Autizmus és csokoládé

„Egyszer, az internetet böngészve véletlenül rábukkantam egy képre, amin az szerepelt, hogy az autizmus nem rendszerhiba, hanem egy másfajta operációs rendszer. Számomra ez az autizmus. Egy másfajta működés, más gondolkodásmód, ami nem hibás, hanem egyszerűen csak egy másfajta - nagyon sajátos és egyben nagyon érdekes - logika mentén működik. Az informatika példájánál maradva, amikor egy olyan file-t próbálunk megnyitni, ami más rendszerben készült, hibaüzenetet kapunk. Ilyenkor csupán annyit kell tennünk, hogy átkonvertáljuk a file-t a megfelelő formátumra. Azt gondolom, autizmusnál sincs ez másként. Ha sikerül megértenünk az autizmushoz kapcsolódó sajátos logikát és ennek mentén gondolkodva fordulunk a másik emberhez könnyebben tudunk egymáshoz kapcsolódni.”

Dénesné Spitzer Éva, alapító, tulajdonos (egy autista fiú édesanyja), kockacsoki.hu

A nagy csokoládé-átverés

A hét végén tartották meg Brüsszelben a Csokoládészalont, az édes ízek kedvelőinek legjelentősebb belgiumi eseményét - a tavalyi, első csokoládékiállítás és -vásár nagy sikerére való tekintettel idén másfélszer akkora területen, sokkal több résztvevőt fogadtak a szervezők.

Nem bűn a csokoládé - Origo

A csokoládé minőségének romlása akkor volt hír, amikor kiderült, hogy komoly válságban van a kakaótermesztés. 2010-ben egy ENSZ jelentés készült, amely felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős hiány alakulhat ki a kakaótermelésben, amely képtelen azt a keresletet kielégíteni, ami folyamatosan világszerte jelentkezik. A fejlettebb nyugat-európai országokban évente egy fő közel 8-10 kilogramm kakaót fogyaszt el, ami egy átlagos szám lévén egy-egy adott felnőttnél ennek nyilván többszöröse is lehet.

Több csoki, kevesebb ünnep

Húsvéti édességekből egyre nagyobb forgalmat bonyolít le a magyar élelmiszer-kiskereskedelem: mintegy 3,3 milliárd forintért közel 900 tonna csokoládé nyulat, tojást és egyéb, ünnepre való édességet adtak el a boltok tavaly március-áprilisban - derül ki a Nielsen piackutató vállalatnak legfrissebb összegzéséből. Az értéket tekintve 10, mennyiség szempontjából 7 százalékkal többet értékesítettek, mint az egy évvel korábbi hasonló időszak során.

Ennyi húsvéti édességet vásároltunk tavaly - veddamagyart.info

Ki szereti a csokit? Ki ne szeretné a csokoládét? Lehet, hogy elsőre nehéz, vagy csak gyerekes gondolat nyomon követi a fordított arányosságot a csokievés és az egyházi ünnepek szerepe, népszerűsége között, de a roskadozó édességpultok, a mohóság, az édes élet utáni vágy tünetei mind az jelzik, hogy a „moho sapiens” még többet követel magának. Mit is? Több boldogságot? Több fogyasztást?