolszász kultúrán túl is. Madrid, Párizs vagy éppen most Brüsszel nem európai fővárosok, hanem terrorcselekmények helyszínei, amelyek mögül eltűnik az idő, az emberek arca, marad a rettenet tudata, hogy valami nagyon nincs helyén a mi kultúránkban.

Angolosan távozhatnátok

Jack Straw szerdán írt cikket erről választókerületének lapjába, a Lancashire Telegraph-ba. Ma már "látványos hibának" értékeli, ami történt: a bevándorlási korlátozásokról való lemondás "jó szándékú politika volt, amelyet elfuseráltunk". "Az egyik látványos hiba, amelynek magam is részese voltam - bár nem egyedül -, az volt, hogy feloldottuk az átmeneti korlátozásokat az EU-ba 2004 közepén felvett kelet-európai országokkal, például Lengyelországgal és Magyarországgal szemben" - írta a jelenleg alsóházi képviselőként politizáló Straw.

Késő bánat – origo.hu

Ahogy múlnak az évek, egyre nyilvánvalóbb lesz az államok, kormányok nagy közösséghez való hozzáállása. A szolidaritás, az európai egyezmények, közösségi alapjogok, mint tőke, munka szabad áramlása a gazdasági folyamatok valóságában mutatják meg igazi arcukat.

Kék gazdaság

A természetvezérelt gazdaság forradalmi nézőpontja szerint egy, az ökológiai rendszereken alapuló gazdaság megteremtése lehet a megoldás a világszerte tapasztalható gazdasági és ökológiai válságra. A szerző integrálja a gyakorlatban már létező módszereket, innovációkat a világgazdasággal, és bemutatja azt is, hogyan lehet a közösségek számára fenntartható hasznot termelni.

A kék gazdaság – transindex.ro

 

Aki azt gondolja, hogy véges mértékű rendelkezésre álló forrásból végtelen fejlődés lehetséges, az vagy őrült, vagy közgazdász. Így vall az egyik amerikai neves közgazdász, aki a fenntartható fejlődés irányába keres kitörési pontokat.

SzenvedéstörténetNagypéntek gyásznap, mert ekkor ért véget a Jézus ellen indított vallási per.  A Nagytanács ítélete: halál. Ezután  átkísérték a római helytartóhoz azzal a váddal, hogy a zsidók királyának mondja magát. Bár Pilátus úgy látta, hogy Jézus ártatlan,  megerősítette a halálos ítéletet. Még azon a napon  Jézust keresztre feszítették két gonosztevővel együtt.
Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja. Sok helyütt az év legjelentősebb egyházi ünnepeként tartották. Templomba gyászruhában vagy gyászt kifejező ruhadarabot öltve mentek.

Nagypéntek a gyász napja - netfolk.blog.hu

 

Húsvét hajnalban a templomunkban már több éve az éjszaka csendjében kezdődik a feltámadást köszöntő istentisztelet. Nagypéntek ünnepe és húsvét reggele együtt a sötét csendben, – amikor még egyedül várom testvéreimet és a halálból születő emberséget – számomra különös átmenetet képez és összesűrűsödik benne a lényeg a három napos ünnepből.
Olyan sok bezártságot, bennfentességet, arctalanságot élünk meg és asszisztálunk mi magunk is hozzá. Olyan nehéz megszabadulni a „vesztesek és győztesek”, a „barátok és ellenségek”, a „világ-győzők és az önsorsrontók ” képi világától. Jézus nem valakik, vagy események fölé emelkedik, hanem legyőzi a halált.

Aki ragaszkodik a szívéhez

Cipő nélkül, az ő hangja nélkül már egyik sláger sem lesz az igazi. Ha egy zenekar ennyire összenő a frontember hangjával, akkor a show a közhiedelemmel ellentétben már nem megy tovább. Legördül a függöny és vége. Így volt ez Mercury és Morrison esetében is, hogy most nagyképűen ilyen híres elődökkel példálózzak. Persze tudtuk, hogy komoly a baj, de reménykedni még reménykedtünk: hátha történik valami. Hátha elrepül a nehéz kő, és marad a csoda. Nem maradt. Cipő nem akart más szívével élni. Lehet, hogy kissé patetikus ez így, de az igazsága most mégis mellbe vág.

Cipő halálára: Furcsa magasban - nol.hu

A Republic frontembere Bódi László – ismert művésznevén Cipő- elment, és nem a 67-es úton. Az utóbbi időkben sokat cikkeztek betegségéről, veszélyes út volt, amin járt, szívproblémái ellenére két végén is égette azt a bizonyos gyertyát. Rajongói mondanák szívesen neki: Még, még, még, ennyi nem elég! Rázd meg, rázd meg – no nem a fát -, hanem magad, ébredj fel és énekelj! Ha itt lennél velünk, jöhetnének a slágerek, ehhez értettél, nem kellene neked 16 tonna feketeszenet rakni. De elrepült a bálna, elszállt a kismadár. S ha szeret is az ember valakit valamiért, tudni kell, hogy egyszer te is, én is hazatalálunk. Megfogalmazódik óhaj a végtelenbe, hogy hozd el azt a napot, amikor itt maradok, amikor nem megyek tovább, csak a szívem száll fel az égig.