Alkonyat

„A legtöbb menekült fiatal, jól képzett és rendkívül motivált, pont ilyen munkatársakra van szükségünk” – jelentette ki a minap Dieter Zetsche, a Daimler-konszern elnöke. Az egyik legnagyobb német iparvállalat első embere ezzel elárulta, hogy Németország a magasabb erkölcsi szempontok mellett saját társadalmi problémáinak megoldását is várja a bevándorlóktól. A munkaerő elöregedése miatt évente 400 ezer képzett bevándorlót kellene befogadni ahhoz, hogy a gazdaság ne induljon hanyatlásnak. Jöjjenek tehát szegény szírek és afgánok, ezt parancsolja a szív és az ész, gondolhatja a német nagyvállalati és a politikai elit. Mindez azonban csak akkor működik, ha a menekültek nagy része jól képzett. Márpedig ez nincs így (…).Ha pedig megnézzük, milyen nézeteket, kulturális beidegződéseket hozhatnak magukkal a bevándorlók, attól minden bevándorláspárti liberálisnak meg kellene rémülnie.

Ettől minden bevándorláspárti liberálisnak meg kellene rémülnie - valasz.hu

 

Szép lassan azért lehull a lepel az európai politikusokról, bár eddig is sejtettük, hogy a humánum és a felebaráti szeretet mögött kőkemény üzleti érdek és pénzügyi megfontolás rejtőzik: a migránsválság, a közel-keleti, afgán, afrikai bevándorlók özöne egyáltalán nincs ellenükre, sőt, kifejezetten kívánják a fiatal, életerős férfiak és nők Nyugat-Európába érkezését. Európa öregszik és fogy, ahhoz pedig, hogy az életszínvonal és a gazdaság teljesítőképessége ne omoljon össze, szükség van a dolgos kezekre. Értem, értjük mindannyian. A kényelmes Mercedes, a tengerparti nyaralás, de legalább a reménybeli nyugdíj érdekében megfontolandó a zömmel muszlim bevándorlók érkezése. 

Csakhogy. 

A vérünkben van?

...honnan hozzuk a politikai nézeteinket? Tudatos mérlegelés eredményeként alakítjuk ki a véleményünket, vagy a szülői házban kapott minták és értékek vannak hatással ránk? Egészen az utóbbi évekig az volt az általános vélekedés, hogy az elménk tiszta lap, amelynek tartalmát a társadalmi tényezők írják. Egyre több tény utal azonban arra, hogy a DNS-ünk alapvető szerepet játszik a viselkedésünk és a vélekedéseink – közte a politikai attitűdjeink – kialakításában. Egy napokban megjelent friss kutatás is ezt erősíti. 

http://index.hu/tudomany/2013/02/20/politikai_nezetekkel_szuletunk/

 

A fenti cikket olvasva egy régi, személyes történet jutott eszembe. Több évtizeddel ezelőtt, egy vidéki kisváros egyik iskolájába került egy kislány, aki édesanyjával és nagyszüleivel a városka mellett, egy községben lakott. Hála az akkori oktatási elképzeléseknek, az általános iskola felső tagozatát már nem a községében, hanem a vidéki kisváros erre rendelt iskolájában kezdhette társaival, barátaival együtt, városi környezetben, városi gyerekekkel körülvéve. Pár nappal iskolakezdés után az iskola nagyhangú igazgatója összegyűjtötte a „falusiakat”, hogy bemutassa nekik az iskolai wc használatát. Erre azért kellett sort keríteni, mert a takarító nénik elmondása alapján a wc-k iszonyatos állapotban voltak, mivel a gyerekek azt finoman szólva sem alkalmazták rendeltetésszerűen. A jó iskolaigazgató pedig –ugye, a sok éves tapasztalat!- egyértelműnek gondolta, hogy minden bizonnyal a „falusiak” lehetnek a bűnösök, hiszen köztudott (!), hogy faluhelyen nincs rendes wc, szegény nyomorultak talán az állatokkal laknak egy fedél alatt… A sors furcsa fintora, hogy azért a nap végére kiderült: városi gyerekek voltak azok, akik elfelejtették a wc-t lehúzni, a „falusiak” tisztában voltak nemcsak a működés mikéntjével, de szükségességével is.